Profesii

Cosmin Ciobanu, director de resurse umane al UTI Grup: Daca vom mari salariile in 2009, ne vom orienta spre partea variabila. Momentan nu se pune problema unor cresteri

Cosmin Ciobanu, director de resurse umane al UTI Grup: Daca vom mari salariile in 2009, ne vom orienta spre partea variabila. Momentan nu se pune problema unor cresteri

Cosmin Ciobanu, director de resurse umane al UTI Grup

12.07.2009, 14:19 2491

De la inceputul anului si pana in luna mai, UTI a trecut printr-un proces de restructurare, care a dus numarul de angajati de la 2.450 in decembrie 2008 la 2.300 in prezent. Din cei 150 de angajati in minus, 50 au plecat in mod voluntar, iar 100 au fost afectati de procesele de recrutare, fiind nevoiti sa paraseasca grupul. Alte 100 de persoane au fost mutate in cadrul altor societati ale grupului.
Grupul UTI, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, produce solutii IT&C, de securitate, instalatii electrice si sisteme militare si a inregistrat anul trecut afaceri de 150 de milioane de euro. Printre companiile grupului se numara UTI Systems, integrator de sisteme care furnizeaza solutii complete pentru sisteme de securitate, compania de paza si protectie Cobra Security si UTI Retail Solutions, specializata in furnizarea de echipamente si solutii pentru securitatea spatiilor comerciale si a fondului de marfa.
"Nu toti angajatii afectati de restructurare au plecat in afara grupului. Am reusit ca pe o mare parte dintre ei sa ii dirijam catre alte domenii din UTI, care in perioada aceasta merg mai bine decat celelalte", spune Cosmin Ciobanu, director de resurse umane al UTI, grup care numara in prezent aproximativ 5.400 de angajati in cadrul celor 13 companii din care este format.
Procesul de restructurare nu a afectat insa si compania de paza si securitate Cobra Security, unde numarul de 3.100 de angajati a ramas aproximativ acelasi in comparatie cu anul trecut.
Astfel, aproximativ 100 de persoane au fost transferate intern in domenii precum mentenanta, administrare, sisteme de securitate sau managementul traficului. Cei mai multi erau pe pozitii de tehnicieni, muncitori sau electricieni. De asemenea, au avut loc si reduceri naturale de personal in zona departamentelor de suport, cum ar fi asigurarea calitatii sau resurse umane.
Pentru angajatii care au parasit compania pachetul compensator a variat intre unu si patru salarii, in functie de contractul de munca incheiat cu fiecare persoana.

Ajustarea partii variabile, solutie de criza
"Daca vom avea cresteri salariale in acest an, probabil ne vom orienta catre componenta variabila a pachetului salarial, acordata in functie de performanta", spune Ciobanu. In contextul economic actual este recomandat pentru companii sa modifice partea variabila a salarizarii, intrucat acesta nu reprezinta un cost fix si sunt usor de ajustat.
Partea variabila este reprezentata de bonusurile care se acorda in functie de performanta sau motivari financiare pentru depasirea unor targeturi.
"Nefiind un cost fix, ci unul care variaza in functie de realizarile echipelor, astfel de cresteri de costuri sunt mai usor de suportat de catre orice companie", apreciaza directorul de HR.
In cadrul UTI majoritatea promo-varilor se fac din interior. Anul acesta insa, maririle salariale care se acorda in general in astfel de situatii au fost reduse fata de anul trecut. De asemenea, compania nu are in vedere cresteri salariale in 2009.
"Momentan nu se pune problema unor cresteri salariale. Acest lucru depinde numai de evolutia businessului. Orice com-panie, fie ca este criza, fie ca este expansiune economica, trebuie sa-si adapteze businessul si politicile in functie de ceea ce se intampla in piata", spune Ciobanu.

320 de euro in medie pentru trainingul angajatilor
Un numar de peste 1.250 de angajati vor beneficia de programe de training anul acesta in cadrul companiei. Cursurile vizeaza imbunatatirea competentelor, dar si a abilitatilor generale cum sunt comunicarea sau abilitatile de leadership.
"In medie, fiecare angajat va beneficia de 5,4 zile de training, pentru fiecare fiind alocati 320 de euro".
La aceste programe se mai adauga cursurile specifice solutiilor si proiectelor din companie, pentru dobandirea calificarilor si expertizelor tehnice, cu un buget mediu anual de 80 euro per angajat.
In 2008, fluctuatia de personal a fost de 10%, in cadrul Cobra Security procentul fiind mai ridicat. Chiar si asa, numarul de angajati a ramas acelasi, avand in vedere angajarile facute in companie.
"Anul acesta nu vom calcula un nivel de fluctuatie in cadrul companiei pentru ca nu ar fi reprezentativ. Fluctuatia a fost impusa de necesitatile de a ne adapta businessul la ce intampla pe piata."

Pachet de beneficii adaptat pentru fiecare companie
Pachetul standard din cadrul companiei cuprinde beneficii minime cum sunt tichetele de masa sau asigurarea de viata, de care au parte toti angajatii. La pachetul de beneficii se adauga abonamente medicale, facilitati sportive sau de recreere, care se acorda in special angajatilor din firmele in care concurenta este mai ridicata.
"Am incercat ca beneficiile pe care le oferim sa fie diferite intre firmele grupului si raportate la necesitatile pietei, intrucat fiecare societate se confrunta cu propriul nivel de concurenta pe piata muncii si incearca sa-si atraga propriii candidati. Din acest motiv, pachetul de beneficii este adaptat in functie de companie", explica Ciobanu, care precizeaza ca angajatii din domenii precum managementul traficului, sisteme de securitate sau IT&C beneficiaza de abonamente medicale.
Un numar de 105 de angajati din cadrul grupului detin actiuni, pe care actionarii companiei le acorda gratuit oamenilor- cheie.
"Avem un program de acordare de actiuni pentru angajatii-cheie din companie prin care le alocam pana la 15% din capitalul companiei. Este vorba despre oamenii care au adus un aport la cresterea afacerilor, care detin cunostinte si competente-cheie sau care au demonstrat loialitate fata de companie, nu doar cei de la nivelul de top management, ci si senior manageri sau specialisti", conchide Ciobanu.

UTI, pe scurt:

  • Pachetul majoritar de actiuni este detinut de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu
  • 13 companii: UTI Systems, Firex Engineering, UTI Instal Construct, UTI Retail Solutions, UTI Facility Management, Cobra Security, Sorral International, UTI International, Certsign, UTI Traffic Management, UTI Communications Systems, UTI Grup, PRO Engineering
  • Afaceri de 150 de mil. euro in 2008
  • 5.400 de angajati
  • 5,4 zile de training anual per angajat

Cariera

  • Varsta: 31 de ani
  • 2009 - prezent: director resurse umane, UTI Grup
  • 2008 - 2009: director adjunct resurse umane, UTI Grup
  • 2006 - 2007: manager resurse umane, UTI Grup
  • 2005 - 2006: consultant enterprise incentive management, Synygy
  • 2002 - 2004: executive manager Farmacom Italia
  • 2004: Master resurse umane, ASE Bucuresti
  • 2001: Facultatea de management, ASE Bucuresti 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO