Profesii

Consultantii in vanzari, oameni-cheie in retail

02.07.2007, 22:34 546

Sunt interfata oricarui retailer, fiind primii cu care intra in contact un client in momentul in care intra in magazin. Foarte vizibili, sunt printre oamenii-cheie ai comertului modern, intrucat felul in care ii percepe cumparatorul este direct proportional cu volumul vanzarilor.
Munca unui consultant care lucreaza in magazinul Ikea din Baneasa este usurata de insusi conceptul de business, intrucat primul "consultant" pentru cumparator este catalogul Ikea, unde sunt prezentate cele peste 3.000 de produse, si unde clientii pot gasi majoritatea informatiilor, spune Mihaela Muresan, marketing manager la Ikea.
Cu toate acestea, de modul in care arata magazinul Ikea se ocupa o echipa specializata de 13 oameni. "Nu putem vorbi de o consultanta de la om la om pentru fiecare cumparator in parte, care ar fi nejustificata pentru ceea ce inseamna Ikea, dar putem vorbi de o 'consultanta' gratuita, la vedere, care consta exact in modul in care arata magazinul", explica Muresan.
Pe de alta parte, un angajator cum este lantul de magazine de telefonie mobila Germanos va avea cerinte specifice in momentul in care va decide sa angajeze un consultant. "Ne vom indrepta catre o persoana care este familiarizata cu tehnologia si care are o experienta anterioara in acest domeniu. Acesta este un avantaj important pentru orice candidat care aplica pentru jobul de consultant in magazin. Apoi, o problema foarte importanta este abilitatea de a comunica intr-un mod eficient cu clientii si de a asculta activ nevoile potentialului client", spune Dimitris Blatsios, director general al Germanos
"Diferenta intre un vanzator si un consultant este ca acesta din urma, inainte de a vinde produsul, face o analiza a nevoilor clientului si abia apoi vine cu o solutie sau un produs", spune Andreea Lupan, general manager al companiei de recrutare Barnett McCall General Recruitment.
Salariile consultantilor in retail pornesc de la 200-300 de euro si pot ajunge pana la 800 de euro, sume la care se adauga diverse bonusuri.
Numarul de consultanti din magazinele Germanos variaza in functie de suprafata magazinului, dar si de traficul din zona respectiva, variind intre 3 si 7. Razvan Tincu (25 de ani), directorul magazinului Germanos din Unirea, spune ca o zi din viata unui consultant trebuie sa inceapa cam cu 20-30 de minute inaintea deschiderii magazinului, timp in care intreaga echipa se asigura ca magazinul are aspect comercial si ca totul e in regula.
Minimul de cerinte solicitate candidatilor care aplica pentru pozitia de consultant in vanzari este: studii medii absolvite, cunostinte de calculator, dinamism, abilitati de comunicare si organizare, orientat catre rezultate si capacitatea de a lucra in conditii de stres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO