Profesii

Cum ajung trainerii la venituri lunare de mii de euro fara sa se specializeze in facultate

Cum ajung trainerii la venituri lunare de mii de euro fara sa se specializeze in facultate
25.04.2010, 23:30 5454

In profesia de trainer, una dintre cele mai ravnite din domeniulresurselor umane, o componenta esentiala o reprezinta experienta decativa ani intr-o companie. In cadrul firmei de training Ascendis,cea mai mare de pe piata locala, cu afaceri de 3 mil. euro anultrecut, echipa actuala de traineri s-a format in urmarecomandarilor facute de trainerii mai vechi, insa unul dintrecriteriile obligatorii de selectie a fost experienta de business deminimum opt ani.

"Credem cu tarie ca un trainer este obligatoriu sa fi practicatmeseria pe care incearca sa o antreneze. Altfel este diletant. Nuasa te numesti cand vrei sa inveti pe cineva, de exemplu, cum safie lider cand tu nu ai avut niciodata oameni in subordine?", spuneAndrei Gosu, directorul general al Ascendis.

Inainte de a-si practica meseria, un trainer trebuie saparticipe la cursuri de formare pentru a avea o baza teoretica, saasiste un trainer cu experienta in cadrul unor cursuri, urmand caapoi sa prezinte singur o parte din module. "Experienta ne-a aratatca un trainer debutant, indiferent de experienta anterioara pe careo are, incepe sa devina autonom si performant dupa cel putin doiani", spune Viorel Panaite, managing partner al companiei detraining si consultanta in dezvoltare organizationala Human Invest,care a incheiat afaceri de aproximativ 800.000 de euro anultrecut.

Incep de la cateva sute de euro pe luna

Salariile trainerilor juniori incep de la cateva sute de euro peluna si pot ajunge la peste 3.000 de euro lunar, intr-un an normal,de crestere, pentru piata de training.

In cadrul firmei de training britanice Global TrainingConsulting (GTC), care a deschis la inceputul anului un birou pepiata locala, trainerii fara experienta lucreaza initial caasistenti pentru senior trainer, iar "botezul" il fac la sesiunigratuite de prezentare sau la cursuri demonstrative, si nu in salade curs.

"Trainerii in formare sunt platiti cu sume cuprinse intre 80 si120 de euro pentru o zi de livrare, in care lucreaza sase ore. Unsenior trainer este platit cu sume cuprinse intre 300 si 500 deeuro pentru o zi de livrare, insa trainerii de exceptie, romani saustraini, pot incasa si sume peste 1.000 de euro/zi", spune CezarBelteu, directorul general al filialei locale a GTC.

Veniturile lunare ale trainerilor din firmele de training suntformate din salariul fix si componenta variabila, reprezentata debonusurile alocate zilelor de training livrate, comisioanele dinvanzari (in unele cazuri) sau bonsuri de product development.Salarii fixe au trainerii interni, care castiga, in medie, 800 deeuro net.

"Trainerul extern are un salariu fix, care pentru traineriijuniori poate pleca de la 500 euro net/luna si comisioane dinlivrarea de cursuri, care pornesc de la 50 de euro net pe zi, iardaca livreaza cursul impreuna cu alti traineri poate ajunge chiarsi la venituri de peste 400 de euro net pe zi", spune AdrianaBoscanici, managing partner in cadrul firmei de trainingTrainart.

Un senior trainer poate trece de 8.000 de euro pe lunaintr-un an bun

In cadrul companiei de consultanta si training ResultDevelopment, specializata pe zona de management, vanzari si HR,pozitia de consultant include si responsabilitatile unui trainer.Astfel, un consultant este generalist si are competente pe parteade diagnoza, cat si pe cea de interventie si dezvoltare, si deaceea ajunge la maturitate dupa o experienta de 5 -7 ani sau chiarmai mult, spre deosebire de un trainer, care devine matur intr-operioada cuprinsa intre trei si cinci ani.

"Exista firme de training in cadrul carora consultantii senioriau venituri de 6.000 - 7.000 euro net pe luna sau chiar mai mari.Acest lucru presupune implicarea lor in partea de promovare sivanzare, precum si in generarea de business", spune Dorin Bodea,senior consultant in cadrul Result Development, firma care a avut ocifra de afaceri de 250.000 de euro in 2009.

In opinia sefului Ascendis, intr-un an normal, castigurile unuitrainer junior pot fi intre 25.000 si 40.000 de euro (2.000- 3.300euro lunar), iar veniturile unui trainer senior variaza intre60.000 si 100.000 euro pe an (intre 5.000 si 8.300 de euro peluna). Si Octavian Pantis, managing director al firmei de trainingTMI Romania, cu afaceri de peste 1,3 mil. euro, crede ca veniturilepe care le pot incasa trainerii in anii "normali" pentru piata potfi foarte bune.

"Trainerii buni pot castiga, in anii in care si piata mergebine, cam cat un director dintr-o companie multinationala", spunePantis. Spre comparatie, un director de vanzari din domeniulbunurilor de larg consum castiga intre 5.200 si 9.600 de euro peluna, potrivit unor date centralizate de ZF pe baza informatiilorde la firmele de recrutare.

Anul trecut a adus cateva schimbari pe piata de training, care ascazut cu 30% fata de 2008 si a fost estimata la aproape 30 demilioane de euro, pentru ca furnizorii de training s-au concentratpe atragerea de traineri cu experienta si nu au cautatincepatori.

Atitudinea superioara, una dintre cele mai marigreseli

"Un trainer poate gresi in multe feluri. Cea mai flagranta sicea mai taxata de participanti ramane insa suprapozitionarea caexpert in sala de curs. Cand isi da seama, este necesar sa caute sainteleaga ce a invatat din greseala respectiva si e de preferat sanu o repete", spune Luminita Talnaru, training manager la firma detraining AchieveGlobal. Greselile trainerilor sunt evidente maiales atunci cand accepta un numar mare de livrari, iar oboseala seresimte in comportamentul lor, cand nu sunt bine organizati (nustiu, de exemplu, varsta si profesia participantilor si nu prezintastudii de caz noi), nu sunt atenti la reactia salii si nu-sicorecteaza eventualele erori, ii trateaza cu superioritate peparticipantii la training si omit follow-up-ul.

"Trainerii ar trebui sa nu uite sa continue corespondentaprofesionala cu fostii cursanti, pe cat posibil; dincolo delimitarile contractuale, cursantii isi doresc o corespondentaactiva, pe tema preocuparilor lor specifice", spune Belteu.

"Am participat anul trecut la un program de training desprestandardele de mercantizare si de management, insa nu m-a ajutatprea mult teoria prezentata in cadrul cursului, pentru ca ideile sistudiile de caz internationale prezentate de trainer nu prea aveauaplicabilitate pe plan local", spune Sergiu, 24 de ani, manager incadrul unei filiale locale a unei firme care ofera servicii demerchandising (aranjarea produselor in rafturile lanturilor deretail), promovare si vanzare pentru companii.

Un trainer mai greseste cand nu intelege care este scopultrainingului sau al rolului pe care il are in sala de curs, nuinteractioneaza bine cu sala, este prea "incrancenat" sau este preaglumet si emite judecati de valoare.

"Personal, am facut greseli uriase la clienti-cheie si nu seprabuseste lumea! Dar sunt ocaziile cele mai bune de invatat pecare le poti avea! Iti dai seama cand gresesti cautand si ascultandcu adevarat feedbackul de la participanti, de la sponsorulproiectului, de la colegii tai de echipa, de la cel care iti estementor sau coach si cu care analizezi cum au mers lucrurile si cumpoti face mai bine data viitoare", a explicat Panaite.

Angajatii trimisi la training aduc bani incompanie

Sorin Faur, HR Services Director in cadrul companiei de audit siconsultanta BDO Romania, spune ca angajatii bine instruiti sunt maivalorosi si mai motivati, avand in vedere faptul ca programele detraining sunt platite integral de companie.

"Programele de training nu numai ca lasa urme vizibile, dar suntsi obligatorii pentru unele functii. Angajatii bine pregatiti suntmai valorosi, iar efectele programelor de instruire se reflecta siin rezultatele financiare, dar nu in mod direct", spune Faur.

BDO isi trimite angajatii la calificari de tip ACCA, dar si latraininguri de soft skills, mai ales pentru angajatii din middlemanagement.

"Background-ul educational aproape ca s-a pierdut din CV-ulunui trainer. Daca ii cereti unui trainer sa se prezinte, cel maiprobabil o sa uite sa spuna unde s-a format profesional, iar eucred ca absenta acestei mentiuni poate fi pusa pe seama uneiastepari neconfirmate de invatamantul superior romanesc", este deparere Raluca Mocanu, director in cadrul Institute of Training andOccupational Learning (ITOL), care ofera acreditare internationalapentru programele de training.

Este important ca trainerul sa aiba studii superioare,indiferent de domeniul absolvit, insa cele mai importante suntcursurile de dupa terminarea facultatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO