Profesii

Cine este Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai puternici dar şi discreţi investitori din imobiliarele româneşti

Cine este Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai...

Autor: Cristi Moga

03.08.2013, 10:20 4316

Ioannis Papalekas este unul dintre cei mai puternici dar şi discreţi investitori din imobiliarele româneşti, cu care nu există nicio imagine în presă. 

„Nu am auzit de Papalekas, nu m-am întâlnit cu el“, a spus Valentin Ionescu, fost şef al bursei în perioada septembrie 2010 şi octombrie 2011, actual consilier în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Investitorul misterios, care a dezvoltat proiecte în Capitală precum PGV Tower din Piaţa Vitan, Eliade Tower din zona Floreasca sau City Mall din sectorul 4, este de origine grec, are 37 de ani şi este activ în România de 12 ani.

Papalekas are studii în imobiliare, management şi inginerie la universităţile Middlesex şi City din Londra şi University of Wolverhampton din Anglia.

Cel mai important proiect dezvoltat pe piaţa locală este complexul UpGround, format din două blocuri cu apartamente şi două clădiri de birouri.

Papalekas a obţinut de la Londra 53 de milioane de euro pentru investiţii imobiliare în România prin listarea companiei în care a adunat şapte proiecte imobiliare pe bursa de la Londra, ignorând bursa românească.

Prospectul de listare este practic primul document public care scoate la lumină investiţiile realizate de Papalekas în ultimul deceniu pe piaţa locală, timp în care discretul investitor s-a concentrat în special pe achiziţia unor proiecte cu probleme pe care le-a „curăţat“ şi vândut ulterior înainte de venirea crizei.

Surse din piaţa imobiliară susţin că Papalekas este un investitor de „anvergură internaţională“, care face doar ceea ce ştie, adică imobiliare, şi care a ieşit foarte bine din criză, fără să aibă proiecte în insolvenţă. Totodată, în fiecare proiect el a riscat şi banii proprii, ceea ce a atras încrederea băncilor şi partenerilor.

Într-o analiză a proiectelor în care a fost implicat de-a lungul timpului, Papalekas arată că a gestionat dezvoltări care au presupus investiţii cash de 72,6 milioane de euro şi a reuşit să distribuie către investitori 341,4 milioane de euro, respectiv de 4,7 ori banii alocaţi iniţial.

Una dintre cele mai bune afaceri pe care Papalekas a reuşit să o facă în România a avut în prim-plan proiectul City Mall din sudul Capitalei de care îl „leagă“ o istorie de nouă ani.

Pe de altă parte, clădirile de birouri PGV Tower din Piaţa Vitan şi Eliade Tower din zona Floreasca au fost de asemenea dezvoltate de Papalekas pe structuri existente la momentul la care grecul s-a implicat în aceste proiecte pe care a reuşit să le vândă ulterior pentru o sumă cumulată de 45 mil. euro.

Acum, investitorul are trei terenuri în nordul Bucureştiului pe străzile Barbu Văcărescu, Gheorghe Ţiţeica şi Şoseaua Nordului pe care intenţionează să dezvolte noi clădiri de birouri.

În materie de închiriere a unor centre de afaceri, Papalekas a reuşit în ultimul an să „dezlege“ proiectul Tower Center din Piaţa Victoriei, care a stat timp de aproape patru ani neocupat din cauza litigiilor, deşi construcţia proiectului era finalizată. Papalekas, alături de Dragoş Bâlteanu, unul dintre partenerii săi în afacerile imobiliare, au cumpărat proiectul dezvoltat de Avrig 35 şi au închiriat în câteva luni 16 etaje către companiile Ernst & Young, Hidroelectrica, Huawei şi Cegeka.

Pe de altă parte, cea mai importantă tranzacţie pe care omul de afaceri este pe cale să o perfecteze este atragerea Deutsche Bank într-un spaţiu de 10.000 de metri pătraţi din clădirea BOB Tower a proiectului UpGround pe care intenţionează să-l răscumpere integral de la RREEF (divizie a Deutsche Bank), după ce în perioada de boom a renunţat la o participaţie de 78% în acest proiect.

Citiţi mai multe despre ultimele achiziţii ale investitorului grec pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO