Profesii

Americanii, cei mai "tari" la MBA-uri

Americanii, cei mai "tari" la MBA-uri
23.10.2006, 21:16 10

O scoala europeana este in topul celor mai bine cotate programe internationale de MBA in acest an, potrivit unui clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), citat de The Economist. Cu toate acestea, institutiile americane domina clar restul clasamentului.
Pentru al doilea an consecutiv, IESE, o scoala spaniola de business, s-a clasat pe locul intai in topul realizat de EIU, care cuprinde programele full-time de MBA din intreaga lume. Cu putine exceptii insa potrivit EIU, cele mai bune scoli de business se gasesc in Statele Unite, institutiile americane ocupand nu mai putin de opt dintre primele zece locuri. A doua institutie europeana prezenta in Top 10, alaturi de IESE, este una elvetiana, IMD. Cel mai mare avantaj al scolilor americane in fata celor europene este cel financiar, noteaza The Economist. Institutiile din SUA beneficiaza din plin de generozitatea fostilor studenti.
Standford, de exemplu, a anuntat recent ca fondatorul Nike, Philip Knight, a promis scolii 105 mil. de dolari, care vor fi investiti in constructia unui nou campus. Anul trecut, la Harvard, cadourile si donatiile au reprezentat venituri mai mari decat taxele de scolarizare insumate.
Mai multi bani inseamna profesori mai buni, mai multe posibilitati pentru cercetare si, in final, studenti mai bine pregatiti.
Dar avantajul financiar nu este singurul atu al scolilor americane, care au fost si pionierii educatiei de business. Dartmouth's Tuck, care a fost deschisa in 1900, pretinde a fi cea mai veche facultate de business, in timp ce IESE, una dintre cele mai "batrane" de pe continentul european, a fost fondata abia in 1958.
Pe de alta parte, potrivit unui alt studiu al EIU, absolventii de MBA din universitatile europene castiga mai bine decat cei din State. Unul dintre motive este ca primii sunt mai in varsta si au mai multa experienta profesionala.
Un candidat la MBA, la Ashridge, in Marea Britanie, de exemplu, are 11 ani de experienta la momentul intrarii in program, pentru ca la terminarea acestuia sa castige 243.000 de dolari pe an (131.000 de lire sterline).
De asemenea, scolile europene sunt considerate a fi mai "internationale" decat cele americane, cu mai multi studenti si cu mai multe posibilitati de joburi din afara tarii in care este situata institutia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO