Profesii

12.000 de angajati ies pe piata

10.03.2008, 14:54 39

Omul de afaceri Ioan Niculae a decis sa inchida de la inceputul acestei luni combinatele de ingrasaminte chimice controlate de InterAgro, grupul pe care il patroneaza, ca urmare a cresterii pretului gazelor naturale. Decizia vizeaza cei 6.000 de salariati ai combinatelor Sofert Bacau, Azochim Savinesti si Donawchem Turnu Magurele.
"In prezent se cauta solutii privind eventuale ajutoare pe care salariatii le-ar primi odata cu intrarea in somaj", a declarat anterior pentru ZF Niculae.
Potrivit omului de afaceri, cele trei fabrici au pierderi mari si din cauza statutului lor de consumatori intreruptibili, care le obliga sa accepte reducerea consumului de gaze naturale sau chiar sistarea acestuia.
Numarul de posturi din BCR va fi redus cu 2.400 pana la sfarsitul lui 2008, pentru cresterea eficientei operatiunilor. Astfel, BCR va incheia acest an cu o structura functionala de 8.200 de posturi, fata de 9.600 cate avea la finele anului trecut.
La sfarsitul lunii februarie, cand au fost anuntate rezultatele financiare, Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a declarat ca in urma finalizarii cu succes a procesului de transformare "BCR va deveni cea mai eficienta banca din Erste Group".
"BCR este foarte aproape de finalizarea, inainte de termenul programat initial, a unui program complex de transformare si integrare a bancii, program lansat dupa preluarea BCR de catre Erste Bank. Programul, care a inclus peste 40 de proiecte, a vizat toate sectoarele de activitate. Au fost practic regandite si remodelate atat liniile de business, cat si functiile de back-office si suport", mai precizeaza Cornel Cojocaru, purtator de cuvant al BCR.
Procesul de transformare din cadrul BCR are in vedere mai multe programe care vizeaza modificarile de personal, precum transferarea personalului odata cu externalizarea activitatilor, pensionarea anticipata, "retragerea de aur" pentru persoanele aflate aproape de varsta pensionarii, reintegrare profesionala pentru cei cuprinsi in concedierea colectiva.
Costurile de restructurare au si o componenta cu cheltuielile de personal pentru toate programele descrise mai sus, adauga reprezentantul BCR, fara a preciza insa la cat se ridica acestea.
La randul sau, Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala si unul dintre cei mai mari angajatori din economie, va concedia in acest an pana la 2.500 de oameni, ceea ce reprezinta 20% din personal, ca parte a celui mai dur program de reducere a costurilor initiat de companie in ultimii trei ani. Ultima reducere drastica de personal a Romtelecom a avut loc in primul trimestru al anului 2005, cand operatorul a concediat 2.652 de oameni.
Potrivit reprezentantilor companiei, concedierea a 2.500 de angajati reprezinta un plafon maxim, in prezent derulandu-se in companie evaluari si audituri de performanta care urmeaza sa decida obiectiv numarul disponibilizarilor care vor fi facute in acest an.
Romtelecom a cheltuit in primele noua luni ale anului trecut 166,5 mil. euro cu salariile, ceea ce inseamna ca pe intregul an costurile au depasit 220 mil. euro. O reducere a personalului cu 20% ar putea aduce astfel o diminuare a cheltuielilor cu peste 40 mil. euro.
Compania va plati salarii compensatorii in conformitate cu contractul colectiv de munca, au spus reprezentantii operatorului, care nu au putut preciza insa ce costuri va presupune acest program.
Seful Romtelecom declara intr-un interviu acordat anterior ZF ca planul de afaceri elaborat de companie prevede o scadere a profitului pe 2008, mutare prin care managementul spera sa pozitioneze compania pe o tendinta de crestere si pentru anii 2009 si 2010.
Bunge, liderul pietei locale a uleiurilor vegetale, va inchide fabrica Unirea Iasi in prima parte a acestui an si va disponibiliza 300 de angajati, grupul urmand sa-si concentreze activitatea intr-un singur centru de productie.
In ultimii trei ani, restructurarile realizate de Bunge si inchiderea progresiva a trei fabrici (Bucuresti, Oradea si Iasi) au insemnat concedierea a peste 700 de angajati. "Ca in oricare alta afacere, realizam evaluari constante ale bazei de costuri pentru a asigura si optimiza eficienta companiei si a ramane competitivi", au declarat anterior reprezentantii companiei.
Filiala locala a grupului american a inchis in 2005 fabrica Muntenia din Capitala, unde lucrau circa 194 de angajati.
In vara anului trecut, a fost inchisa cea de-a doua fabrica, Interoil Oradea, prin renuntarea la aproximativ 210 angajati, la putin timp dupa ce achizitionasera divizia de ulei a producatorului Agricover Buzau.
CEZ Romania, actionarul majoritar al fostei filiale Electrica Oltenia, va disponibiliza in acest an aproximativ 300 de angajati, in cadrul procesului de restructurare, declara recent directorul general al companiei, Jan Veskrna, citat de Mediafax.
Din cele aproximativ 300 de posturi care vor fi desfiintate in 2008, 250 de salariati vor pleca voluntar din companie, iar 50 vor fi dati afara. Potrivit companiei, in Romania, CEZ are de trei ori mai multi salariati decat in alte tari unde este prezent grupul ceh.
La finele anului trecut, compania avea aproape 3.000 de angajati pe piata locala, numarul de disponibilizari programat pentru anul viitor reprezentand circa 10% din totalul personalului.
Este posibil ca si alti jucatori, ca Distrigaz Sud, care au initiat planuri de restrucrurare sa mai faca disponibilizari in acest an.


Nu doar angajatii sunt afectati
Restructurarea nu inseamna doar reduceri de personal, pentru ca un astfel de proces are, de obicei, componente mult mai complexe.
Spre exemplu, in cadrul BCR, programul de integrare in structura austriaca a inclus peste 40 de proiecte. Iar schimbarea structurii bancii si adoptarea unui nou model operational a venit ca o consecinta, care a condus si la "optimizarea numarului de posturi".
"Au fost complet separate activitatile de vanzare pe segmentul retail de cele pe segmentul corporate, a fost separata si imbunatatita activitatea de risk management, iar pe liniile functionale de back office si suport unele activitati sunt centralizate, altele externalizate. Noua structura a condus atat la disparitia unor pozitii, cat si la crearea altora noi, salariatii fiind incurajati sa beneficieze de programul de mobilitate si sa participe la selectia pentru posturile nou-create", spune Corneliu Cojocaru, purtator de cuvant al BCR.
Dincolo de cele 6.000 de disponibilizari pe care le implica inchiderea fabricilor controlate de InterAgro, impactul social si economic este mult mai mare in acest caz.
"Inchiderea combinatelor afecteaza salariatii, afecteaza familiile acestora, fluxul de productie si nu in cele din urma agricultura romaneasca, care va ajunge la mana importurilor", afirma Octavian Ciobanu, secretar general in cadrul Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie.
Reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie spun ca aproximativ 20% din volumul total de gaze naturale utilizat la nivel national revine combinatelor chimice, iar o inchidere a acestor combinate ar avea repercusiuni grave la nivel local.
Notificarile catre angajati au fost facute in februarie, iar la inceputul lunii martie au fost date si preavizele.
"Au fost date preavize doar la doua combinate, respectiv Amurco (fostul Sofert Bacau - n.r.) si la Donawchem Turnu Magurele, ceea ce inseamna aproximativ 2.000 de angajati", spune Ciobanu.
Ciobanu a mai spus ca se incearca evitarea restructurarii. La inceputul saptamanii trecute, angajatii au pichetat Guvernul si Ministerul Finantelor, potrivit lui Ciobanu.
In cele mai multe dintre situatii, fabricile reprezinta singurele mari unitati industriale care ofera locuri de munca in orase. "Aceste combinate reprezinta, practic, economia intregului oras", mai spune secretarul general in cadrul Federatiei Sindicatelor din Chimie si Petrochimie.
In industria chimica lucreaza in prezent 90.000 de salariati.
"Exista in prezent un deficit de personal pe piata, intrucat multe dintre scolile de chimie au disparut, iar tinerii se orienteaza spre joburi in strainatate", precizeaza Ciobanu. Desi astfel de situatii ar putea reprezenta o solutie la deficitul de personal din domeniu, multi dintre salariatii care ies in piata prin disponibilizari nu mai au multe sanse.
"Multi sunt aproape de varsta pensionarii si nu ii mai angajeaza nimeni", este de parere Ciobanu, care adauga ca statul ar trebui sa gaseasca solutii de subventionare.
"Banii de la UE vin si ar trebui sa existe un mecanism care sa functioneze in acest sens", a spus el, adaugand ca in cazul in care se poate interveni si la Bacau si Turnu Magurele, unde angajatii au primit deja preavize de concediere, acestea ar putea fi retrase.
Disponibilizarile sunt momente delicate in viata oricarei organizatii, in special pentru ca tensioneaza relatia cu angajatii afectati de concedieri, pe cea cu sindicatele, dar si pe cea cu angajatii care raman in companie. Desi sunt, in esenta, decizii de business, sunt dificil de gestionat.
"Disponibilizarile colective sunt un fenomen care din punct de vedere legal este relativ des intalnit, respectiv ori de cate ori contextul economic impune angajatorului redimensionarea fortei de munca in raport cu cerintele inevitabile ale pietei", afirma Vlad Neacsu, partener in cadrul casei de avocatura Popovici & Asociatii.
Exista insa strategii care fac ca fenomenul sa fie mai putin dur pentru angajati. "Disponibilizarile pot fi acceptate mai usor daca nu se produc brusc si fara explicatii si fara compensatii, fie banesti, fie oamenii sunt ajutati sa se reorienteze profesional sau li se da un timp pentru a-si gasi alt loc de munca", spune psihologul Raisa Constantinescu. Iar reactiile angajatilor depind si de varsta si pregatirea profesionala a acestora. Cu cat varsta este mai inaintata, scade posibilitatea gasirii unui alt loc de munca.
Cata vreme deciziile de disponibilizare nu sunt comunicate transparent si din timp, efectele pot fi scaderea motivatiei, a productivitatii si a increderii pe care angajatii o au in conducerea organizatiei respective.
"Angajatii care raman sunt mai putin afectati, dar la randul lor sunt neincrezatori in conducerea firmei si se pot astepta sa fie urmatorii pe lista de disponibilizari, fapt care le poate afecta randamentul in munca. De asemenea, se pot simti vinovati fata de cei care au plecat, in sensul ca ei au in continuare un loc de munca si ceilalti nu", mai spune Constantinescu.


Cum se fac concedierile
Potrivit Codului muncii, concedierea trebuie sa fie determinata de cauze reale si serioase, de natura obiectiva, fara legatura cu persoana salariatilor.
"Pentru a fi calificata drept concediere 'colectiva', masura trebuie sa priveasca un numar minim cuprins intre 10 si 30 de salariati, concediati in termen de 30 de zile calendaristice", spune avocatul Vlad Neacsu.
Procedura presupune parcurgerea obligatorie a mai multor etape, prima dintre acestea fiind initierea de consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor. In perioada de consultari, angajatorul trebuie sa notifice salariatii, in copie la autoritatile de munca teritoriale, cu privire la toate informatiile relevante, ca de exemplu numarul total si categoriile de salariati, motivele care determina concedierea preconizata si masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor.
"Salariatii dispun de un termen de 10 zile de la primirea notificarii pentru a transmite propuneri vizand evitarea concedierilor sau diminuarea numarului salariatilor concediati. La randul sau, angajatorul va trebui sa transmita raspunsul sau scris si motivat la propunerile formulate de salariati, in termen de cinci zile", mai spune avocatul.
Mai mult, in situatia in care angajatorul hotaraste sa dispuna concedierea colectiva, aceasta trebuie notificata autoritatilor de munca teritoriale cu cel putin 30 de zile anterior datei emiterii deciziilor de concediere, precizand detaliile relevante ale concedierii si ale rezultatului consultarilor cu salariatii.
Persoanele concediate beneficiaza de dreptul la un preaviz care nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
In cazul in care angajatorul isi extinde sau reia activitatea intr-o perioada de noua luni de la data concedierii colective, va avea obligatia de a aduce acest lucru la cunostinta salariatilor si sa faca publica masura.
Nivelul minim al compensatiilor pe care angajatorii sunt obligati sa le plateasca salariatilor disponibilizati in cadrul unei proceduri colective este de un salariu lunar.

Concedieri, in lume

Citigroup vrea sa puna in aplicare un plan drastic de redresare financiara care prevede concedierea a circa 20.000 de angajati, pentru a reduce nivelul costurilor si pentru a strange fonduri.
Siemens planuieste sa reduca numarul angajatilor cu 6.800 de locuri de munca, in fabricile din intreaga lume, la diviziile de comunicatii.
TNT a anuntat un plan de restructurare care include inghetarea salariilor si disponibilizarea a peste 7.000 de angajati in Olanda.
Procter & Gamble va demara un program de restructurari, care include disponibilizarea a 15% din angajatii de la nivelul managementului.

font class='textcolorrosu'>Minus 24.000 de angajati in 2006

Cele mai mari zece companii dupa numarul de angajati au concediat in 2006 peste 10% din personal, adica aproape 24.000 de persoane, potrivit unei analize ZF, pe baza datelor de la Ministerul Economiei si Finantelor.
Companii ca Petrom, Posta Romana, Romsilva sau ArcelorMittal Galati au renuntat la oameni sub semnul disponibilizarilor.
In total, cei mai mari angajatori din economie aveau in 2006 196.000 de angajati, comparativ cu cei aproape 220.000 de salariati inregistrati in 2005.
Numarul angajatilor de la cele mai mari companii a scazut continuu in ultimii ani, acesta fiind de peste 231.000 in 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO