Profesii

Directorul de HR: erou sau dusman pentru angajati in 2009?

Directorul de HR: erou sau dusman pentru angajati in 2009?
01.02.2009, 16:07 149

In 2009, principala provocare a directorilor de resurse umane va fi sa faca performanta cu bugete mult mai mici decat in anii trecuti, deoarece multe companii au decis sa taie sau sa reduca banii alocati departamentelor de HR, in incercarea de a limita costurile. "Rolul teoretic al directorului de resurse umane va fi foarte important in acest an, in care presiunile asupra costurilor sunt foarte mari. De asemenea, va fi o presiune si pe calitatea actiunilor oamenilor de resurse umane", spune Dan Berteanu, general manager la Talent Stream, firma de recrutare nou-infiintata.

De cealalta parte, directorii de HR pot fi priviti cu ochi nu foarte buni in perioadele de criza de catre angajati: ei sunt cei care anunta bugete mai mici, taierea trainingului, reducerea salariilor si disponibilizarile.
O alta problema pe care managerii de resurse umane o vor avea de rezolvat in acest an este si situatia angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati. "Daca dai afara niste oameni, trebuie sa te preocupi si de ce se intampla cu ei dupa ce i-ai concediat. Pentru ca daca disponibilizezi niste oameni si nu te ocupi de ei, angajatii care raman in organizatie ar putea sa se simta demotivati", considera Adrian Stanciu, managing partner la Human Synergistics, companie de consultanta care ofera servicii de diagnosticare a culturii organizationale. Iar companiile locale fac disponibilizari la foc automat. Pana in martie, angajatorii vor face aproape 60.000 de concedieri, potrivit notificarilor centralizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM).
Disponibilizarile vor crea oportunitati pentru oamenii ramasi in interiorul companiilor, iar directorii de resurse umane va trebui sa dea dovada de multa creativitate pentru a putea pune in practica o rotire de personal. "In principiu, rolul managerului de HR va ramane acelasi si in 2009, insa pe langa asta, va trebui identificati cu foarte mare atentie angajatii care pot munci pe mai multe posturi", crede Stanciu.
Chiar daca presiunea care va apasa pe umerii directorilor de HR va fi mai mare anul acesta decat in trecut, exista si o parte pozitiva a crizei de pe piata fortei de munca. "Vestea buna pentru oamenii de HR este ca tot timpul va fi nevoie de ei, indiferent daca e criza sau nu. Ei trebuie sa faca fata unor presiuni normale pentru aceasta perioada. Nu avem de ales, toti trebuie sa trecem prin asta", afirma Stanciu.
Atmosfera tensionata ar putea sau nu sa-i determine pe directorii de HR sa-si paraseasca locurile de munca in 2009? Putin probabil, cred specialistii in resurse umane, in conditiile in care piata fortei de munca este guvernata de instabilitate la nivelul angajatilor. "Multi angajatori se afla in expectativa si urmeaza sa-si stabileasca strategia de business la sfarsitul primului trimestru al acestui an. Inca se lucreaza pe planurile facute anul trecut", spune Dan Berteanu, de la Talent Stream. Totusi, inceputul de an pare sa-i contrazica pe specialistii in resurse umane. Anca Podoleanu, 41 de ani, care a ocupat mai mult de doi ani si jumatate postul de director de resurse umane al operatorului de telefonie Vodafone, a parasit compania. Anul trecut, piata fortei de munca a comsemnat peste 15 mutari notabile la nivelul directorilor de HR. In sectorul financiar-bancar si farma au avut loc cele mai multe schimbari de manageri de resurse umane. Printre mutarile spectaculoase de anul trecut se numara plecarea Mihaelei Sisu de la Interamerican la un alt asigurator, Signal Iduna. De asemenea, Florin Luca, fostul director de resurse umane al BRD, a fost numit director adjunct de resurse umane pe international retail banking in cadrul grupului francez Societe Generale. Postul lasat vacant de Luca a fost preluat de Adela Jansen, care a fost promovata din functia de secretar general. In farma, lantul de farmacii Remedio l-a numit in functia de director de resurse umane pe Edward Dumitrescu, care a fost recrutat de la sucursala locala a Wipro Technologies, unul dintre cei mai mari exportatori de solutii informatice din lume. In locul sau a fost numita Roxana Tesiu. De asemenea, Anca Covaciu a fost adusa de Zentiva de la Roche Romania pentru a ocupa functia de director de resurse umane, iar Ecaterina Ion a trecut de la Relad & City Pharma la Hewlett-Packard (HP) Romania, filiala locala a celui mai mare producator de PC-uri din lume. Printre directorii de resurse umane care au parasit angajatorii in 2008 se numara Simina Berceanu, care a decis sa plece din Oracle sau Mihaela Forgaciu, care a parasit Radisson SAS.
Pentru a rezista pe piata si pentru a ajunge "eroul" companiei, directorul de HR va trebui sa dovedeasca pricepere, atat in relatia cu seful, cat si in relatia cu angajatii. Daca reuseste sa faca asta, la sfarsitul crizei, directorul de HR ar putea obtine un loc in boardul organizatiei. "In vreme de criza, compania e ca o corabie pe furtuna. Conducerea trebuie sa apartina celor priceputi, care au puterea de a duce corabia la mal intreaga. In masura in care un CEO sau general manager are alaturi de el un HR cu viziune, se poate ajuta de deciziile acestuia", conchide Clementina Anghelache, publisher la Business Edu, organizator de targuri si conferinte cu profil educational.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO