Profesii

In recrutare se pot obtine profituri de peste 40%

18.01.2009, 16:10 28

"Am decis sa intru in businessul de recrutare in acest moment pentru ca am vazut o multime de oportunitati, in ciuda crizei financiare. Acum, daca reusesti sa domini o nisa, ai o pozitie mult mai buna pe piata. Iar noi ne-am propus sa recrutam contabili, vanzatori si specialisti IT pentru pozitii de midde management, deoarece acesti oameni vor fi tot timpul cautati, pentru ca nicio companie nu poate functiona fara ei", spune Dan Berteanu, general manager Talent Stream.

Chiar si asa, decizia lui Berteanu de a intra pe piata de recrutare poate fi considerata una destul de curajoasa, in conditiile in care foarte multe companii au inghetat angajarile, iar ceilalti recruiteri se feresc sa faca estimari despre evolutia businessului in 2009. Lipsa de proiecte a fortat deja unele firme de recrutare sa-si reduca personalul.
Lugera & Makler, al doilea jucator de pe piata de recrutare in functie de cifra de afaceri, a renuntat la 20 de oameni din 200, din cauza scaderii bugetelor de recrutare de catre angajatori.
Berteanu nu se teme totusi in ceea ce priveste evolutiei Talent Stream din 2009 si spune ca a fost atras de recrutare si datorita marjelor de profit mult mai mari decat in training.
"In recrutare, poti obtine marje de profit uriase, de peste 40% din cifra de afaceri", subliniaza general managerul Talent Stream. In training, marjele de profit pe care le pot atinge firmele sunt de 15-20% din cifra de afaceri anuala.
De asemenea, Talent Stream se va axa pe recrutarea de nisa pentru ca, potrivit estimarilor lui Berteanu, activitatea recruiterilor generalisti, axata pe plasarea de volume, va scadea dramatic in 2009, din cauza ca angajatorii nu vor mai fi dispusi sa recruteze pe oricine si in orice fel, asa cum se intampla pana in prima jumatate a anului trecut.
"Pana acum am trait doua anomalii. Somaj 0 sau negativ in anumite orase si pretentii salariale exagerate, acceptate insa de angajatori. In ultimul timp s-a observat o temperare si chiar o scadere a pretentiilor salariale", spune Berteanu. Chiar daca nu vor mai fi cresteri salariale in 2009, este putin probabil ca angajatii romani sa accepte o diminuare a salariilor, pentru a-si ajuta organizatia sa treaca de criza.
"Mai degraba, angajatii ar fi de acord cu concedieri ale colegilor decat cu scaderi salariale", declara Berteanu.
Ca mod de tarifare, firma de recrutare va percepe un avans pentru fiecare candidat pe care va trebui sa-l plaseze. In principiu, avansul va fi de 30% din fee-ul total. "Vom lucra in principiu pe baza de avans, deoarece acest lucru garanteaza seriozitate atat din partea noastra, cat si a clientilor. In functie de candidatul plasat, vom opta fie pentru a fi platiti cu 1,5 - 3 salarii lunare sau vom percepe un procent din salariul brut anual al candidatului", mentioneaza Berteanu. Pe piata de recrutare, anumite companii aleg sa fie platite doar in momentul in care plaseaza candidatii.
Berteanu detine 10% din Talent Stream, actionarii majoritari fiind doi straini. Unul dintre actionarii majoritari ai firmei de recrutare este actionar majoritar si in UBD.
Investitia in deschiderea Talent Stream a fost de 400.000 de euro, suma fiind alocata de actionarii majoritari din resurse proprii. Pentru 2009, Talent Stream, care are 10 angajati in prezent, mizeaza pe o cifra de afaceri de 400.000 de euro. "Pentru inceput, ne-am propus sa discutam cu 300 de companii si daca vom reusi sa semnam 120 de contracte, ne vom realiza cifra de afaceri", afirma general managerul firmei de recrutare. Potrivit estimarilor lui Berteanu, compania va intra pe profit din septembrie 2011. Inainte de a se alatura UBD, in 2002, Berteanu, 36 de ani si absolvent al Facultati de automatica si calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, a mai lucrat ca regional manager la NCH Corporation, distribuitor de produse de mentenanta industriala si ca area sales manager la producatorul de mobila RomWest Euro.
In locul lui Berteanu la conducerea UBD a fost numita Diana Rosetka, fost business unit manager al Achieve Global, o divizie a UBD.
Piata de recrutare s-a apropiat la finalul anului trecut de 100 mil. euro, printre cei mai importanti jucatori fiind Adecco, Lugera & Makler sau AIMS.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO