Profesii

Lipsa personalului calificat da batai de cap investitorilor straini

27.07.2006, 19:45 38

Investitorii straini sunt din ce in ce mai ingrijorati ca nu vor putea gasi personal calificat necesar proiectelor pe care doresc sa le dezvolte in Romania, a declarat Ana-Maria Cristina, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
"Una din principalele ingrijorari ale investitorilor straini este legata de existenta fortei de munca de calificare medie, in contextul in care este cunoscut ca multi romani isi cauta locuri de munca mai bine platite in strainatate", a afirmat Cristina.
Ea a precizat ca problema a aparut in ultimul timp in discutiile reprezentantilor ARIS cu investitorii straini care doresc sa initieze proiecte in Romania.
"Este o problema noua pentru noi pentru ca pana acum nu erau atat de interesati de acest aspect. Nu intreaba care este salariul mediu, ci care este suma pe care trebuie sa o plateasca unui angajat pentru a nu pleca in strainatate", a adaugat Cristina.
Reprezentantul ARIS a mentionat, de asemenea, ca investitorii sunt foarte bine informati in ceea ce priveste piata fortei de munca din Romania.
"In momentul in care le oferim o locatie in zona de est a tarii sunt ingrijorati intr-o mai mare masura ca nu vor gasi personal calificat pentru ca stiu ca in aceasta regiune fenomenul muncii in strainatate este cel mai accentuat", a spus Cristina. Seful ARIS apreciaza insa ca forta de munca nu este o problema pentru piata romaneasca.
"Marile proiecte, cum este cazul Microsoft, de exemplu, pot beneficia de parteneriate cu institutii de invatamant - scoli, facultati, licee - care sa asigure pregatirea viitorilor absolventi in acord cu necesitatile specifice fiecarui proiect", a aratat oficialul ARIS.
In cazul Microsoft, statul roman s-a angajat sa asigure pregatirea a 600 de specialisti IT vorbitori de limba engleza, franceza si germana, care vor lucra la centrul administrativ pentru suport tehnic pe care compania americana il va deschide in Bucuresti.
Cristina a mentionat ca forta de munca din Romania reprezinta inca un avantaj competitiv fata de celelalte tari din regiune.
"Salariul mediu in Romania este de aproape trei ori mai mic decat in Ungaria si Cehia si de patru ori decat in Croatia", a spus Cristina.
Oficialul ARIS a explicat ca, pe langa forta de munca, investitorii straini care vor sa se extinda in Romania sunt interesati de locatie, care trebuie sa dispuna de utilitati si sa aiba preturi competitive, si de modul in care autoritatile locale se implica in procesul de eliberare a unor autorizatii.
"Cel mai des investitorii se plang de termenele lungi de obtinere a autorizatiilor de constructie si cer sprijinul ARIS pentru a urgenta acest proces", a spus Cristina.
De asemenea, firmele straine sunt interesate de programele financiare de suport pentru investitii aflate in derulare, fie din fonduri europene, fie din bani de la buget, precum si de potentialii furnizori de materii prime sau subansamble de pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO