Profesii

De ce plătesc românii zeci de mii de euro pentru cele mai bune programe de MBA din lume

În topul de anul acesta al celor mai bune 100 de programe de MBA din lume, realizat de publicaţia de business Financial Times, Wharton ocupă poziţia a treia, INSEAD se află pe locul cinci, iar MIT Sloan pe poziţia a opta.

Autor: Corina Mirea

28.04.2015, 00:08 1007

Ovidiu Fer (Alpha Oil Trading), Alexandra Copos (Ana Pan şi Ana Hotels) şi Adrian Purcărea (Medicover) sunt trei dintre managerii care şi-au „rupt“ o perioadă din viaţa profesională pentru a urma cursurile unui program de educaţie managerială oferit de una dintre cele mai bune şcoli de afaceri din lume. MBA-urile full time oferite de şcoli de business precum INSEAD, Wharton sau MIT au convins managerii români să plătească zeci de mii de euro pentru a investi în propria dezvoltare. Ce a stat la baza deciziei lor?

„Am zis că dacă fac un MBA să fie unul din top zece mondial, dar nu american, pentru că majoritatea şcolilor de afaceri din top sunt din SUA şi m-am gândit că o astfel de experienţă îmi limitează oportunitatea de a face networking, cea pentru care am şi ales să fac un astfel de program. Am aplicat pentru INSEAD, la Singapore, pentru că eram interesat de o experienţă culturală diferită şi era şi unul dintre cele mai scurte programe de MBA, cu o durată efectivă de zece luni”, spune Ovidiu Fer, 31 de ani, cofondator al Alpha Oil Trading, companie înfiinţată în urmă cu aproape doi ani care se ocupă cu trading-ul şi distribuţia de combustibil pentru industria agricolă. El a absolvit programul de MBA al INSEAD anul trecut, iar în antreprenoriat a intrat încă de când era pe băncile şcolii de afaceri.

Ovidiu Fer a aplicat pentru programul de MBA în 2013, dar pentru că firma la care lucra era implicată în privatizarea Transgaz, nu a putut să înceapă cursurile la începutul lui 2014, ci abia în toamna acelui an, după ce şi-a dat demisia şi a plecat cu un bonus de la firmă care l-a ajutat să acopere mare parte din taxa de şcolarizare de 65.000 de euro. „Pentru că nu m-au lăsat să plec atunci când fusesem acceptat şi a trebuit să amân începerea cursurilor, atunci când mi-am dat demisia am negociat şi un bonus cu ei, suficient de mare cât să mă ajute la acoperirea taxei. În plus, am primit şi o bursă de circa 12.500 de euro. Asta este una dintre părţile foarte bune la astfel de programe, faptul că au multe burse, iar, în final, puţini plătesc integral taxa. Nu sunt mari, ci de vreo 10.000-15.000 de euro, dar contează”, explică el. Per total însă, în anul petrecut în Singapore la studii, Fer a cheltuit alte 40.000- 50.000 de euro pentru cazare, masă sau alte cheltuieli, bani pe care, spune el, alţi cursanţi, care nu aveau ca scop principal networking-ul, nu i-ar fi dat din buzunar. În plus, antreprenorul menţionează că mulţi dintre colegii săi cursanţi provin din zona de consultanţă şi de cele mai multe ori angajatorii aleg să le plătească taxele de şcolarizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO