Profesii

In urmatorii doi-trei ani, piata salariala se va regla

In urmatorii doi-trei ani, piata salariala se va regla

Panos Manolopoulos, managing partner al Stanton Chase Romania: In Romania, cei talentati "joaca" intr-o piata sigura a fortei de munca si care ii avantajeaza. Contextul actual al pietei fortei de munca le ofera mai multe sanse si mai multe alternative.

05.02.2007, 18:36 25

Daca in prezent un manager de marketing, spre exemplu, castiga undeva in palierul cuprins intre 500 si 5-6.000 de euro, o data cu aderarea, piata va anihila aceste diferente.
"In tarile care au aderat deja de cativa ani la UE, salariul unui manager de marketing nu prezinta variatii atat de semnificative, cum se intampla in Romania. In companii care activeaza in acelasi segment de piata si intra in aceeasi categorie ca dimensiune si ca volum de business, salariile sunt aproximativ aceleasi", precizeaza Manolopoulos.
Pe de alta parte, si salariile executivilor de top se vor stabiliza. Daca pana acum, expatii, de exemplu, primeau pachete extrem de generoase, in primul rand pentru ca veneau sa conduca afaceri intr-un mediu ridicat de risc, pe termen scurt, salariile acestora vor incepe sa stabilizeze, pana la momentul in care diferentele intre acestea si salariile din urmatorul nivel de management nu vor mai fi atat de mari.
Cu toate acestea, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu va aduce schimbari semnificative peste noapte.
"Ceea ce vom putea vedea imediat este libera circulatie a oamenilor. Iar acest fenomen nu ar trebui sa-i sperie pe romani, pentru ca ea va avea loc in ambele sensuri", crede managing partnerul Stanton Chase.
In urma cu ceva vreme, au existat voci care au spus ca, o data cu intrarea in UE, jumatate dintre romani vor parasi tara, lucru care nu este adevarat.
Dimpotriva, aderarea va aduce o contrabalansare a numarului celor care pleaca si al celor care se intorc acasa. Iar numarul acestora din urma este posibil chiar sa il depaseasca pe primul. "In primul rand, romanii care au vrut sa plece au facut-o deja. Pe de alta parte, acestia nu reprezentau categorii profesionale de top decat intr-o prea mica masura", afirma Manolopoulos.
Iar cei care gandesc in termeni de business nu ar trebui sa plece dintr-o tara in care oportunitatile de afaceri sunt inca la un nivel foarte ridicat. De exemplu, de ce ar vrea un manager roman sau unul grec sa plece din Romania acum? "Mai ales in conditiile in care, in prezent, in celelalte tari membre ale UE rata somajului la nivel de management nu numai ca este ridicata, dar este in crestere. Spre exemplu, in Anglia, un manager de top poate ramane fara job cate sase luni sau un an", potrivit lui Panos Manolopoulos, lucru care este putin probabil sa se intample in Romania.
Prin contrast, piata romaneasca este foarte dinamica in acest moment, in special datorita investitiilor straine care creeaza extrem de multe oportunitati categoriei de management. "In Romania vorbim de aproximativ 2.000 de investitii pe an, in timp ce in alte tari acestea sunt de ordinul catorva sute", apreciaza reprezentantul Stanton Chase.
In urmatorii 4-5 ani, cererea de executivi va continua sa creasca. Exista multe companii multinationale care nu au venit inca in Romania si care, in mare parte, vor aduce expati pentru pozitiile de conducere intr-o prima faza. Daca pana acum, misiunile de expatriere in Romania durau mai mult, datorita unui climat economic destul de nesigur, expatii care vor veni cu noul val de multinationale vor avea misiuni semnificativ mai scurte, dupa care romanii vor prelua conducerea. Primul rezultat: intensificarea competitiei. Iar prima consecinta a intensificarii competitiei dupa aderare va fi cresterea salariilor.
Daca la nivelul de baza al fortei de munca (blue collars) sau in sectorul public sistemul de salarizare este inca deficitar, in sectorul privat, pe pozitii de middle management si pentru cele din prima linie de management nu numai ca se apropie de nivelul european, dar vor continua sa creasca in urmatorii ani, pana la armonizarea completa cu cele ale omologilor din UE.
Armonizarea cu legislatia europeana ia mai mult de 20 de ani, spune Panos Manolopoulos, invocand exemplul Greciei, care a intrat in Uniunea Europeana in 1981 ca fiind al zecelea stat membru.
Dupa parerea acestuia, exista sanse mari ca multe dintre multinationalele care vor veni sa isi stabileasca sediul regional pentru Balcani in Romania. "Acesta se va intampla in special pentru ca in asa fel vor reusi sa aiba un punct de control intr-o tara membra UE, dar care este aproape de alte tari non-membre, ca Serbia, Ucraina, fosta Iugoslavie".
In prezent, problema in Romania nu este deficitul de talente, ci identificarea acelor talente care corespund cel mai bine nevoilor unui business anume si retinerea acestora, odata identificate. Generatia tanara din Romania are, dupa parerea lui Panos Manolopoulos, o serie de avantaje competitive deloc de neglijat.
"In primul rand, tinerii stiu multe limbi straine. Au o capacitate foarte mare de adaptabilitate si se pot plia pe orice sistem de management, fie el autohton sau strain. Nu sunt atat de incapatanati cum sunt cei din Bulgaria sau din Grecia, de exemplu, si sunt foarte receptivi la influenta venita din partea strainilor, fiind capabili sa preia influenta pozitiva a unui anumit tip de cultura manageriala", spune Manolopoulos.
Secretul unui angajator de succes este identificarea acestor tineri si investitia in dezvoltarea lor. "Am intalnit in utimii doi-trei ani tot mai multe companii care au stabilit bugete speciale pentru dezvoltarea profesionala a tinerilor. Acestia sunt bani care se vor intoarce apoi in companie ca valoare adaugata", precizeaza Panos Manolopoulos.
In alte tari, in care competitia nu este atat de acerba, iar rata somajului este mult mai ridicata decat in Romania, tinerii talentati sunt nevoiti sa faca anumite compromisuri. "In Romania, cei talentati "joaca" intr-o piata sigura a fortei de munca si care ii avantajeaza. Contextul actual al pietei fortei de munca le ofera mai multe sanse si mai multe alternative.", subliniaza managing partnerul Stanton Chase.
Una dintre cele mai mari provocari este felul in care va raspunde piata fortei de munca la schimbarile care vor avea loc pe piata fortei de munca. Daca in prezent angajatii sunt in avantaj net in raport cu angajatorii, intrebarea este ce se va intampla atunci cand rata somajului va incepe sa creasca si nu vor mai fi atatea oportunitati pentru angajati ca acum.
"In ultimii ani, in Romania, cuvantul de ordine a fost "crestere". Dar regula universala spune ca dupa crestere vine recesiunea. Acest moment va veni in aproximativ 4-5 ani si aici. Cred ca atunci vor supravietui cei puternici", crede Manolopoulos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO