Profesii

Lipsa unui mediu de lucru pozitiv afecteaza profitabilitatea

24.03.2008, 23:16 290

Mai bine de jumatate dintre senior manageri nu reusesc sa construiasca un mediu de lucru performant in companiile pe care le conduc.
"Mai mult de 30% din performanta unei afaceri tine de gradul de motivatie pe care il induce asupra angajatilor mediul de lucru. In aceste timpuri de nesiguranta economica, maximizarea motivatiei angajatilor poate fi mai importanta ca niciodata", este de parere Chris Watkin, seful diviziei de talent management al reprezentantei Hay din Marea Britanie.
Astfel, doar in Marea Britanie, in domeniul serviciilor financiare, esecul managerilor de a construi un mediu de lucru pozitiv pentru angajati reduce profitul companiilor cu 8,5 miliarde de lire sterline anual (10,8 miliarde euro).
Cercetarea facuta de Hay s-a axat pe diferenta intre viziunea angajatilor asupra locului de munca ideal si situatia in care acestia se aflau de fapt. Rezultatele au aratat ca mai putin de un sfert dintre liderii companiilor au reusit sa construiasca un climat pozitiv in companii, in timp ce numai o cincime dintre acestia pot genera o atmosfera energica de lucru.
Punand cifrele in balanta, mai mult de sase din zece lideri au esuat in a crea un mediu de lucru pozitiv, in timp ce mai mult de patru din zece lideri au reusit sa creeze un mediu de lucru demotivant pentru angajati. De asemenea, numai 16% dintre acestia au reusit sa creeze un mediu de lucru neutru.
Dar ce sta la originea acestei "crize de climat"? Se pare ca este vorba despre incapacitatea liderilor de afaceri de a adopta cea mai potrivita abordare de leadership, cu alte cuvinte, incapacitatea de a cultiva performanta echipelor.
Cu cat este mai variata gama de stiluri de management pe care le adopta un lider, cu atat este mai probabil sa creeze un mediu mai performant, mai arata studiul.
Liderii eficienti sunt cei care se pricep sa adapteze stilurile de leadership la nevoile specifice ale unei situatii date sau ale unui membru al echipei.
Cercetarea a identificat sase stiluri principale de leadership ale managerilor: conducatorul, indrumatorul, vizionarul, colaboratorul, coach-ul si prietenul.
Printre senior managerii care au reusit sa genereze un climat performant, trei sferturi dintre acestia foloseau in mod regulat trei sau mai multe dintre aceste stiluri de leadership.
Dintre cei care generau un climat negativ, aceeasi proportie utiliza doua sau mai putine stiluri din cele mentionate.
"Nu te duci pe un teren de golf cu o singura crosa. Un jucator profesionist are nevoie de un set intreg de crose pentru a se putea adapta oricarei situatii", spune Watkin. El mai adauga ca, in aceeasi masura, liderii de business trebuie sa aiba la indemana o serie intreaga de abordari si sa fie capabili sa le utilizeze in functie de fiecare membru al echipei sau de situatia de business.
Studiul a mai identificat anumite trenduri legate de stilurile de leadership care duc spre o mai buna performanta.
Sapte din zece lideri de afaceri care au creat climate performante in organizatii au tendinta de a aborda tipuri de management care se bazeaza mai mult pe colaborare sau pe construirea unui tip de management ce are in prim-plan echipa.
Pe de alta parte, cei care genereaza medii demotivante de lucru tind catre stiluri individualiste, mai mult de jumatate apeland la stilul conducator sau indrumator.
"Fiecare stil de leadership are locul sau, fiecare poate fi eficient in circumstante diferite", precizeaza Watkin.
"Cu toate acestea, cercetarea noastra sugereaza ca adoptarea unor stiluri axate pe colaborare duce mai repede catre crearea unui loc de munca performant. Mesajul pentru manageri ar fi: echipele raspund mai bine la sprijin, decat la constrangere", conchide el.
Mai mult de 2.800 de lideri de afaceri au fost intervievati in cadrul cercetarii. Printre cele 12 industrii participante la studiu se numara serviciile financiare, productia, farma, industria tehnologica si telecomunicatiile.


Sase stiluri de leadership:
Conducatorul
Indrumatorul
Vizionarul
Colaboratorul
Coach-ul
Prietenul

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO