Profesii

Absolvenţii de ştiinţe juridice prezintă revistelor de specialitate materiale "fără cap şi fără picioare"

Autor: Corina Mirea

02.11.2012, 16:05 408

Calitatea lucrărilor juridice prezentate de tinerii absolvenţi revistelor de specialitate a scăzut dramatic în ultimii ani, în mare parte şi din cauza politicii mai "relaxate" a publicaţiilor juridice, dar şi din cauza concurenţei mari care există pe piaţa muncii, este de părere Şerban Beligrădeanu, doctor în dreptul muncii şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest Timişoara şi al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu. El a fost prezent joi la gala "Profesioniştii dreptului muncii", organizată de Clubul de Drept Social - Costel Gîlcă, unde 12 specialişti în dreptul muncii au fost premiaţi pentru activitatea ştiinţifică sau literară juridică, în perioada 2011-2012. În "cursa" pentru obţinerea celor 12 premii au fost selectaţi 40 de specialişti în dreptul muncii (n.red - avocaţi, consilieri juridici sau profesori).

"În România nu se scrie suficient de mult şi de detaliat în acest sector, iar articolele publicate diferă considerabil de cele incluse în revistele de specialitate din străinătate. În România un articol juridic are între trei şi cinci pagini, în timp ce în străinătate unul care are mai puţin de 20 de pagini este considerat deja slab. Sperăm ca prin acordarea unor astfel de premii să stimulăm cercetarea şi dorinţa de afirmare a specialiştilor în domeniu", precizează Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

La polul opus însă, Şerban Beligrădeanu spune că piaţa muncii din sectorul juridic abundă în absolvenţi de studii universitare ce nu îşi găsesc locuri de muncă. Astfel, precizează el, din dorinţa de a fi competitivi şi de a obţine un job scriu mult, însă fără să îndeplinească cerinţele minime ale unor lucrări competente în domeniu. Cu toate acestea, statisticile arată că numărul de studenţi care se înscriu la studii de licenţă în domeniul juridic a scăzut în ultimii doi ani cu aproape 40%, ajungând în anul 2012 la circa 44.000 de tineri, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În prezent, numărul celor care sunt înscrişi la studii postuniversitare în ştiinţe juridice este de aproape 4.700 de persoane.

"Nu putem să imputăm absolvenţilor lipsa de cunoştinţe suficiente pentru a scrie articole juridice competente pentru că, în fond, ei încearcă să fie competitivi şi să îşi sporească şansele de a obţine un loc de muncă, însă noi nu le putem publica articole dacă acestea nu îndeplinesc anumite cerinţe şi dacă tinerii le prezintă «fără cap şi fără picioare»", explică Şerban Beligrădeanu, premiat în cadrul galei "Profesioniştii dreptului muncii" pentru întreaga activitate în domeniul juridic.

În opinia sa, angajatorii care încurajează absolvenţii să scrie foarte multe lucrări de specialitate greşesc, pentru că, spune el, practica la locul de muncă poate oferi tinerilor cunoştinţe reale în domeniu. De asemenea, doctorul în dreptul muncii Şerban Beligrădeanu mai precizează că şi revistele de profil sunt de vină pentru caliutatea slabă a articolelor juridice, în măsura în care acestea acceptă de multe ori greşeli făcute de "aşa-zişi" specialişti.

"Tinerii nici nu mai citesc reviste juridice şi cred că dacă au acces la mediul online o lucrare este ca şi rezolvată, însă gândirea juridică nu o culegi de pe internet", adaugă Şerban Beligrădeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO