Profesii

Directorii de resurse umane ar trebui sa fie un fel de mini-CEO

20.09.2009, 16:50 56

Directorilor de resurse umane inca le lipseste curajul de a seimpune in fata general managerilor. Mai ales in aceasta perioada,ei ar trebui sa fie un fel de mini-CEO ai propriului departament.In acelasi timp, avand in vedere ca bugetele pentru resurse umanese numara printre cele mai afectate in aceasta perioada, HR-iitrebuie sa aiba cat mai multe initiative, dar cu bani cat maiputini.

"Cred ca fiecare director de resurse umane are nevoie deincurajarea colegilor sai. In ultimul timp am observat oimbunatatire in acest sens, insa cred ca mai este de lucru", spuneAnca Podoleanu, managing partner al companiei de consultantamanageriala Choice Consulting si membru in boardul HR Club,asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania, carenumara peste 200 de membri, majoritatea directori de resurseumane.

Desi incearca sa-si faca loc in cadrul consiliilor de conducereale companiilor, departamentele de resurse umane au ramas inca inumbra celorlalte departamente dintr-o companie. Spre deosebire denoi, francezii, spre exemplu, au o altfel de abordare in aceastaprivinta, in acelasi timp, experienta lor fiind maiindelungata.

"In Franta, directorii de resurse umane sunt chemati mai des lamasa general managerului decat se intampla in Romania. La noitrebuie sa te lupti mai mult pentru a avea un loc la masa", afirmaOana Farcasanu, director de resurse umane al Danone Romania si altarilor adriatice. Farcasanu ocupa aceasta pozitie din februarieanul acesta, anterior lucrand tot in resurse umane la sediul dinParis al grupului, unde a ocupat cateva pozitii regionale.

Ce li se reproseaza HR-ilor este faptul ca nu reusesc sa ii facape restul managerilor sa se implice mai mult in dezvoltareastrategiilor de resurse umane. In acelasi timp insa, sefii decompanie se asteapta ca directorii de HR sa cunoasca mai binebusinessul.

"Directorii de resurse umane incearca sa faca totul singuri,insa ar trebui sa ii faca si pe managerii de linie sa fie maiimplicati. De fapt, directorii de resurse umane ar trebui sa fieniste mini - CEO", este de parere Harry Meintassis, general manageral companiei de consultanta in resurse umane Hay Group Romania.

Manuela Sfirschi, director de resurse umane la OTP, filialalocala a celei mai mari banci maghiare, spune ca pana acum toatepropunerile pe care le-a facut top managementului au fostacceptate, mai putin cele care presupuneau costuri prea ridicate,in aceasta perioada resursele fiind limitate.

De fapt, aceasta este si cea mai mare provocare cu care seconfrunta in prezent directorii de resurse umane, acestia trebuiesa fie creativi, cu resurse cat mai putine.

"Oamenii de HR trebuie sa faca minuni acum cu foarte putini banisi sa aduca rezultate. Se doreste o reorientare in business, iaracum nu mai exista alte resurse din exterior. Este dificil poate sipentru ca inainte nu ti se cereau astfel de lucruri pentru cabusinessul era pe crestere", spune Podoleanu.

O alta dilema pe care o au directorii de resurse umane este cesa aleaga intre inovatie si eficienta. In opinia lui Podoleanu,spre exemplu, inovatia este mai importanta in aceasta perioada, dinea putand deriva ulterior si eficienta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO