Profesii

Brandusa Fecioru: Un manager bun trebuie sa se priceapa si la HR

Brandusa Fecioru: Un manager bun trebuie sa se priceapa si la HR

Brandusa Fecioru, Human Resources Director la A&D Pharma

14.05.2007, 13:56 761

"Este cunoscuta si foarte dezbatuta problema farmacistilor. In acest domeniu (pharma - n.r.) se lucreaza cu personal specializat, inalt calificat. Si in acest moment, scoala romaneasca nu ajuta prea mult prin abordarea sa, neraspunzand nevoilor pietei", spune Fecioru.
Cu toate acestea, nu se poate vorbi despre o presiune din partea angajatilor pe piata, intrucat exista multi alti factori in afara de salariu care conteaza la locul de munca: echipa, continutul muncii, ceea ce inveti. "Problema nu se pune din punctul de vedere al presiunii. Cred ca lucrurile devin presante in momentul in care oamenii incep sa isi caute de lucru. Atunci putem cobori la un nivel microsocial si sa privim problema din punctul de vedere al individului", afirma Brandusa Fecioru.
Subliniind ca presiunea pe care angajatii o pot exercita asupra unui angajator este de mai multe feluri, directorul de resurse umane al A&D Pharma admite ca asupra oricarui angajator se resimt factorii externi ai pietei muncii.
In prezent, in A&D Pharma lucreaza 3.300 de oameni, dintre care aproximativ 1.900 in Sensiblu si peste 1.400 in Mediplus. In acelasi timp, un numar de aproximativ 200 de angajati lucreaza in departamentele suport, care ofera servicii partajate ambelor companii membre ale A&D Pharma, iar la head-office lucreaza aproximativ 300 de angajati.
Daca pana in 2006 ritmul de crestere al efectivelor de personal a fost foarte rapid, incepand cu acest an, strategia la nivel de grup este una de consolidare a pozitiei ocupate in piata.
"Preconizam in jur de 200 de noi angajari anul acesta, preponderent in vanzari (Mediplus - n.r.)", spune Fecioru, adaugand ca planurile raman insa de expansiune a afacerii atat la nivel national, cat si international.
Piata farmaceutica - cu cele doua segmente in care activeaza A&D Pharma, retail si distributie - este o piata extrem de competitiva, in care cererea de farmacisti depaseste oferta.
"Conform datelor furnizate de Colegiul Farmacistilor din Romania, media de farmacisti pe farmacie este de 2,1, in timp ce in Sensiblu avem o medie de 2,4 farmacisti pe farmacie, dar trebuie sa recunoastem ca aceasta este in scadere", afirma Brandusa Fecioru.
Pe langa caracteristicile generale ale pietei locale a muncii, de cateva luni a aparut si efectul integrarii in UE, care se manifesta sub forma unui interes in crestere din partea altor tari pentru personalul calificat din Romania. Iar principiul "paza buna trece primejdia rea" se aplica cel mai bine in aceasta situatie. "Desi nu se poate vorbi de un exod al farmacistilor in acest moment, ne preocupa situatia mai degraba din perspectiva anticiparii, cu atat mai mult cu cat in viitorul apropiat nu sunt semne ca piata muncii s-ar imbunatati. Mai degraba, conditiile pietei vor fi mai dificile", apreciaza Fecioru.
Una dintre solutiile gasite de companie pentru a contracara lipsa de specialisti din segmentul farmaceutic sunt investitiile in invatamant, care au luat forma Burselor Sensiblu, acordate studentilor din zone defavorizate pentru a-i incuraja sa devina farmacisti.
Bursele Sensiblu fac parte dintr-un proiect mai amplu, numit Excelenta Profesionala, care cuprinde mai multe programe. Unul dintre acestea se refera la pregatirea studentilor pentru locul de munca, compania livrand trei cursuri studentilor in acest moment: unul pentru dezvoltarea abilitatilor de comunicare, altul pentru relatia cu clientul si al treilea, pentru tehnici de vanzare.
In conditiile in care in acest moment in acceptiunea A&D Pharma functiile de top management sunt acelea care sunt reprezentate in boardul companiei, top managementul este format din cinci membri, dar acest numar poate fi extins in functie de nevoile viitoare ale organizatiei.
Cat priveste ideea potrivit careia 'mai multi manageri in organizatie inseamna mai multa eficienta', directorul de resurse umane al A&D Pharma spune ca sunt lucruri care conteaza mai mult decat criteriul numeric intr-o companie.
"Din punct de vedere functional, am creat in timp structuri organizationale tot mai ierarhizate si incercam sa mentinem un echilibru intre volumul activitatilor si/sau personalului, decizie si adresare catre clienti. In termeni de eficienta a organizatiei, mai mult decat numarul managerilor intr-o organizatie conteaza calitatea umana si competenta lor profesionala", afrima Fecioru.
Brandusa Fecioru spune ca a inteles rolul managerului de resurse umane dupa cativa ani de experienta efectiva in domeniu si priveste acest rol din doua perspective: una strategica si alta operationala.
"Preocuparea mea principala, ca director de resurse umane, se refera la procesele de recrutare (metode, tehnici de identificare si evaluare candidati etc.), elaborarea unor politici de compensatii si beneficii mereu competitive si nu in ultimul rand modelarea culturii organizationale", spune Brandusa Fecioru.
Partea operationala se refera la activitatile de fiecare zi, dar cuprinde si aspecte prin care responsabilii de resurse umane cunosc problemele curente din zona operationala a afacerii companiei.
Spune ca este norocoasa sa lucreze pentru A&D Pharma, care, desi este o organizatie fara o istorie relevanta in domeniul resurselor umane, valorizeaza functia de HR la modul concret.
"La inceputul activitatii mele in Mediplus, riscul a fost ca multe dintre situatiile operationale erau 'probleme de resurse umane'. Treptat, colegii mei au acceptat diferenta intre instrumentele puse la dispozitie de departamentul de resurse umane si responsabilitatile lor de management. Eu cred ca un manager bun trebuie sa se priceapa si la HR!", afirma Brandusa Fecioru.
Ea adauga ca dat fiind faptul ca A&D Pharma este o companie care s-a dezvoltat organic, retelele sociale, de incredere sunt foarte importante. "Ne straduim sa oferim angajatilor conditii bune de lucru, posibilitati de invatare, si ne dorim ca angajatii nostri sa ne prefere pentru ca sunt incantati de ceea ce fac, de colegii si managerii lor si pentru ca au posibilitatea sa isi exprime ideile si sa le puna in practica", adauga Fecioru.
Pe de alta parte, ritmul pe care il impune dezvoltarea afacerilor a dezvoltat mult spritul antrepenorial al angajatilor. Iar faptul ca sunt incurajati sa aiba initiative, sa isi gestioneze activitatile in mod autonom, ii ajuta sa-si imbunatateasca competentele si ii mentine la un nivel profesional ridicat pe piata muncii.
La nivel de principiu, politica de resurse umane functioneaza in mod egal Sensiblu si Mediplus.
Astfel, pentru pozitiile de executie recrutarea se face prin anunturi in ziare, in timp ce pentru pozitii de specialisti (farmacisi si specialisti IT, spre exemplu), dar si pentru middle management, se apeleaza la firme de recrutare. Pentru pozitiile de vanzari, se recruteaza din interior, in timp ce pentru top management se apeleaza la head-hunting, spune Brandusa Fecioru, care a fost chiar ea recrutata printr-o firma de head-hunting.
Dupa anagajrea, exista un programul de integrare in organizatie formalizat atat pentru noii veniti, cat si pentru cei promovati in functii de conducere, care difera in functie de nivelul si tipul locului de munca.
De exemplu, pentru posturile din zona de executie acest program dureaza doua zile si este acordat de departamentul de resurse umane, timp in care proaspatul angajat ia contact cu compania, in timp ce pentru management integrarea dureaza cam o luna de zile.
"Spre exemplu, un farmacist care este proaspat absolvent beneficiaza in primul an de multe cursuri tehnice, apoi urmeaza cursuri de relatie cu clientul, dupa care poate sa solicite o evaluare profesionala si a competentelor de management, daca doreste sa promoveze mei repede.
Pasul urmator in cariera pentru un farmacist este pozitia de farmacist-manager (diriginte de farmacie), apoi urmeaza cea de director regional (area sales manager) si un post de director executiv care va coordona o regiune.
"Un farmacist poate ajunge farmacist-manager cel mai devreme intr-un an de zile, dar depinde mult de experienta anterioara. In cazul absolventilor, ciclul de promovare este ceva mai lung", precizeaza directorul de resurse umane al A&D Pharma.
Angajatul reprezentativ al lantului de farmacii Sensiblu este, evident, farmacistul, in timp ce pentru distributie angajatii-tip sunt angajatul din vanzari si cel care se ocupa de operatiuni logistice.
Cat priveste politicile de remunerare, Brandusa Fecioru spune ca A&D Pharma, pe anumite functiuni si pozitii este peste piata.
Mai multe voci din piata au pozitionat sectorul farmaceutic printre primele din punct de vedere salarial. Directorul de resurse umane al A&D Pharma spune ca trebuie facuta o distinctie foarte clara intre productie si zona de retail si distributie, in ceea ce priveste salariile din zona pharma. "In zona de productie, salariile sunt mai mari. In distributie, lucrurile sunt mai nuantate. In sensul in care aici este folosita nu doar munca inalt calificata, ci sunt angajati si multi lucratori pentru depozit", incheie Fecioru.


A&D Pharma:
grup format din doua companii: Sensiblu (retail) si Mediplus (distributie)
3.300 de angajati, dintre care aproximativ 1.900 in Sensiblu si peste 1.400 in Mediplus.
A&D Pharma a inregistrat anul trecut un profit net de 17,82 mil. euro, cu 7,4% mai mult ca in 2005 si o cifra de afaceri consolidata de 331,6 mil. euro, cu 34% mai mult ca in 2005
A&D Pharma s-a listat in luna octombrie a anului trecut pe bursa din Londra, in urma unei Oferte Publice Initiale de 136 mil. euro.


Cariera
2007 - prezent: manager resurse umane, A&D Pharma
2006- 2007: manager resurse umane, Mediplus (compania de distributie, parte din A&D Pharma grup)
2004- 2006: sef serviciu Recrutare & Managementul carierei, BCR
2004: Senior Consultant, PricewaterhouseCoopers Romania
1998- 2004: Consultant/ Senior Consultant, Wrightson Romania
1994- 1998: cercetator, Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, institut al Academiei Romane
1997: doctorand la Universitatea Bucuresti, Facultatea de sociologie, cu teza despre relevanta politicilor de ocupare in construirea strategiilor identitare la tineri.
1996: Master in stiinte sociale, Universitatea Laval, Canada
1994: Universitatea Bucuresti, Facultatea de sociologie, psihologie si asistenta sociala

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO