Profesii

Executivii romani, dispusi sa renunte la job daca nu se inteleg cu sefii

Executivii romani, dispusi sa renunte la job daca nu se inteleg cu sefii

Mihaela Damian, managing partner al Stanton Chase Romania: Executivii romani de top au dezvoltat o atitudine de aversiune fata de risc, concentrandu-se pe oportunitatile de pe piata locala. O piata in stagnare sau mai dificila, precum si un profil de leader schimbat si dobandirea de noi abilitati par sa fie cele mai mari provocari.

12.04.2009, 13:55 29

Desi criterii precum performanta organizatiei sau lipsa oportunitatilor de dezvoltare - considerate importante de cei 152 de executivi chestionati -, pachetul salarial ramane un factor determinant pentru satisfactia profesionala. Astfel, aproape 23% din executivi considera ca remuneratia este foarte importanta, in timp ce 60% considera ca pachetul de compensatii si beneficii este important. 

Sfarsitul anului 2008 a adus o perceptie mai pesimista in randul executivilor cu privire la oportunitatile de crestere a afacerilor, intrucat numai 1% din respondenti
s-au declarat a fi foarte optimisti cu privire la evolutia viitoare a mediului de business. Extrapoland, acest lucru
s-ar putea datora incertitudinii legate de consistenta programului adoptat de noul Guvern si de efectele implementarii sale, noteaza autorii studiului.
Intr-un mediu in care, pana acum cateva luni, tendintele de crestere erau estimate in "double digits" (doua cifre - n.r.) de la an la an, liderii de business de azi, indiferent daca lucreaza intr-o multinationala, intr-o corporatie sau intr-o companie locala se arata mai putin entuziasti in prezent.
"Executivii romani de top au dezvoltat o atitudine de aversiune fata de risc, concentrandu-se pe oportunitatile de pe piata locala. O piata in stagnare sau mai dificila, precum si un profil de leader schimbat si dobandirea de noi abilitati, par sa fie cele mai mari provocari. Daca se decid sa isi schimbe jobul, oportunitatile de cariera sunt cel mai important indicator pe care il iau in considerare, in general percepute sub forma responsabilitatilor in crestere sau a unei pozitii mai antreprenoriale", spune Mihaela Damian, managing partner al Stanton Chase Romania.
Bunurile si serviciile de larg consum, precum si sectorul tehnologiei sunt segmentele de piata care ofera oportunitati de cariera in opinia executivilor romani, intrucat au fost indicate de peste 54% din managerii chestionati.
Executivii romani considera ca cea mai importanta competenta este abilitatea managementului de a creste productivitatea (58,4%), indicator care reflecta increderea actionarilor in angajatii de top ai companiei. Pe locul doi se afla abilitatea managementului de a fi flexibil (56,5%).
In ceea ce priveste recrutarea unui nou membru in echipa de management, directorii executivi au pus pe primul loc criterii precum rezultatele anterioare obtinute de candidati, personalitatea sau experienta profesionala. Surprinzator, doar jumatate din respondenti (50,6%) sustin ca pachetul salarial este mai putin important atunci cand se ia o decizie de angajare. 62,5% din executivi solicita ajutorul companiilor de executive search atunci cand recruteaza persoane care vor avea un impact semnificativ asupra businessului lor.
Referitor la obiectivele in activitatea profesionala, cei mai multi executivi (71%) au spus ca vor sa lucreze intr-un cadru in care sa se dezvolte permanent si sa se reinventeze. Dobandirea unei expuneri la nivel international este importanta doar pentru cei care au o pozitie-cheie in organizatiile locale.
Mai bine de doua treimi din executivi (78,5%) considera ca Romania poate deveni mai competitiva prin investitii in infrastructura, prin politici fiscale adecvate (61,6%) si prin reducerea birocratiei (46,2%).
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO