Profesii

Care sunt cei mai mari angajatori ai anului

Care sunt cei mai mari angajatori ai anului

Furnizorii de servicii si call-center-ele s-au numarat printre cei mai activi angajatori in acest an

24.12.2007, 15:36 30

50.000, in constructii
In acest an, au fost angajati in constructii aproximativ 50.000 de oameni, in conditiile in care Romania continua sa inregistreze cel mai rapid ritm de crestere a sectorului constructiilor din UE, potrivit datelor publicate de biroului european de statistica, Eurostat.
Criza de forta de munca din constructii, unde este estimat un deficit de circa 170.000 de salariati pentru perioada 2008-2009, ar putea fi rezolvata daca ar creste eficienta muncitorilor.
Eficienta muncitorilor romani din constructii se afla la unul dintre cele mai scazute niveluri din Europa, sub 30.000 de euro/persoana, potrivit unui studiu efectuat de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), pe primele locuri fiind situate statele nordice - Norvegia, Finlanda si Danemarca, unde eficienta se situeaza intre 150.000 si 200.000 de euro/ persoana.

Inca 15.000, in retail
Planurile retailerilor internationali la jumatatea anului vizau recrutarea a peste 10.000 de oameni pana la finele lui 2007, pentru inaugurarile care vor duce numarul de magazine din comertul modern la peste 400 de unitati. Astfel, cel mai dinamic an al retailului modern de bunuri de larg consum, cu aproximativ 170 de inaugurari, face ca retailerii internationali sa se numere printre cei mai activi jucatori de pe piata fortei de munca.
Spre exemplu, Kaufland Romania avea planificate patru deschideri pana la finele anului, pentru care urma sa recruteze intre 750 si 800 de persoane.
Retailerul francez Auchan a anuntat ca va angaja 1.300 de persoane, in timp ce Carrefour angajat in cele patru magazine deschise peste 2.000 de oameni.
Gigantul suedez IKEA, liderul mondial al retailului de mobila, a angajat pana in primavara acestui an 400 de persoane in Romania pentru primul sau magazin de pe piata locala.

Mall-urile, "aspiratoare" de oameni
In conditiile in care au fost deschise 10 mall-uri in provincie in acest an, iar numarul mediu de angajati care lucreaza intr-un mall variaza intre 1.000 si 2.500, numarul total al angajarilor din centrele comerciale din provincie in acest an a ajuns la 15.000. Spre exemplu, doar in Iulius Mall si Polus Center, cele doua mall-uri deschise la Cluj-Napoca, lucreaza in prezent aproximativ 4 - 5.000 de oameni.
Mall-urile care vor fi deschise pana in 2010 vor avea nevoie de circa 200.000 de angajati, in conditiile in care stocul de spatii comerciale in centre comerciale este estimat sa ajunga la 2,5 milioane de metri patrati. In prezent, stocul de spatii comerciale in mall-uri este de circa 500.000 de metri patrati, astfel ca numarul oamenilor care lucreaza in cele 20 de mall-uri deschise in Romania este de circa 35.000.

7.000 de oameni in sistemul bancar
In luna octombrie a acestui an in sistemul bancar lucrau 64.400 de oameni, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Astfel, intr-un singur an de zile, numarul angajatilor din sistemul bancar a crescut cu aproximativ 7.100 comparativ cu luna octombrie a lui 2006. Unele dintre angajari au fost facute sub semnul intrarii pe piata a unor noi jucatori, ca Millennium care si-a deschis operatiunile cu aproximativ 400 de angajati in Romania.
Alti jucatori, ca BRD, Banca Transilvania sau Piraeus, au angajat sute sau chiar mii de oameni sub semnul extinderii in teritoriu.
Industria financiar-bancara a fost printre cele mai afectate de deficitul de personal in acest an, bancile acuzand acutizarea lipsei de oameni specializati. De asemenea, salariul mediu in banci se numara printre cele mai competitive din economie, iar fluctuatia de personal s-a accentuat si mai mult in acest an, ducand la cresteri salariale artificiale.

3.000, doar la Dacia
Producatorul Automobile Dacia, cu afaceri estimate la peste 2 miliarde de euro in acest an, a angajat 3.000 de oameni la Pitesti, in timp ce angajarile facute de companie impreuna cu furnizorii sai la Arges au ajuns la aproximativ 10.000 de oameni.
Constructorul de automobile a anuntat ca in 2008 va angaja inca 3.000 de oameni in uzina de asamblare si 600 de cadre cu studii superioare in departamentele administrative, pentru a atinge tinta de productie de 400.000 de automobile pentru 2009, care a fost reestimata de la 350.000 de unitati.
In prezent, din cei peste 200.000 de angajati din industria auto din Romania, peste jumatate lucreaza pentru Dacia, fie direct la uzina, fie ca salariati ai furnizorilor sau ai retelei comerciale.
Divizia locala a concernului Continental, unul dintre cei mai mari investitori germani din industria componentelor auto, va angaja in urmatoarele luni 500 de oameni, urmand ca pana la sfarsitul lui 2008 sa mai faca inca 1.000 de angajari.
Grupul italian Pirelli, care detine doua facilitati de productie in Romania, a anuntat ca va angaja pana la sfarsitul anului 350 de persoane la fabrica de pneuri de la Slatina, ceea ce va duce efectivul total al companiei la 1.000 de angajati.

Furnizorii de servicii cauta tineri
Furnizorii de servicii prezenti pe piata s-au numarat printre cei mai activi angajatori din mediul privat in acest an. Extinderea operatiunilor din Capitala si din provincie a fost motivul pentru care tot mai multe companii de profil au anuntat sute si chiar mii de angajati.
Reprezentantii furnizorului de servicii de business si solutii tehnologice Genpact a declarat ca va angaja aproximativ 450 de persoane pana la sfarsitul acestui an si vizeaza o noua dublare a personalului in 2008, ceea ce ar insemna atingerea unui numar de aproape 2.000 de angajati.
Oracle Romania, subsidiara locala a celei mai mari companii de software de business din lume, a anuntat ca va angaja aproximativ 500 de oameni pana in primavara anului viitor pentru centrele de servicii si suport pe care le are in Bucuresti.
Pe de alta parte, compania XL World Romania, furnizor de servicii de tip call-center si support, a derulat in acest an o campanie de recrutare care vizeaza angajarea a 270 de oameni pentru ocuparea pozitiilor de operator call-center in centrele pe care compania le are in Iasi, Bacau si Oradea. Cea mai mare parte a recrutarilor urmau sa se faca pentru call-center-ul din Iasi, unde XL World avea nevoie de 200 de operatori.
Americanii de la TechTeam au angajat in cele doua divizii pe care le detin pe piata locala, TechTeam Global si TechTeam Akela, aproximativ 200 de oameni in acest an, urmand ca anul viitor sa mai recruteze inca 300 - 350 de angajati.
Angajarile masive anuntate de multinationale destabilizeaza piata fortei de munca si businessurile mici, care nu mai reusesc sa atraga specialisti decat pentru salarii foarte mari.

Pana la 2.500 de euro pentru un programator
Concernul finlandez Nokia se afla in plin proces de recrutare de personal pe care il deruleaza simultan pentru viitoarea fabrica de la Jucu si pentru unitatea de cercetare din cadrul Entreprise Solutions, joburile oferite variind de la manageri de operatiuni pana la tehnicieni si simpli muncitori. Potrivit reprezentantilor companiei, pana la inceputul anului viitor, cand este programata demararea productiei la fabrica din judetul Cluj, urmau sa fie angajate 500 de persoane. Numarul acestora va creste pana la 3.500 in momentul in care fabrica va lucra la capacitate maxima.
Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, a anuntat in urma cu doua luni ca intentioneaza sa angajeze 250 de oameni la divizia dedicata clientilor de business.
Salariile din IT sunt printre cele mai competitive din mediul privat, in special ca efect al valului masiv de investitori care au intrat recent pe piata. Un programator senior castiga intre 1.800 si 2.500 de euro, in timp ce salariul unui program manager variaza intre 2.000 si 4.000 de euro.
Adobe Systems Romania a avut deschise pentru acest an 20 de pozitii. La un ritm de crestere a numarului de angajati prognozat la aproximativ 100% anual, Adobe va ajunge pana la sfarsitul anului viitor la 140 de oameni pe piata locala, iar pana la finele lui 2009, la 250.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO