Profesii

Manageri la raport

Manageri la raport

Click pentru imaginea marita

30.10.2006, 13:49 38

Constructiile, real estate-ul, industria si IT-ul sunt domeniile care sufera cel mai mult de lipsa competentelor manageriale in acest moment, in timp ce domeniul bunurilor de larg consum si cel financiar-bancar sunt cel mai bine "acoperite", sunt de parere specialistii in resurse umane.
Ultimele discutii de pe piata locala si globala a muncii aduc tot mai mult in discutie o resursa considerata pe cale de disparitie: talentul. Lipsa oamenilor buni din diverse pozitii este un factor care conduce la un vacuum de competente ce poate afecta profund profitabilitatea organizatiilor.
"Exista o anumita ciclicitate in fiecare industrie si pe fiecare functie organizationala. Domeniile care par sa sufere acum de lipsa unor manageri calificati sunt constructiile, real estate-ul, productia specializata de nisa (tipografii, pakaging, industie grea), media&advertising", spune Iuliana Badea, recruitment services manager la Lugera&Makler.
Desi numarul expatilor s-a redus simtitor in ultimii ani, tot mai multi romani preluand functii de conducere in multinationale, exista domenii care se confrunta mai mult decat altele cu un deficit al fortei de munca.
Madalina Motora, communication coordinator la Manpower, spune ca un deficit de competente se inregistreaza in cazul managerilor experimentati din IT, telecom sau alte domenii conexe, pentru ca aici se cauta un echilibru intre abilitatile tehnice si cele de conducere, care devine tot mai greu de realizat.
Pe primele locuri in topul celor mai afectate domenii in urma lipsei de competente manageriale, industria intruneste, cu o foarte mica marja de retinere, majoritatea voturilor specialistilor in resurse umane si a recrutorilor de pe piata.
"Criza de management - dar nu numai - din sectorul industrial este cauzata de interesul tot mai scazut aratat de tinerii romani facultatilor cu profil tehnic, adevarate 'fabrici de ingineri' pana in 1989. Situatia acestui sector dupa revolutie i-a determinat pe tinerii ingineri sa se reorienteze catre o serie extrem de variata de alte domenii: de la vanzari si pana la publicitate", declara Daniela Necefor, managing partner al companiei Total Business Solutions (TBS).
Ritmul rapid de crestere al marilor retele bancare sau de retail, spre exemplu, a mai creat un gol pe piata: facility manager, care presupune urmarirea fazei de preinstalare a unei companii intr-o locatie. "Deficitul deriva din istoria foarte recenta (de cativa ani) a acestui post in Romania", afirma Motora.
Managerii buni sunt o resursa restransa si pentru domenii precum afacerile imobiliare. "Lipsesc acei ingineri - cu orice specializare, de preferat in domeniul constructiilor - care sa poata actiona ca manageri de proiect pe segmentul constructiei si al vanzarii de imobile", spune Necefor, care mai adauga ca domenii deficitare ospitalitatea, educatia, sanatatea si administratia publica.
In ceea ce priveste managementul pe departamente, Iuliana Badea, de la Lugera&Makler, crede ca in prezent exista carente in domeniul legal, in resurse umane si in cel financiar si adauga ca o posibila explicatie pentru aceasta situatie este dezvoltarea mai rapida a domeniilor comparativ cu timpul necesar de pregatire a unui specialist pentru a trece la o pozitie manageriala. "Procesul de invatare este de cele mai multe ori 'on the job', iar specialistul foarte bun poate deveni un manager mediocru datorita lipsei timpului de a-si dezvolta si competenta manageriala", spune Badea.
Un lucru e cert, exista domenii care sufera de lipsa competentelor manageriale. De ce tocmai aceste domenii? Si de ce tocmai acum?
"Acest lucru se intampla deocamdata din considerente de timing. Economia romaneasca este una in dezvoltare, in care numarul companiilor creste si creeaza nevoia de manageri calificati", spune Motora.
Absenta unor categorii de manageri de pe piata are cauze diverse, sustin specialistii.
De la istoria recenta a capitalismului si pana la absenta unor structuri de formare institutionalizate, managementul romanesc se afla inca in una dintre primele faze ale dezvoltarii sale, iar talentele antreprenoriale ale romanilor nu mai sunt suficiente daca nu au viziune si strategie.
"Un tanar, dar altfel foarte intelept antreprenor, patron al unei importante firme de confectii, a reusit sa puna in cuvinte simple fenomenul: 'Pe vremea cand noi faceam bani si dezvoltam afaceri, unii oameni studiau management la scoli inalte. A venit vremea sa ii gasim pe acei manageri si sa ii angajam sa ne ajute sa gestionam cresterea, pentru ca noi sa putem dezvolta mai departe afacerea'", spune Marius Balasoiu, general manager la Business Intelligence Alliance (BIA).
Un alt motiv care a condus la acutizarea lipsei managerilor rezida in numarul mare de investitori care au fost atrasi de oportunitatile de afaceri din Romania. "In acest context, cererea de forta de munca a devenit mai mare decat oferta de pe piata, astfel incat exista inca anumite dezechilibre", spune Dan Badiu, senior consultant la Aims Human Capital Romania.
Problema deficitului de manageri este si una de perceptie. Head-hunter-ul George Butunoiu remarca ca o tendinta in acest moment in resurse umane este faptul ca toata lumea vrea manageri care au lucrat deja in firme consacrate, putine, de altfel, la nivelul pietei. "Indiferent daca acestia sunt buni sau nu, incep sa fie vanati si rotiti in permanenta, cu cresteri seminificative de salarii la fiecare mutare. Cu alte cuvinte, e suficient sa ajungi intr-o astfel de firma, pentru ca apoi te duce 'curentul' aproape automat in sus, fara prea mari eforturi", apreciaza Butunoiu.
Absenta unor planuri de succesiune este un alt factor care poate conduce la crearea unui vid de putere. Managerii romani petrec, potrivit specialistilor in head-hunting, in medie 2-3 ani pe o pozitie si, cu toate acestea, companiile sunt inca extrem de reticente in a "dubla" directorii, in a creste oameni capabili sa isi asume responsabilitatile unui rol de management in urma plecarii cuiva din companie.
Marius Balasoiu, de la BIA, spune ca, pornind de la ceea ce reprezinta un manager bun pentru o organizatie, nu exista un domeniu sau o industrie predilecta in care sa se resimta lipsa managerilor mai mult decat in alta. "Un manager bun este (sau ar trebui sa fie) calificat in gestionarea resurselor, in planificare, in organizare, in coordonare si in control. Teoretic cel putin, un bun manager poate trece de la o industrie la alta atunci cand a ajuns la un anumit nivel de competenta", spune el.
Pe langa ciclicitate, rotatia pe pozitii de management este tot mai la moda in ultimul timp, existand multe exemple recente de manageri care au trecut de la telecomunicatii la curierat, din banci la cupru sau, pur si simplu, din business in consultanta. "Cand un angajator dizloca un manager al unei alte firme si il atrage de partea sa, locul celui dizlocat devine vacant si un alt manager va fi la randul sau atras de pozitia respectiva. As spune ca sunt vizibile astfel de dizlocari in multe functii, managerii care se rotesc venind fie din aceeasi industrie (vezi sectorul bancar sau farmaceutic), fie din alte industrii, dar pe pozitii similare", spune Balasoiu.
Pe de alta parte, exista in fiecare industrie angajatori preferati de angajati si angajatori de care angajatii se feresc. "Cu cat urcam mai mult in ierarhie, vom gasi manageri conectati la industrie si piata, care stiu catre ce angajatori ar trebui sa isi indrepte atentia si catre care e mai bine sa nu o faca. Ce mi se pare interesant este ca nimeni nu face un top al celor mai nepopulari angajatori", subliniaza Balasoiu.
Mai mult decat o criza a managerilor, ar putea fi vorba despre o lipsa a sistemelor de crestere si dezvoltare a managerilor buni, crede general managerul BIA. "Am intalnit directori de vanzari slabi, asa cum am gasit in subordinea lor oameni de vanzari cu mare potential managerial", spune el.
Panos Manolopoulos, managing partner al firmei de executive search Stanton Chase International, crede ca de domeniile in care se manifesta mai acut lipsa managerilor sunt cel tehnologic si domeniul bancar. "Cel tehnologic pentru ca exista standarde ridicate pentru middle management, pozitii specializate si project managers. Acest fapt creeaza o competitie puternica intre companii. Pe de alta parte, in sectorul bancar se resimte o lipsa de manageri din doua motive: extinderea teritoriala si a portofoliului de produse", spune Manolopoulos.
Reprezentantul Stanton Chase nu considera ca se poate vorbi despre o criza de manageri, intrucat generatia noua se dezvolta puternic.
In ceea ce priveste domeniul bancar, si Daniela Necefor crede ca se poate vorbi de un oarecare deficit de management, in special datorita plajei relativ inguste de specializari, toate proiectele de recrutare pentru banci mentionand ca obligatorie experienta in domeniu. "Nici in industria auto managerii nu sunt suficienti", spune Necefor datorita interesului crescut al marilor companii internationale de a-si dezvolta aici unitati de productie.
Pe de alta parte, George Butunoiu spune ca cei care ar avea cele mai putine motive sa se planga in acest moment sunt managerii din domeniul bancar, intrucat, ca regula generala, unde sunt bani multi exista si un management mai bun. Salariatii din domeniul bancar conduc de cateva luni in topul celor mai bine platiti salariati din economie, cu un salariu mediu lunar care a ajuns pana foarte aproape de 1.000 de euro brut/net.
Deficitul de manageri pe o anumita pozitie conduce, automat, la cresteri salariale semnificative. In IT, de exemplu, spune Daniela Necefor, cresterile sala-riale pot ajunge pana la 50%, datorita ritmului rapid de dezvoltare al acestui domeniu si a faptului ca multi dintre tinerii specialisti in IT au plecat in strainatate, fapt care va acutiza criza de resurse umane, mai ales pe segmentul de top. "Disproportionalitatea dintre cerere si oferta a dus la cresteri spectaculoase ale salariilor, companiile nou-intrate pe piata oferind si cu pana la 30-50% mai mult decat cele existente pentru a-si putea atrage personal, mai ales specialisti cu experienta in management", declara Necefor
Extrem de relevante, in cazul pozitiilor de management, sunt bonusurile si beneficiile, care pot, in unele cazuri, sa depaseasca salariul de baza.
Astfel, daca salariul unui director de resurse umane variaza in jurul a 2.000-5.000 de euro net, in cazul unui director de vanzari bonusul este mai important decat salariul fix.
Marius Balasoiu crede ca "lipsa" managerilor de pe piata romaneasca este un fenomen relativ fals. Balasoiu mai precizeaza ca problema nu ar trebui clasificata pe domenii sau pe industrii, ci in functie de angajatori. "Angajatorii care vor fi gata sa plateasca un pret rezonabil pentru un manager bun nu vor duce niciodata lipsa de manageri. Exista un principiu in afaceri care spune: 'Daca vrei sa faci bani, trebuie sa dai bani'".
Salariile variaza in functie de gradul de acoperire a pozitiei. Cu cat deficitul este mai acut, cu atat mecanismele salariale sunt cele care regleaza cererea si oferta.
In general, fiecare pozitie are salariul pe care si l-a putut negocia posesorul pozitiei respective si astfel pot aparea salarii discrepante fata de restul managementului, spune Marius Balasoiu. "Intr-un fel, managerii sunt si ei asemanatori sportivilor, al caror pret creste odata cu palmaresul si care scade dramatic atunci cand lipsesc rezultatele".
Situatia nu este atat de alarmanta si exista o serie de nuante care trebuie luate in calcul. Necefor precizeaza ca nu este vorba atat de absenta unor manageri pe anumite segmente de responsabilitate, cat de lipsa partiala sau totala a unor competente specifice necesare diferitelor functii de management in conditiile actuale ale pietei.
"Nu se poate spune ca exista o criza de directori financiari, dar este extrem de dificil de gasit un CEO care sa aiba si cunostinte de statistica, de investitii, care sa gandeasca strategic si sa analizeze 'cifrele' dintr-o perspectiva de marketing", spune Necefor.
Majoritatea specialistilor sunt de parere ca domeniile care "stau bine" la capitolul management sunt FMCG-ul, consultanta si sistemul bancar, o posibila explicatie fiind venirea unor jucatori internationali care au reust sa implementeze o cultura organizationala si programe de pregatire manageriala foarte bine puse la punct.
"Intrarea pe piata a multor multinationale, care au venit cu o abordare de management deja structurata si perfectionata prin activarea pe alte piete, cu o serie intreaga de proceduri si procese operationale, a fortat sectorul sa se alinieze la aceste practici mai repede decat a fost cazul altor domenii", spune Necefor.
Dan Badiu, senior consultant la Aims Romania, spune ca in privinta pozitiilor cel mai des intalnite in majoritatea organizatiilor (director de vanzari, director financiar, director de resurse umane, IT Manager) nu se poate vorbi despre o problema acuta. "Probabil ca problemele apar individual la nivelul fiecarei companii in functie de renumele de angajator pe care organizatia il are pe piata, salariul oferit, sansele de promovare etc.", spune Badiu.
"Domeniile in care se resimte o lipsa acuta de personal sunt fie cele care sunt in acest moment in curs de dezvoltare, fie cele in care gradul de specializare pe posturi este foarte mare si in care s-a preferat recrutarea din cadrul companiilor concurente in detrimentul dezvoltarii angajatilor deja existenti in organizatie, dar nu pe pozitii manageriale", apreciaza consultantul Aims.
Aderarea la Uniunea Europeana ii va aduce, odata cu intensificarea relocarii, si pe acei "manageri second hand din Vest, care nu vor tine pasul la ei acasa", spune Balasoiu, in timp ce o parte a managerilor romani vor alege sa plece in strainatate. "Iar cand exodul managerial bidirectional se va stabiliza, nu vom mai vorbi de manageri autohtoni, ci de manageri pur si simplu", afirma general managerul BIA.
"Competitia si standardele de referinta vor creste, managerii cu adevarat eficienti vor fi tot mai mult valorizati, iar companiile care vor investi in formarea de noi manageri vor avea un mare avantaj competitiv", concluzioneaza Iuliana Badea.

Unde lipsesc managerii
IT
industrie
constructii
componente auto
real estate
hoteluri si restaurante

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO