Profesii

Industria prelucrătoare îşi revine: Studiu BT: La nivel global sectorul are parte de o revenire în formă de “V”

Industria prelucrătoare îşi revine: Studiu BT: La...

Autor: Dorin Oancea

02.09.2020, 12:29 71

Industria prelucrătoare mondială a crescut pentru a doua lună la rând în august, cu un ritm în accelerare (indicatorul PMI fiind în urcare cu 1,2 puncte raportat la iulie, la 51,8 puncte, maximul din octombrie 2018), fiind confirmat scenariul revenirii în V pentru motorul economiei mondiale. 

Markit Economics a publicat pe 1 septembrie datele privind dinamica indicatorului PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare (motorul economiei mondiale în ultimele decenii) în august şi primele opt luni ale anului curent, arată o analiză semnată de Andrei Rădulescu Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania. Indicatorul coincident reflectă climatul din industria prelucrătoare, pragul de 50 puncte separând scăderea de creştere.

Redinamizarea industriei prelucrătoare după cinci luni de ajustare (în contextul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent) a fost determinată de eliminarea graduală a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi resimţirea mix-ului relaxat de politici economice.

Se evidenţiază majorarea producţiei (componenta în urcare cu un ritm lunar de 1,6 puncte la 53,6 puncte, maximul din aprilie 2018). De asemenea, segmentul comenzi noi a crescut cu un ritm lunar de 1,6 puncte la 52,8 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2018, evoluţie care exprimă premise favorabile pentru dinamica producţiei pe termen scurt.

Ameliorarea semnificativă la nivelul segmentelor bunuri intermediare şi bunuri de capital (indicatorii PMI la maximele din ultimii ani) exprimă intrarea industriei mondiale în ciclul post-pandemie.

Din perspectiva analizei pe ţări se evidenţiază creşterea industriei prelucrătoare în China, SUA, Germania, Marea Britanie, India şi Brazilia în luna august. Pe de altă parte, această ramură a economiei a scăzut în Japonia, Mexic, Filipine şi Vietnam luna trecută.

Numărul de locuri de muncă din industria prelucrătoare mondială s-a diminuat pentru a noua lună consecutiv în august, pe fondul implementării de măsuri de eficientizare în contextul evoluţiilor nefavorabile din prima jumătate a anului curent.

Nu în ultimul rând, componenta perspective de evoluţie a industriei pe termen scurt a atins în august cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni.

În SUA (prima economie a lumii cu o pondere de aproximativ 24% din PIB-ul mondial în 2019) industria prelucrătoare a crescut pentru a treia lună consecutiv în august: indicatorul ISM (calculat de Institute for Supply Management) s-a majorat cu 1,8 puncte lună/lună la 56 puncte, maximul din ianuarie 2019. Creşterea semnificativă a componentei comenzi noi (cu 6,1 puncte lună/lună la 67,6 puncte) exprimă perspective favorabile pentru dinamica producţiei din trimestrele următoare. Totodată, componenta producţie a consemnat un avans lunar de 1,2 puncte la 63,3 puncte în august.

Pe de altă parte, industria prelucrătoare din SUA a continuat să reducă locurile de muncă luna trecută.

De asemenea, în China (a doua economie a lumii) industria prelucrătoare a crescut pentru a patra lună la rând în august: indicatorul PMI Caixin în urcare cu un ritm lunar de 0,3 puncte la 53,1 puncte, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2011.

Ameliorarea comenzilor noi (inclusiv creşterea comenzilor de export pentru prima oară din decembrie 2019) şi semnalele de stabilizare a locurilor de muncă indică premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare pe termen mediu.

Nu în ultimul rând, industria prelucrătoare din Zona Euro (principalul partener economic al României) a crescut pentru a doua lună la rând în august, dar cu un ritm marginal mai lent, conform indicatorului PMI.

Ameliorarea componentei perspective de evoluţie pe termen scurt spre maximul din 2018 exprimă premise bune pentru dinamica producţiei pe termen scurt. Se evidenţiază creşterea înregistrată pe segmentul bunuri de consum, influenţată de mix-ul relaxat de politici economice. Din perspectiva analizei pe ţări se observă dinamica indicatorului PMI din Italia, Irlanda, Olanda, Germania şi Austria. Pe de altă parte, industria a scăzut în Spania, Franţa şi Grecia în luna august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO