Profesii

Companiile care fac recrutari intarzie decizia sperand ca vor gasi oameni mai buni

Companiile care fac recrutari intarzie decizia sperand ca vor gasi oameni mai buni
25.04.2010, 23:25 107

"Criteriile de cautare ale angajatorilor sunt aceleasi, se cautain continuare oameni buni, dar mai atent, pentru ca exista ometiculozitate mai mare la recrutare. Daca in anii trecuticompaniile alegeau noul angajat in cateva zile, acum procesuldureaza undeva intre patru si sase saptamani, in functie decompanie. Chiar daca au gasit persoana potrivita pentru jobuldisponibil, angajatorii intarzie decizia de angajare, ineventualitatea in care ar putea gasi un candidat mai bun", spuneClaudiu Ciortea, directorul general al firmei de recrutare TalentStream.

Furnizorul de solutii IT pentru companii Teamnet International,care face in prezent recrutari pentru pozitiile de specialistfonduri structurale, senior business analyst pentru solutiisoftware, system engineer, java developer si senior projectmanager, cauta candidati care sa aiba o pregatire profesionalabuna, capacitate de lucru in echipa si dorinta de afirmare.

"Sunt pozitii pentru care s-a extins timpul pentru recrutare,insa nu neaparat din cauza ca asteptam candidati mai buni, cipentru ca exista foarte multe aplicatii. Cert este ca in momentulin care intalnesti un profesionist bun, nu mai stai pe ganduri siil angajezi", spune Roxana Avramescu, HR Manager in cadrul TeamnetInternational, care are in prezent 230 de angajati. Compania vaderula anul acesta si un program de internship, la care vorparticipa 20 de studenti.

Cum arata candidatul ideal

Comparativ cu 2008, angajatorii cauta acum candidati cuexperienta pentru posturile disponibile, pentru ca nu mai suntdispusi sa acorde timp de acomodare sau sa faca training cu noiiangajati, spun recruiterii.

"Practic, ceea ce s-a schimbat se refera la rigoarea cu careangajatorii incearca sa identifice persoana potrivita pentru post,in proportie de peste 90% comparativ cu profilul cautat. Pana acum,daca gradul de potrivire se situa incepand de la un nivel de 75%,candidatul avea sanse reale sa obtina postul", spune GabrielaCrainic, research driver in cadrul companiei de recrutareManpower.

In cadrul producatorului elen de bauturiracoritoare

Coca-Cola HBC Romania, candidatul ideal pentru un job in cadrulcompaniei este economist, inginer sau tehnician si este student inani terminali sau chiar proaspat absolvent.

"Conditiile pe care un candidat trebuie sa le indeplineascapentru a se alatura companiei sunt profesionalism, spirit deechipa, spirit civic si pasiunea pentru ceea ce face. Un criteriuimportant este dat de cunostintele de specialitate specificedomeniului respectiv pentru care un angajat aplica", spune SimonaPopovici, Country HR Manager, Coca-Cola HBC Romania&Moldova.

Anul acesta, compania face recrutari in special pentru pozitiilede specialist din departamente precum comercial sau operatii, inBucuresti, Ploiesti sau Vatra Dornei. Salariul net pe care ilincaseaza un angajat pe o pozitie de entry level - agent de vanzari- in cadrul Coca-Cola este de aproximativ 380 de euro daca isiatinge targetul pentru luna respectiva, la care se adaugabonusurile pentru depasirea obiectivelor de vanzare stabilite,potrivit informatiilor din piata.

"Solicitarile privind candidatul ideal nu s-au schimbat foartemult fata de anii anteriori. Cel mai des intalnite sunt experientaanterioara in domeniul respectiv, abilitati de lucru cudocumentatiile specifice domeniului, cunostinte PC, cunoastereaunei limbi straine sau permis auto", sustine Laura Chilom, HRconsultant in cadrul site-ului de recrutare eJobs.

In prezent, companiile au aproximativ 13.800 de joburi active peacest site.

"73% dintre angajatorii din Romania se lupta pentru a gasicandidati calificati, iar cererea de talente este crescuta pentrufunctii ca ingineri, personal calificat (ex. operatori inproductie), manageri, contabili si reprezentanti de vanzari", spuneEliza Nechifor, marketing & communication coordinator in cadrulManpower Romania.

Companiile au dezghetat recrutarile in 2010, intrucatangajatorii au anuntat ca vor sa faca 1.600 de angajari in lunaaprilie. Nevoile de recrutare au aparut odata cu primirea de noicomenzi, pentru care companiile au nevoie de angajati pentru zonaoperationala, vanzari, marketing sau logistica.

"Mai multi angajatori prefera sa lucreze pentru pozitiiledisponibile in paralel prin propriile departamente de HR siprintr-o firma de recrutare, tocmai pentru a se asigura ca au celemai bune optiuni de pe piata", spune Luiza Simion, branchcoordinator in cadrul Mapower.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO