Profesii

Conflictul privind salariul minim pe economie intra la mediere

05.04.2004, 00:00 23



Ministrul Marian Sarbu va media, saptamana aceasta, conflictul dintre sindicate si patronate privind nivelul salariului minim pe economie, daca partenerii sociali nu vor ajunge la un acord referitor la semnarea contractul colectiv de munca la nivel national.



"Exista o neintelegere intre partenerii sociali privind incheierea contractului colectiv de munca la nivel national. Sindicatele au solicitat ca salariul minim pe economie sa fie de 3,2 milioane de lei, dar patronatele nu pot oferi mai mult de 2,8 milioane de lei", a declarat ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Marian Sarbu.



Ministrul a sustinut ca nu exista nici un fel de reper privind nivelul salariului minim pe economie in 2007 (anul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana), dar ca majorarea de la un milion la 2,8 milioane de lei, in ultimii trei ani, reprezinta un fapt pozitiv.



"In 2007, ne-am putea apropia de un nivel al salariului minim pe care-l au acum Grecia sau Portugalia, spre exemplu. Este vorba de aproximativ 400-500 de euro", a sustinut Marian Sarbu.



Partenerii sociali s-au intalnit marti, la sediul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, pentru a analiza stadiul elaborarii acordului social pe 2004.



Negocierile contractului colectiv de munca la nivel national pentru 2004 au fost blocate, dupa ce unele patronate au respins cererea sindicatelor de majorare la 3,2 milioane de lei a salariului minim, sustin liderii confederatiilor sindicale.



Potrivit legii, contractul colectiv la nivel national include clauzele minime obligatorii de la care porneste negocierea contractelor la nivel de ramura, grup de unitati, unitati si, respectiv, a contractelor individuale de munca. Practic, nici un angajat prin contract individual de munca nu poate beneficia de mai putine.



Conform legii, blocarea negocierilor contractului colectiv permite declansarea unui conflict de munca in cursul caruia este permisa intrarea in greva generala.



Salariul minim pe economie a fost stabilit, prin hotarare de Guvern, la 2,8 milioane de lei de la 1 ianuarie 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO