Profesii

Cea mai mare criza de oameni din lume

De la deficit de personal la valuri de disponibilizari: Cea mai mare criza de oameni din lume
21.12.2008, 16:48 38

Angajatorii romani s-au confruntat in acest an cu cel mai mare deficit de personal din lume, conform unui studiu realizat de Manpower, cea mai mare companie de leasing de personal la nivel international, care a analizat 32 de tari, si dat publicitatii in luna aprilie.

Piata fortei de munca locale a ajuns astfel cel mai fierbinte punct de pe glob in acest an in functie de deficitul de oameni, 73% dintre companii declarand ca nu gasesc personal calificat pentru pozitiile scoase la concurs.
Romania, inclusa pentru prima data in analiza Manpower, se afla astfel in fata celei mai pesimiste situatii in functie de deficitul de personal, cu atat mai mult cu cat aproape jumatate dintre companiile de pe piata locala (43%) intentioneaza sa faca in urmatoarea perioada.
"Deficitul de talente trebuie corelat si cu nevoia de oameni. In functie de planurile de angajare, suntem pe locul intai in EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa - n.r.) si pe locul doi in lume. Cand creste nevoia de angajare, creste si dificultatea in gasirea de oameni specializati pentru posturile respective", declara in aprilie Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania.
Aproape o treime dintre angajatorii din lume (31%) au dificultati cand vine vorba despre gasirea candidatilor potriviti pentru ocuparea pozitiilor vacante, insa vestea buna este ca acest procent a scazut cu aproximativ 10% comparativ cu anul trecut.
Studiul Manpower a analizat impactul pe care il are deficitul de talente asupra pietei fortei de munca pe un esantion format din 43.000 de angajatori din 32 de tari. Pe piata locala au fost analizate raspunsurile a 841 de companii.
Inginerii, muncitorii calificati, managerii si executivii au fost cei mai cautati de angajatori in acest an, alaturi de contabili, reprezentanti vanzari, soferi, mecanici sau tehnicieni.
Deficitul ridicat de personal de pe piata locala, cel mai mare la nivel global, se explica in contextul in care in ultimii ani a avut loc una dintre cele mai puternice migratii ale fortei de munca in strainatate. Pentru multe dintre pozitiile considerate deficitare in prezent, cum ar fi inginerii, muncitorii, personalul din HoReCa, Romania a fost mult timp o adevarata "pepiniera" de talente.
Criza de oameni de pe piata locala a determinat anul trecut unul dintre cele mai puternice avansuri salariale din ultima perioada, cresterea medie estimata la nivelul intregii piete fiind de aproximativ 25 - 30%. "Probabil ca anul acesta cresterile salariale vor fi corelate cu performanta angajatilor si cu productivitatea", spunea Stanculescu. Mai mult decat atat, anumite specializari au fost lasate deoparte in ultimii ani de catre sistemul de invatamant, iar interesul tinerilor pentru profesii cum sunt cele din zona de inginerie sau cea de meserii a scazut.
 
 
Numar dublu de absolventi
Ca urmare a scurtarii ciclului universitar de licenta de la 4 ani la 3 ani, aproximativ 260.000 de absolventi au intrat in acest an pe piata fortei de munca, numar aproape dublu fata de anul trecut, cand facultatile romanesti au livrat 125.000 de absolventi.
Infuzia de capital uman tanar a fost asteptata cu o oarecare nerabdare de piata, si ar fi putut fi una dintre cele mai bune vesti pentru piata fortei de munca, in conditiile deficitului de oameni.
Ca o consecinta a volumului mare de recrutare si a lipsei de competente, tinerii absolventi s-au asezat destul de confortabil intr-o pozitie de forta pe piata muncii. Cu toate acestea, principalul argument pentru lipsa de entuziasm a angajatorilor cu privire la numarul dublu de absolventi a fost ca problema pietei fortei de munca este una calitativa, nu cantitativa.
De asemenea, companiile se plangeau de o oarecare superficialitate a candidatilor tineri, dat fiind ca banii sunt principalul argument pe care il iau in considerare cei mai multi dintre absolventi in momentul in care decid sa se angajeze.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut de compania de cercetare Synovate, peste 60% dintre tineri vor sa lucreze pentru a avea un salariu mare. Cei mai multi dintre ei isi doresc salarii de pornire de peste 500 de euro si chiar 1.000 de euro, in conditiile in care companiile din piata ofera, in medie, 300 - 400 de euro pentru pozitii de entry-level.
Salariile tinerilor pentru pozitii de entry-level au avansat constant in ultimii ani pe fondul deficitului de specialisti si al numarului mare de angajari anuntate de companii.
Principalul repros pe care il aduc angajatorii tinerilor absolventi nu este legat de numarul acestora, ci de lipsa de pregatire in momentul finalizarii studiilor.
"Nu cred ca este foarte important ca invatamantul din Romania sa produca mai multi absolventi. Este nevoie si de tineri cu potential, dar problema resimtita in piata in ultimii ani a fost deficitul de competenta", este de parere si Daniel Toghina, directorul de resurse umane al dezvoltatorului Impact Developer & Contractor.
 
Cei mai activi angajatori ai anului
 
Bancile, call-centerele, centrele de servicii, retailerii si constructiile au fost cei mai activi angajatori ai acestui an.
La sfarsitul lunii septembrie, in sistemul bancar lucrau 71.505 de angajati, cu 12% mai multi decat in urma cu un an, cand numarul salariatilor din banking era de 63.500, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Expansiunea agresiva a retelelor bancare a atras foarte multi oameni in sistem, bancile fiind nelipsite de la targurile de joburi si din anunturile de recrutare.
De asemenea, centrele de servicii si outsourcing s-au numarat printre vedetele pietei de recrutare in acest an, angajand sute de oameni.
In conditiile in care Bucurestiul a inceput sa arate in ultimii ani si o fata mai putin prietenoasa investitorilor - cresteri salariale accelerate si un deficit de personal care nu a lasat neatins niciun domeniu si nicio specializare - jucatorii din industria de outsourcing ca Genpact sau TechTeam au luat calea provinciei pentru a deschide noi centre de servicii.
Constructiile, IT&C-ul si industria auto erau in prima jumatate a anului cele mai afectate de lipsa absolventilor de facultati cu profil tehnic, angajatorii estimand ca in aceste domenii deficitul cumulat era de aproximativ 35.000 de ingineri.
Doar in industria auto era nevoie de aproximativ 15.000 de ingineri pe an, adica dublu comparativ cu numarul total de absolventi pe care ii livreaza facultatile tehnice din tara, potrivit unor estimari ale lui Constantin Stroe, vicepresedinte al Automobile Dacia.
Unii jucatori din constructii avansau estimari portivit carora de pe santierele romanesti lipsesc aproximativ 50.000 de angajati.
Facultatile din Romania "livreaza" cam 8.000 de absolventi de inginerie pe an, ceea ce pare de departe insuficient pentru necesarul pietei fortei de munca, estimat la cateva zeci de mii de oameni.
In anii '90, in Romania erau aproximativ 320.000 de ingineri, insa numarul acestora a scazut foarte mult in ultimii 20 de ani, in special ca efect al migratiei peste hotare si ca urmare a faptului ca economia postdecembrista nu a valorizat si nu a recompensat financiar absolventii de studii tehnice.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO