Profesii

Doar angajatorii din vest vor face mai multe recrutari decat concedieri la inceputul lui 2010

Doar angajatorii din vest vor face mai multe recrutari decat concedieri la inceputul lui 2010
14.12.2009, 00:00 24

Angajatorii din vestul si sud-vestul tarii nu anticipeaza valorinegative ale previziunii nete de angajare (diferenta dintreprocentul firmelor care estimeaza o crestere a numarului deangajari si procentul companiilor care estimeaza o scadere avolumului de angajari) pentru primele trei luni din 2010, aratastudiul realizat pe un esantion de 754 de angajatori romani.

Totusi si in aceste regiuni previziunile de angajare suntmodeste, intrucat in vest diferenta dintre firmele care vor faceangajari si cele care vor face recrutari este de numai 2%, in timpce in sud-vestul tarii se estimeaza o stagnare a activitatii deangajare, cu o previziune neta de angajare de 0%.

"Piata fortei de munca incepe sa se stabilizeze, intrucataproape 60% din angajatorii intervievati isi propun sa pastrezepersonalul la actualul nivel pentru primul trimestru al anuluiviitor. Dar asa cum a fost cazul ultimului trimestru, prudentadomina previziunile angajatorilor. Avand in vedere ca cerereapentru produsele si serviciile multor companii continua sa scada,angajatorii vor ramane in continuare foarte selectivi in procesullor de angajare", sustine Camelia Stanculescu, general manager alManpower Romania.

Schimbari majore nu vor fi pe piata fortei de munca din primeleluni ale anului viitor fata de situatia din prezent, insacomparativ cu inceputul acestui an, previziunea neta de angajaredin primele trei luni ale lui 2010 este intr-un declin de 27 depuncte procentuale. Cele mai putine angajari le vor face companiiledin regiunea de sud-est si nord-est, unde previziunile de angajaresunt de -21% si -19%. Previziuni pesimiste de noi angajari sunt siin sudul, dar si in centrul tarii. La polul opus stau estimarilepentru angajarile din regiunea sud-vest, unde planurile de angajareau crescut cu 24% fata de valoarea inregistrata in trimestrulanterior. Totusi, angajatorii se asteapta la scaderi severe insud-est si in nord-vest, cu pana la 36 de puncte procentuale.

Angajatorii din Romania ocupa ultimul loc la nivel mondialprivind planurile de recrutare in ianuarie - martie 2010, alaturide Spania si Irlanda. Cele mai favorabile perspective de angajaresunt insa in India, Brazilia, Singapore, Taiwan, Costa Rica,Australia sau Peru unde previziunile de angajare au o valoare peaproximativ 20%.

In ceea ce priveste domeniile in care totusi se mai fac angajarianul viitor, angajatorii care activeaza in finante, asigurari,servicii imobiliare sau in industria prelucratoare sunt singuriicare vor recruta mai mult decat vor concedia, desi au planurimoderate de angajare (previziuni de 2 sau 3%). Pe de alta parte,cele mai sumbre estimari de angajare le au companiile dinconstructii (-29%) si cei din hoteluri si restaurante (- 25%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO