Profesii

Doua treimi din executivi viseaza la functia sefului

30.08.2009, 17:34 26

Lipsa de talente de pe piata nu numai ca i-a facut pe executivi sa nu mai fie multumiti la locul lor de munca, ci si sa-si piarda increderea in lideri, arata studiul realizat in randul angajatilor cu functii executive din 70 de tari, care au participat la sondaj in perioada mai-iunie 2009.

Atunci cand au fost intrebati cum poate fi descris cel mai bine moralul angajatilor din companie, 45% din executivi au raspuns fie „destul de bun", fie „nesatisfa­cator", pe cand 42% au spus ca este „bun" si numai 13% au spus ca "variaza". „Mentinerea unui moral ridicat in randul angajatilor este una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta organizatiile in mediul economic actual, iar o parte importanta este bazata pe intelegerea a ceea ce conduce si ii motiveaza cu adevarat pe executivi", sustine Ana Dutra, presedinte si CEO al diviziei de consultanta a institutului Korn/Ferry.

Dutra a mai precizat ca ceea ce ii motiveaza pe angajati in cariera difera de la individ la individ, iar identificarea factorilor care ii stimuleaza pe angajatii performanti ar putea deosebi o companie in care exista o performanta superioara a angajatilor de una in care aceasta este doar bine consolidata.

„Recesiunea mondiala a avut ca efect mentinerea in companii a unui numar redus de angajati care au mai multe responsabilitati si care sunt adesea mai prost platiti. Nivelurile stresului sunt ridicate, iar o parte din executivi de­vin din ce in ce mai extenuati. Companiile vor fi nevoite sa ia masuri proactive pentru a-si loializa angajatii-cheie da­ca vor sa ii retina pe termen lung si daca vor sa-si men­tina statutul de cei mai buni angajatori", a mai spus Dutra.

Rezultatele sondajului mai arata ca moralul scazut din randul executivilor ar putea fi legat de lipsa increderii pe care acestia o au fata de liderii companiei. Un procent surpinzator de 31% din executivi au declarat ca nu au incredere in seful lor. In ciuda acestui fapt, trei sferturi din acestia le-au dat aprecieri bune in ceea ce priveste performanta lor ca lideri: excelenta (19%), peste medie (35%) sau medie (22%).

Mai mult decat atat, peste o treime (36%) din executivii chestionati au spus ca nu au incredere in CEO-ul companiei. De fapt, atunci cand au fost intrebati daca CEO-ul actual este persoana potrivita pentru aceasta pozitie, numai 38% au raspuns „categoric", pe cand 34% au spus ca „intr-un fel" iar 28% sunt siguri ca nu.

Atunci cand executivii au fost intrebati daca isi doresc sa devina CEO in cadrul companiei, majoritatea (56%) au spus ca da, 16% au spus „poate", 12% au spus „nu", iar 15% din cei chestionati au raspuns ca sunt deja sau au fost pe o pozitie de CEO.

Aspiratiile respondentilor sunt chiar mai mari decat pozitia ocupata de actualul lor sef. Majoritatea executivilor spun ca aspira sa aiba functia sefului lor (67%), iar alti 33% spun ca nu-si doresc acest lucru.

Sondajul este bazat pe chestionarea la nivel global a executivilor inregistrati pe site-ul ekornferry.com, centrul online al institutului.

  • Jumatate din executivi sunt nemultumiti de performanta colegilor
  • Aproape o treime din executivi (31%) nu au incredere in liderii lor
  • 3 din 4 executivi spun ca performanta sefilor lor este buna
  • 28% din executivi considera ca CEO-ul companiei nu este persoana potrivita pentru acest job
  • 67% din executivi aspira sa aiba functia sefului lor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO