Profesii

Cand vom avea salarii europene?

Cand vom avea salarii europene?

Click pentru imaginea intreaga

09.10.2006, 13:18 168

Salariile la nivel de middle management s-au dublat in ultimii doi ani. Cu toate acestea, un director de marketing dintr-o companie prezenta pe piata autohtona castiga de doua ori mai putin decat managerul care ocupa o pozitie similara in Ungaria. Peste cat timp vom castiga ca ei?
In Polonia, un director financiar are un salariu mediu anual de 108.200 de dolari (87.200 de euro), aproape dublu fata de cat primeste acelasi director in Ungaria, respectiv 59.800 de dolari (48.200 de euro). Ceea ce demonstreaza ca diferente exista, ba chiar sunt evidente si pe alte piete. In acelasi timp, in Romania, un director financiar castiga in prezent 32.000 de euro pe an, in timp ce anul trecut castiga doar 29.600 de euro.
Salariile au crescut constant in ultimii ani, mai ales la nivel de top si middle management. Decalajul nu mai este urias, ca in urma cu zece ani, dar exista si este inca semnificativ fata de ceea ce se intampla pe alte piete. "Cresterea valorilor salariale este un semn de insanatosire a mediului local de business", sustin, aproape la unison, consultantii in resurse umane.
"In ultimii cativa ani, concomitent cu exprimarea inflatiei printr-o valoare cu o singura cifra, cresterile salariale anuale sunt in jurul valorii de 10-15%. Aceasta tendinta ascedenta naturala este insotita insa de cresteri ceva mai mari in domenii punctuale, cu cerere momentana de forta de munca, cum ar fi specialistii in IT&C", spune Horatiu Cocheci, senior consultant in cadrul PricewaterhouseCoopers.
Singurul element care apare, invariabil, in discutiile despre salarii este aderarea Romaniei la Uniunea Euro-peana care, odata cu toate modificarile pe care le va presupune, va antrena dupa ea si o crestere (mai) consistenta a salariilor. "Este dificil de previzionat in termeni reali un astfel de proces. El trebuie privit in context, factorii care pot intarzia sau grabi fenomenul sunt infinit variabili si modificabili. Trendul de crestere va continua ca o consecinta fireasca a aderarii la o piata cu un coeficient crescut de competitivitate", spune Andreea Calin, de la Aims Human Capital Romania.
Si Madalina Didea, deputy general manager BIA, crede ca trebuie sa mai treaca niste ani, probabil intre 3 si 5, pana cand se va ordona piata fortei de munca si raportul intre cerere si oferta. "Abia apoi cerintele candidatilor si oferta reala a angajatorilor se vor alinia la Vest. E nevoie de repere in toate aspectele care tin de cariera, de consiliere catre candidati privind competentele lor si valoarea lor reala pe piata fortei de munca", spune Didea. Pe de alta parte, odata cu cresterea salariilor, a crescut si costul vietii.
Un alt element care a condus la crestrea salariilor a fost accentuarea lipsei de specialisti in mai multe domenii, care a antrenat recompense financiare mai mari.
Cu siguranta, tendinta generala de crestere a salariilor se va mentine si dupa aderare, dar ea va fi influentata de elemente suplimentare. De exemplu, spune Horatiu Cocheci, daca anul viitor salariul minim nu se va incadra in obisnuita crestere de 10%, ci va suferi o apreciere semnificativa, pragurile interne din cadrul companiilor vor fi la randul lor afectate. "Astfel, din necesitatea de a pastra echitatea interna, angajatorii vor creste toate nivelurile salariale existente", precizeaza acesta.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, agregata cu deschiderea pietelor fortei de munca, ar trebui sa contureze perspective mai optimiste pentru angajati. "Alinierea salariilor va depinde destul de mult de cat de repede se va deschide piata fortei de munca din Europa pentru romani si de cat de buna va fi evolutia economica a Romaniei in urmatoarea perioada. Oricum, se va face diferentiat, mai repede in sectorul privat, mai repede pentru pozitiile de specialisti din domeniile de varf cum ar fi IT&C", spune Eugen Gade, de la A&D Pharma.
Madalina Popescu, director general al Pluri Consultants Romania, crede ca presiunea exercitata de catre angajatii romani - fie ei si manageri - in sensul cresterii salariale trebuia sa duca la un nivel mai ridicat al salariilor, lucru care s-a si intamplat, insa cresterea nu este inca foarte mare in piata, deoarece marii angajatori ezita sa se lanseze intr-o curba inflationista a salariilor, care ii va duce la pierderea profitului.
In consecinta, si dupa aderare salariile vor continua sa creasca, dar intr-un ritm destul de lent si nu uniform pe toate posturile, ci vor fi favorizate cateva categorii cu precadere (logistica, consultanta etc.).
Popescu aduce in discutie, pe langa arbitrariul comparatiei si diferente de strategie, mai ales in cazul managementului multinationalelor. "De multe ori, in Romania, se gasesc filiale operationale ale unei companii, pe cand in Vest se afla sediile centrale. Cei din Vest concep streategiile, cei din Romania (si alte tari din regiune) le implementeaza, ceea ce face ca salariile pe acelasi tip de post (de exemplu, marketing manager) sa fie diferite si mai mari cele pentru posturile cu rol strategic", spune ea.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste salariile la nivel de top din companiile mari, din multinationale, suntem destul de aproape de nivelul din Vest, este de parere Radu Panait, vice president human resources al Ursus Breweries, care adauga ca, daca ne uitam la trend, la acest nivel, vom asista la o asa-zisa zona de convergenta, comparativ cu salariile occidentale.
Ultimele date publice de pe piata salariala romaneasca provin din studiul realizat de PricewaterhouseCoopers. "Vedeta" PayWell 2006 la nivelul castigurilor salariale pe middle management sunt IT managerii, cu un salariu mediu brut de aproape 3.200 de euro lunar.
Multi dintre consultantii in resurse umane cred ca acest fapt este o consecinta fireasca a impactului noilor tehnologii, de care depinde, de multe ori, sanatatea economica a organizatiilor pe termen lung.
"Managerii sunt mai valorizati in acest context deoarece, daca pana nu de mult erau vazuti ca simpli 'administratori' ai unor sisteme ce sufereau putine actualizari, in momentul de fata, trebuie sa faca fata nu numai infinitei diversificari tehnologice, dar si asteptarilor legate de mana-gementul strategic al acestei resurse a corporatiei", spune Andreea Calin, senior consultant Aims.
Parerile sunt impartite si nuantate, totusi. Florin Luca, director de resurse umane al BRD, spune ca trebuie avut in vedere specificul domeniilor, inainte de a declara transant cine castiga mai bine.
"Nu cred ca in toate tipurile de companii managerii IT sunt cel mai bine platiti. In anumite sectoare, intr-adevar managerii IT sunt cel mai bine platiti, avand in vedere specificul muncii lor, precum si relativa scarcitate a pietei pentru aceasta meserie. In sistemul bancar, exista pozitii manageriale cel putin la fel de bine platite ca si cele din IT, cum ar fi, de exemplu, cei care lucreaza in trezorerie, corporate sau vanzari", explica Luca.
Pe de alta parte, Eugen Gane este de parere ca pozitia de director IT este una dintre cele mai sensibile la internationalizare. In aceste conditii, daca vrei sa ai directori IT buni trebuie sa platesti venituri echivalente celor de afara, spune el.
Horatiu Cocheci, consultant la PwC, precizeaza ca pozitii aflate clasic in topul ierarhiei, precum cele de director financiar sau de vanzari, tind sa fie ocupate in continuare de expatriati. Acestia, nefiind cuprinsi in studiul PayWell, lasa loc doar pozitiilor ocupate de angajati romani, cu salariile aferente. "Avand in vedere ca majoritatea companiilor participante la studiu sunt multinationale cu angajati expati, a aparut in top pozitia de director IT&C, aceasta fiind o pozitie ocupata in principal de angajati romani", explica Cocheci.
Posturile de manager in domeniul IT sunt extrem de cautate, mai ales ca sunt si foarte bine platite. Asa demonstreaza rezultatele la care au ajuns cei de la PwC, dar si studii la nivel global. In conditiile in care se estimeaza ca piata mondiala IT va valora pana la sfarsitul lui 2009 aproximativ 1.300 de miliarde de dolari (1.054 de miliarde de euro), se pare ca firmele din domeniul bancar, din productie si institutiile guvernamentale vor fi cele care vor cheltui cel mai mult pentru tehnologie.
Un alt studiu Mercer, realizat anul trecut, plasa in topul tarilor care platesc cel mai bine managerii IT Suedia, care ii remunereaza pe acestia cu aproximativ 161.900 de dolari pe an (131.300 de euro), adica in medie 13.500 de dolari (11.000 de euro) pe luna.
Anul trecut, managerii romani IT aveau un salariu lunar mediu brut de 2.600 de euro. Pe de alta parte, daca sunt luate in considerare si bonusurile, atat cele fixe, cat si cele variabile, balanta castigurilor ar putea inclina spre managementul altor departamente. "Partea variabila va fi semnificativ mai mare in cazul unui director comercial, prin comisioanele de vanzari incasate, sau in cazul unui director financiar prin beneficii gen stock-plan, participare la profit etc, decat in cazul celorlalti directori", precizeaza Cocheci.
Bonusurile salariale devin tot mai importante in structura salariala, valoarea celor variabile crescand cu 5% comparativ cu anul trecut si ajungand sa detina o pondere de 9% din pachetul salarial. Astfel, ponderea salariului de baza s-a redus progresiv in ultimii ani, ajungand in prezent la 84%, in scadere cu 5% fata de anul trecut, si cu 6% mai mic decat in 2004, cand salariul de baza reprezenta 90% din pachetul salarial, potrivit PayWell.
La randul lor, bonusurile fixe au inregistrat si ele o crestere de 1% fata de anul trecut, cand ponderea lor era de 6% din pachet, valoare similara cu cea inregistrata cu un an inainte. Modificarea ponderii salariului de baza este privita de analisti ca o schimbare de paradigma a business-ului in care angajatii trebuie sa fie racordati la realitatile din piata si sa aiba constiinta faptului ca nivelul lor de motivatie si performanta are consecinte vizibile asupra sanatatii companiilor in care actioneaza.
Situatia scaderii ponderii salariului de baza in structura pachetului salarial este caracteristica mai ales in domeniului vanzarilor si al celui operational, in mai mica masura se poate realiza pentru functiile de suport, adauga managerul de resurse umane al A&D Pharma.
"E firesc ca organizatiile sa transmita si prin intermediul sistemului de beneficii mesajul ca performanta este cea valorizata - aceasta fiind definita ca atingere a obiectivelor, si nu ca valoare intrinseca", crede reprezentanta Aims.
Aceste cresteri sunt determinate de schimbarea unor mentalitati de lucru. Remunerarea tinde sa nu se mai faca aleatoriu, in functie de o "dispozitie" a actionariatului, ea se impartaseste din ce in ce mai mult din teoriile vestice si nu poate avea succesul dorit decat daca tine cont de necesitati precum competitivitatea ca angajator, dar si valorizarea acelor functii care in clipa de fata justifica investitia financiara prin rezultatele (directe sau indirecte) la nivel de profit.
Cu toate acestea, piata romaneasca sufera inca de o polarizare extrem de accentuata. Desi la nivel de management exista o tendinta vizibila de crestere, diferentele fata de celelalte niveluri raman evidente si semnificative. Astfel, daca un IT manager castiga 3.200 de euro pe luna, managerul de productie are un salariu de 1.400 de euro.
"Intotdeauna vor exista diferente intre salariile de top, cele la nivel de middle si cele de baza, si asa e si firesc. Important este ca sistemul de remunerare sa nu fie bazat pe o filosofie ce nu valorizeaza doar rolurile strategice, ci si pe cele de executie, fara de care mecanismul organizatiei nu poate functiona", explica Andreea Calin, de la Aims.
Lipsa de manageri si de specialisti a dus la o supralicitare a nivelului salariului pentru aceste categorii, cred unii specialisti in resurse umane. "Alinierea salariilor se produce mai incet la nivelul celorlalte categorii de personal (cu exceptia top managementului - n.r.) si cred ca discrepantele dintre salariile la nivel de top, middle si cele ale angajatilor de baza vor mai dura pana cand economia romaneasca isi va astampara "foamea" - cel putin 5-7 ani", adauga Florin Luca.
"In Occident, dezbaterile pe marginea acestui subiect ridica serioase probleme top managementului, pentru estomparea decalajului intre nivelul salarial al top managementului si cel al functiilor de middle si de executie", precizeaza Gane.
Un alt criteriu care poate face diferenta este companie multinationala versus companie romaneasca. "Aceeasi diferenta (de aceasta data chiar la nivel managerial) este vizibila intre pozitii aproape identice in companii cu prezenta multinationala sau exclusiv locala", precizeaza Andreea Calin, care adauga ca explicatia acestui fenomen sta in faptul ca multinationalele isi actualizeaza cu mai multa promptitudine sistemul de remunerare si de bonificatie, in special datorita cerintelor unui mediu marcat de flexibilitate si competitivitate.
Situatia gap-ului slarial intre departamente s-a imbunatatit insa. "Analizele efectuate de noi pe parcursul ultimilor ani arata o reducere a diferentelor salariale intre directorii de departamente de la aproximativ 100% la circa 20-25%", spune Cocheci.
Cu toate acestea, previziuni privind atingerea unor salarii la nivelul celor din Europa Occidentala sau chiar din alte tari sud-est-europene sunt foarte greu de facut. Daca o comparatie cu nivelul remuneratiei din Statele Unite ar putea parea usor desueta, nici punerea salariilor managerilor romani din esalonul doi fata in fata cu ale omologilor din Ungaria sau Polonia nu ofera motive de optimism.
De crescut, vor creste. Iar specialistii in resurse umane sunt destul de rezervati cand trebuie sa avanseze ipoteze sau sa faca speculatii. "Ne asteptam ca trendul acesta sa se mentina, cresterea ramanand un fenomen real, dar fara extreme notabile. Este vorba de un proces de evolutie treptata, si nu de o metamorfoza peste noapte", precizeaza Andreea Calin, de la Aims.
Raman multe necunoscute. Pana una-alta, data fiind atmosfera tacit-conspirativa de pe piata fortei de munca in ceea ce priveste salariile, nu ne ramane decat sa asteptam studiile si prognozele de anul viitor pentru a vedea daca si cu cat au crescut salariile dupa ce Romania a intrat in Europa.

Cel mai bine platiti sunt angajatii din companiile cu o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro - 2.105 de lei (600 de euro).

In ceea ce priveste media salariala in functie de numarul de angajati, in organizatiile cu mai putin de 100 de angajati se castiga cel mai bine - 4.128 de lei (1.179 de euro), in timp ce in firmele cu peste 1.000 de angajati, salariul mediu lunar brut este de 1.830 de lei (522 de euro).

In topul pe domenii, in industria farmaceutica se inregistreaza cel mai mare salariu lunar mediu brut, de 2.902 de lei (829 de euro), in timp ce in sectorul financiar-bancar, media salariala este de 2.664 de lei (761 de euro), mai releva PayWell 2006.

Datele Institutului National de Statistica pozitionau salariatii din domeniul bancar in topul celor mai consistente castiguri din economie in luna iulie, cu un salariu lunar mediu brut de 3.308 de lei (945 de euro).

"Traim intr-o piata guvernata de cerere. Cred ca salariile in sistemul bancar vor mai creste in mod sustinut in urmatorii 2-3 ani, dupa care va urma o perioada de maturizare a pietei", afirma Florin Luca, director de resurse umane al BRD.

Studiul PayWell 2006 cuprinde date salariale si informatii despre politicile de resurse umane furnizate de 140 de companii, majoritatea multinationale, incluzand 150.000 de salariati.

Au fost luate In calcul informatiile salariale despre 500 de posturi din 10 sectoare de activitate, respectiv banci, asigurari, bunuri de larg consum, retail, hoteluri, industrie, productie auto, vanzari auto, IT&C, farmaceutice.


Statele Unite, paradisul salarial pentru manageriPotrivit unui studiu realizat de compania de cercetare si consultanta Mercer Human Resource Consulting in prima jumatate a acestui an, care a urmarit sa determine salariile pentru directorii financiari, de marketing si de resurse umane din 14 tari, directorii financiari si cei de marketing castiga in SUA de peste patru ori mai mult decat cei din India, in timp ce directorii de resurse umane au venituri de peste trei ori mai mari. Cu un salariu anual mediu de 250.000 de dolari pe an (208.000 de euro), directorii financiari americani conduc in topul celor mai bine platiti, ceea ce inseamna aproximativ 17.000 de euro pe luna. In Romania, un director financiar castiga 2.660 de euro pe luna, adica de sase ori mai putin decat omologul sau american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO