Profesii

Ce spun oamenii din HR despre dezvaluirea salariilor bugetarilor

Ce spun oamenii din HR despre dezvaluirea salariilor bugetarilor
07.06.2010, 00:00 270

Majoritatea ministerelor auinceput sa publice pe site-urile proprii salariile angajatilor dinluna aprilie la solicitarea presedintelui Traian Basescu, iarcifrele au validat ceea ce se stia: zeci de salariati din ministereisi rotunjesc veniturile din alte surse, ajungand sa castige,uneori, de doua-trei ori mai mult decat ministrii. In cazulMinisterului Economiei, de exemplu, un consilier personal acastigat peste 22.000 de lei in aprilie, spre deosebire deministrul Adriean Videanu, care a incasat numai 7.643 de lei, deaproape trei ori mai putin.

"Nivelul salarial dinsectorul public era mai mult sau mai putin cunoscut, iar faptul caau aparut date oficiale nu face decat sa confirme ceea ce s-adezbatut in ultimii ani. Aceste informatii sunt si pot deveni deinteres atunci cand exista proiecte de recrutare in care candidatiisa provina din sectorul bugetar, insa au o relevanta scazuta,pentru ca este dificil sa faci comparatie intre atributiile unuicontabil senior de la privat si cele ale unui economist dinsectorul public, de exemplu", sustine Oana Datki, country manageral Consulteam, care reprezinta pe piata locala gigantul Mercer, cuactivitati in consultanta in resurse umane. Tipul de pregatire siexperienta profesionala sunt elementele care conteaza mai multintr-un proces de recrutare decat salariul obtinutanterior.

Statul a cheltuit anultrecut cu salariile bugetarilor 11 miliarde de euro si, de multeori, salariile au fost acordate netransparent, in functie de altecriterii decat performanta. Nu la fel se intampla si in mediulprivat, unde salariile se stabilesc dupa criterii clar stabilite sidupa analize facute de firme de specialitate. "Informatiile privindsalariile din sectorul public pot fi folosite ca referinta, dar numai mult. In companiile private, salariile se stabilesc dupa oanaliza realizata de firmele care fac studii salariale, iarcresterile salariale si promovarile se fac in functie derezultatele la evaluarile anuale de performanta", spune IrinaStoian, HR manager al companiei de credite de consum Cetelem, carenumara peste 800 de angajati la nivel local.

De ce castigaconsilierii si secretarii de stat mai bine decatministrii

Desi se stia ca unii dinangajatii ministerelor au venituri mai mari decat demnitarii de laSecretariatul General al Guvernului, surprinzator este numarul mareal celor care castiga mai bine decat ministrii. Spre exemplu, unreferent din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu studiimedii, a incasat in aprilie un venit net de 10.504 lei, cu 20% maimult decat ministrul Teodor Baconschi, care a incasat 8.092 de lei.Motivul?

"Exista functii deconducere in sistemul public care nu au acces la anumite sporurisau ore suplimentare, intrucat fiecare minister sau agentie arecate o legislatie prin care este stabilita salarizarea, iar pelanga salariu se mai adauga si sporurile negociate in contractelecolective de munca. Ministrul care castiga mai putin decatsecretarul de stat probabil ca nu are acces la anumite sporuri sauore suplimentare", sustine Florian Stroe, directorfinanciar-contabil in cadrul Spitalului Clinic de UrgentaBucuresti. Discrepante salariale mai exista si in MinisterulApararii, unde secretarii generali si secretarii generali adjunctisunt mai bine platiti decat ministrul sau in Ministerul Mediului sial Muncii, unde veniturile unui secretar de stat sau al unuiconsilier depasesc cu mult remuneratia ministrilor din lunaaprilie. Modul in care se se calculeaza salariile si sporurile inrandul bugetarilor ramane totusi o enigma, avand in vedere faptulca, prin legea salarizarii unice care a intrat in vigoare lainceputul anului, sporurile au fost incluse in salarii, iar celecare erau considerate ilegale ar fi trebuit sa fie - teoretic -eliminate. Mai mult, veniturile mai mari ale unor angajati de pepozitii inferioare nu se pot justifica nici prin ore suplimentare,intrucat exista un act normativ in vigoare prin care se interziceplata orelor suplimentare in randul bugetarilor in acest an."Niciodata in sectorul privat nu se va intampla ca un angajat de peo pozitie superioara sa aiba salariul mai mic decat un subordonat",mai spune Datki.

Mediul privat are un sistemfoarte clar de ierarhizare a salariilor, in functie de evaluarileperformantei angajatilor, iar publicarea salariilor din sectorulbugetar nu face altceva decat sa ii uimeasca pe reprezentantiimediului privat, este de parere Cristian Gheorghe, general manageral firmei Business Intelligence Alliance (BIA), care desfasoaraactivitati de recrutare, payroll si leasing de personal. El a maiprecizat ca este posibil ca un director din mediul privat poate saaccepte un salariu mai mic decat angajatii aflati pe o treaptainferioara numai in anumite conditii.

"Se poate ca un directorgeneral sa accepte un salariu mai mic decat subalternii sai daca,de exemplu, are actiuni in cadrul companiei sau daca bonusurile pecare le primeste la sfarsit de an ii aduc o recompensare totala maimare decat a celorlalti", adauga Gheorghe.

Salarii demultinationala in ministere

In opinia AlexandreiUrseanu, business development manager in cadrul companiei deconsultanta in resurse umane Hart Human Resource Consulting, careofera si servicii de recrutare si selectie de personal, aparitiainformatiilor oficiale despre salariile bugetarilor nu va aveaniciun impact asupra procesului de recrutare, chiar daca o partedin candidati au lucrat anterior la stat.

"Indiferent daca provin dinmediul privat sau din sec­torul bugetar, noi tot ii intrebam pecandidati

despre salarii, unde sepozitioneaza pe piata, care le sunt asteptarile, iar daca nu seincadreaza in marjele propuse de angajator, renuntam", spuneUrseanu.

Salariile unor angajati dinministere pot fi comparate cu salariile obtinute de directorii dinmultinationale: de exemplu, un sef serviciu din cadrul Autoritatiide certificare si plata din cadrul Ministerului de Finante acastigat 10.826 de lei in aprilie (aproape 2.600 de euro), iarvenitul sau este similar cu al unui director de vanzari dintr-omultinationala din domeniul FMCG, unde salariul net este de 3.000de euro, acesta fiind unul din sectoarele cu cele mai mari salariidin economie.

"Daca un director economicdintr-un spital castiga 5.700 de lei pe luna, salariul sau estecomparabil cu al unui manager contabil dintr-o multinationala, insanu se cunosc atributiile pe care le are pentru a primi un astfel desalariu", mai spune Datki.

Transparenta salariilor dela stat nu-si va gasi niciodata corespondenta in mediul privat,politica de salarizare diferita a companiilor fiind unul dintreavantajele competitive pe piata.

"Nu va exista niciodata otransparenta a salariilor in mediul privat, pentru ca mediul esteconcurential. Este clar ca fiecare companie isi stabilestesalariile pe baza unor studii salariale, iar foarte rare suntcazurile in care o companie ofera, de exemplu, un salariu de cinciori mai mare decat o companie concurenta, pentru aceeasi pozitie",mai spune Urseanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO