Profesii

De la 1 ianuarie 2011 dispar cărţile de muncă. Angajaţii vor fi „gestionaţi“ electronic

Autor: Adelina Mihai

30.11.2010, 23:50 180

Începând cu 1 ianuarie anul viitor, cărţile de muncătradiţionale vor dispărea şi vor fi înlocuite cu baze de date lacare angajatorii vor avea acces folosind un user şi o parolă.Măsura este prevăzută în actualul Cod al muncii şi nu este primadată când se încearcă implementarea ei, ultimul termen-limită careprevedea dispariţia cărţilor de muncă fiind începutul anului2009.

"Există două etape prevăzute de lege pentru această măsură: primaeste cea de preluare a datelor din cărţile de muncă, iar cea de-adoua este cea de scanare a cărţilor de muncă, pentru ca acestea săpoată fi returnate angajaţilor. Cert este că de la 1 ianuarie 2011vor dispărea cărţile de muncă în formatul clasic", susţine EugenTifin, purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Muncii. Astfel, toatedatele privind vechimea în muncă, dreptul la pensie şi traseulprofesional ale fiecărui angajat vor fi înregistrate electronic şila casele de pensii, şi la inspectoratele teritoriale de muncă. Înprezent, există două locuri în care se pot afla cărţile de muncăale angajaţilor: la sediul firmei angajatoare şi la inspectoratulteritorial de muncă (ITM).

Comisionul plătit de angajatorul care preferă ca inspectorii de laITM să gestioneze contractele angajaţilor este mai mare - de 0,75%din valoarea totală a statului de plată- decât în cazul în caredoreşte să le administreze singur (caz în care procentul se reducela 0,25%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO