Profesii

De ce sunt criticate programele MBA pe timp de criza

23.05.2010, 23:00 25

Exista trei critici pe care le primesc programele deMBA in perioadele de criza,este de parereBodo. B. Schlegelmilch, decan al WU Executive Academy din cadrulUniversitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena,care ofera in Romania cel mai scump program de Executive MBA, invaloare de 35.000 de euro.
"Uniispun ca si programele de MBA au fost oarecum responsabile deaparitia crizei pentru ca erau prea focusate pe tehnici si nu peasumarea de responsabilitati, iar lipsa de profesionalism amanagerilor s-a vazut. O alta critica este adusa tututor scolilorde afaceri, care nu au reusit niciodata sa aiba realizarile pe carele-au avut scolie de drept sau de medicina, adica nu au fostcapabile sa transforme managementul intr-o profesie", a spusSchlegelmilch. El a mai precizat ca atat scolile demedicina, cat si cele de drept, au modalitati prin care saidentifice <impostorii> din profesie, atunci cand este cazul,pentru ca au prin ce sa certifice calitatea, spre deosebire descolile de afaceri, care nu au putut niciodata sa faca acest lucruintr-un mod transparent.
"A treia critica adusa scolilor de afaceri esteca nu se stie cu siguranta daca au gasit echilibrul intre teorie sipractica, intre educatie si business. Nu poti sa le spui oamenilortot felul de teorii care nu vor putea fi puse niciodata inaplicare", mai spune Schlegelmilch.
n ciuda faptului ca sunt criticate, ramaneinsa mentalitatea potrivit careia programale de MBA au ocontributie semnificativa in ceea ce priveste aprofundareastudiilor si performanta companiei. n acest sens, firmele care auangajat cei mai multi absolventi de programe de MBA au avut si operformanta mai buna.
Criza a schimbat situatia studentilor laprogramele de MBA, care aproape ca aveau garantat un job mai bun sio crestere salariala dupa absolvire, potrivit sondajelor facute descolile de afaceri in randul absolventilor. n prezent, joburilemai bine platite nu mai sunt garantate de un MBA, iar pentru aramane relevante in CV-urile candidatilor, scolile de afaceritrebuie sa-si reganeasca cele mai mari aprecieri- trebuie sa-sireexamineze programa si sa gaseasca noi directii. Cu toate acestea,cererea de programe de MBA este mai mare in perioade decriza.
Executivii decid sainvesteasca in educatie in perioadele de declin economic pentru caele reprezinta momentul cel mai potrivit din mai multe puncte devedere. Atunci cand economia merge bine, este destul de greu camanagerii sa renunte la salarii mari si la oportunitatile decrestere pentru a se implica in programe de MBA. Din acest motiv,numarul aplicatiilor la programele de MBA din ultimii doi ani acrescut destul de mult, iar competitia dintre candidati s-aaccentuat.
Programul de EMBA WU este cel mai scump de pepiata locala, costul pentru cele 14 luni de studiu fiind de 35.000de euro. Celelalte programe de MBA sau EMBA din Romania nu costamai mult de 20.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO