Profesii

Apar primele semnale ale revenirii pietei muncii in SUA: Companiile americane reincep recrutarile anul viitor. Angajatii joaca dur si cer salarii mai mari

Apar primele semnale ale revenirii pietei muncii in SUA: Companiile americane reincep recrutarile anul viitor. Angajatii joaca dur si cer salarii mai mari
27.09.2009, 15:52 41

IT-ul, serviciile si vanzarile sunt primele trei domenii in careangajatorii estimeaza ca vor face noi recrutari, fiind convinsi caceea ce a fost mai rau a trecut, arata sondajul realizat de firmade recrutare Robert Half International si liderul mondial inrecrutarea online, CareerBuilder.com.

In vreme ce jumatate din angajatorii spun ca intentioneaza safaca angajari in regim full-time anul viitor, patru din zece vor saangajeze specialisti pe baza de contract, pe o perioada temporarasau pe proiecte, iar o proportie similara vor sa angajeze muncitoricu program de lucru part-time.

In ciuda cifrelor oficiale, care arata ca exista 14,5 milioanede someri in SUA in acest moment, majoritatea angajatorilor sustinintampina dificultati in gasirea candidatilor care sa aibaaptitudinile necesare pentru a ocupa pozitiile libere. Mai multdecat atat, recruiterii spun ca patru din zece CV-uri pe care leprimesc provin de la candidati necalificati.

Intr-adevar, aproape jumatate din angajatorii intervievati spunca aplicantii care nu sunt calificati reprezinta cea mai frecventaprovocare atunci cand vor sa faca noi angajari, dupa care urmeazacandidatii calificati care ezita sa paraseasca actualele locuri demunca.

Dificultatile in gasirea candidatilor potriviti explica de ceatat de multi angajatori sunt dispusi sa negocieze salarii mai maripentru candidatii calificati, in ciuda faptului ca piata munciieste instabila, iar climatul economic nesigur.

Vor salarii mai mari de la anul

Si nu numai noii angajati vor juca dur. Jumatate din angajatiicare au participat la sondaj au mai precizat ca, daca situatiaeconomica se imbunatateste, cea mai eficienta modalitate prin carear ramane in companie va fi prin intermediul cresterilorsalariale.

In acest sens, aproape trei din zece angajati sunt hotarati saceara o majorare salariala.

Cu toate acestea, patru din zece manageri au spus ca atunci candeconomia se va imbunatati, cresterile salariale vor fi principalalor metoda de a-si pastra angajatii de top.

Insa vor fi aceste masuri suficiente? Luna trecuta, rezultatelecercetarilor realizate de firma de consultanta Deloitte auavertizat ca la sfarsitul recesiunii va exista un "tsunami deCV-uri" odata ce angajatii nemultumiti, care au fost constransi saramana in companie din cauza contextului economic, vor cauta noioportunitati.

Pentru moment, companiile care au facut disponilizari masive sicare nu au avut o comunicare buna cu angajatii ramasi ar putea sasfarseasca intr-o situatie in care singurii oameni ramasi vor ficei la care nu s-ar fi gandit sa-i piarda sub nicio forma.

Astfel, atat pentru angajatori, cat si pentru recruiteri,viitorul pare a fi o cursa dificila in ceea ce priveste gasireaangajatilor. De aceea, cuvantul de ordine pentru piata muncii dinSUA pentru anul viitor va fi "volatilitatea

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO