Profesii

Adio Master, salut meştere? Tinerii dau năvala către meserii tot mai bănoase cum ar fi electrician, instalator sau sudor, care au ajuns să fie plătite mult mai bine decât aproape orice job ar obţine după studii superioare

Adio Master, salut meştere? Tinerii dau năvala către...

Autor: Ştefan Stan

05.04.2024, 22:36 10815

Lpsa de meseriaşi calificaţi, provocată de pensionarea electricienilor, instalatorilor şi sudorilor mai în vârstă, duce la creşterea costului forţei de muncă, după cum au constatat mulţi proprietari de locuinţe şocaţi de preţurile de pe etichetă care s-au angajat în ultimii ani în reparaţii şi renovări.

Salariul mediu pentru noii angajaţi în construcţii a crescut cu 5,1%, ajungând la 48.089 de dolari anul trecut. În schimb, noii angajaţi din serviciile profesionale au câştigat anual 39.520 de dolari, în creştere cu 2,7% faţă de 2022, potrivit datelor furnizate de furnizorul de servicii de salarizare ADP din SUA.

Acesta este al patrulea an în care salariul mediu anual pentru noii angajaţi în construcţii a eclipsat câştigurile noilor angajaţi atât în sectorul serviciilor profesionale, cât şi în cel al informaţiilor - cum ar fi contabilii sau lucrătorii de suport IT - spune ADP. 

Cererea de ucenicie în domeniul comerţului, care permite studenţilor să combine experienţa profesională cu un curs de studiu plătit adesea de angajatori, a crescut în ultima vreme. Într-un sondaj realizat anul trecut de compania de software Jobber în rândul persoanelor de vârstă liceală şi universitară, 75% dintre acestea au declarat că ar fi interesate de şcolile profesionale care oferă cursuri de formare profesională plătite, la locul de muncă.

Ascensiunea inteligenţei artificiale generative schimbă calculele de carieră pentru unii tineri. Majoritatea respondenţilor intervievaţi de Jobber au declarat că, în opinia lor, locurile de muncă pentru gulerele albastre oferă o mai mare siguranţă a locului de muncă decât cele pentru gulerele albe, având în vedere creşterea IA.

Aproape 80% dintre respondenţii din sondajul Jobber au declarat că părinţii lor au dorit ca ei să meargă la facultate. Profesiile dominate de lucrători cu studii superioare câştigă, în general, mai mult în timp. Lucrătorii din domeniul serviciilor profesionale şi de afaceri, de exemplu, câştigă în medie 78.500 de dolari, comparativ cu 69.200 de dolari în construcţii, potrivit ADP.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO