Profesii

Ce spune un antreprenor despre reuşita în afaceri: „Succesul este simţit de antreprenori în mai puţine zile decât sunt zile de sărbătoare legală într-un an”

Ce spune un antreprenor despre reuşita în afaceri:...
12.11.2016, 11:00 2215
Un antreprenor poate considera că are o afacere reuşită în momentul în care firma sa face performanţă, aplică prin­cipiile integrităţii şi promovează inovaţia, este de părere Radu Ciorbă, managing director şi acţionar în cadrul furnizorului de materiale şi echipamente electrice Electroglobal din Cluj.
 
„Succesul este o treabă pe care antreprenorii o simt în mai puţine zile decât sunt zile de sărbătoare legală într-un an. Cel mai mult suferim de insuccese legate de business. Sigur, dacă ai un succes, un rezultat pozitiv, te bucuri pe moment, dar pentru restul suferi“, a spus Radu Ciorbă, care conduce o companie cu afaceri de 96,2 milioane de lei. Electroglobal a primit săptămâna trecută premiul „Campioni în business“ la categoria „Continuitate“ în cadrul unui eveniment organizat la Cluj de fondul de investiţii Enterprise Investors, BCR, cea mai mare bancă locală, firma de audit PwC şi Fundaţia Triple Helix în parteneriat cu Ziarul Financiar.
 
Electroglobal a fost înfiinţată în 2004, iar Radu Ciorbă este acţionar majoritar, cu un pachet de 97% din acţiunile societăţii. Compania are două linii de business, una de distribuţie de echipamente electrice produse de companii precum Siemens sau General Electric şi una de servicii (proiectare electrică, dezvoltare de software pentru automatizări, asamblare de panouri electrice etc.).
 
„Piaţa noastră este cu precădere cea românească, însă încercăm să cucerim şi piaţa europeană. Avem deja exporturi în 12 ţări europene şi vrem să ne extindem“, a mai spus Radu Ciorbă.
 
În opinia şefului Electroglobal, succesul în afaceri este definit de trei componente: performanţa, integritatea şi inovaţia.
 
„Performanţa financiară, tehnică sau organizaţională este mai simplu de cuantificat. Legat de integritate, un cuvânt pe care îl folosim în companie nu neapărat pentru a defini partea de incoruptibilitate, mă refer mai ales la angajamentul pe care îl oferim clienţilor şi furnizorilor, în sensul că dacă intrăm cu cineva într-un proiect, ne ţinem de cuvânt. În ceea ce priveşte inovaţia, cred că este important ca firmele să aplice tot ceea ce este nou, atât în domeniul tehnic, cât şi în cel organizaţional, pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele“, a mai spus Radu Ciorbă.
 
În ceea ce priveşte lecţiile învăţate din eşecuri, Radu Ciorbă spune că cel mai important lucru pe care l-a învăţat este acela de a nu se implica acolo unde nu se pricepe.
 
„Am simţit pe pielea mea că nu poţi fi simultan un foarte bun investitor, un foarte bun antreprenor şi un foarte bun manager. Fiecare statut necesită abilităţi diferite. După ce am pierdut ani investind prost sau după ce am pierdut oameni pe care nu am reuşit să îi apreciez ca manager, mi-am dat seama cât de importante sunt discuţiile cu consultanţii, cu bancherii sau cu reprezentanţii fondurilor de investiţii. Cred că e foarte important să lucrezi în echipă, echipă formată din investitor, antreprenor şi manager“, a mai spus Radu Ciorbă.
 
Peste 100 de antreprenori, consultanţi şi manageri au participat săptămâna trecută la Cluj la evenimentul de premiere a campionilor în business din regiunea Transilvaniei. Astăzi va fi răsplătită performanţa în afaceri a companiilor antreprenoriale româneşti din Iaşi, iar  Gala anuală „Campioni în business“ va avea loc pe 23 noiembrie la Bucureşti.
 
adelina.mihai@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO