Profesii

Managerii din privat trebuie să meargă la stat, să-şi spună cuvântul cu agresivitate

Managerii din privat trebuie să meargă la stat, să-şi spună cuvântul cu agresivitate

Marius Savu: Problema principală pe care o are un manager de la stat este că nu are control asupra resurselor umane şi bugetului

Autor: Adelina Mihai

31.05.2011, 23:53 596

Schimbarea managerilor din marile companii de stat cu executivicare au experienţă în sectorul privat ar putea fi o măsură princare statul nu ar mai pierde bani - cu acest lucru au fost de acordatât Guvernul, cât şi oficialii de la FMI şi Banca Mondială.

Specialiştii spun însă că există prea puţine exemple demanageri care au părăsit mediul de business pentru a preluaconducerea unor structuri de stat: Adrian Băicuşi (fost directorgeneral al Siemens, numit director general la Transelectrica, undea stat mai puţin de doi ani), Alexandrina Gătej (care a lăsatconducerea Unilever pentru func­ţia de consilier prezidenţial, dincare şi-a dat demisia) sau Marius Savu (fostul şef al Eli Lilly,actual director al Administraţiei spitalelor din Bucu­­reşti). Cumar putea fi selectaţi cei care trebuie să aducă pe profit companiicu zeci de milioane de euro pierderi?

În fiecare an, revista BUSINESS Magazin prezintă câte 100 depoveşti de succes ale tinerilor manageri care conduc afaceri saudivizii importante pen­tru mediul economic. La a şasea ediţie,catalogul "100 Tineri Manageri de Top" ar putea reprezenta unmanual de head-hunting pentru cei care se vor ocupa de recrutareamanagerilor pentru marile companii de stat.

Doru Voicu, fost director de dezvoltare al CEZ România şiconsilier al ministrului economiei, spune că managerii cuexperienţă în privat trebuie să meargă în sectorul de stat, să îşispună cuvântul "cu agresivitate".

"Transferul de know-how dinspre sectorul privat spre sectorulpublic nu se poate face de la sine, peste noapte. Cred că e dedatoria fiecărui manager român să ajute şi sectorul public să facăpaşi înainte", a declarat pentru BUSINESS Magazin Doru Voicu, caredeţine în prezent firma de consultanţă IBCO Energ.

Marius Savu, fostul country manager al companiei farmaceuticeEli Lilly România, are deja peste doi ani de când a preluat funcţiade director al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor MedicaleBucureşti (ASSMB). Ce a însemnat pentru el trecerea de la privat lastat?

"În privat există mai multă claritate în obiective şi înactivităţile legate de coordonarea oamenilor. Cinstit, după oexperienţă de doi ani la stat, cred că e mai bine în privat.Problema principală pe care o are un manager de la stat este că nuare control asupra resurselor umane (posturile sunt blocate, iardacă îmi pleacă o asistentă, nu pot să o înlocuiesc decât dacă îmimai pleacă şase) şi asupra bugetului.

Acordarea finanţării de către Casa Naţională de Asigurări deSănătate nu poate fi influenţată în niciun fel, iar alocările sefac mai degrabă pe criterii istorice decât pe criterii deperformanţă", a spus Savu. Pentru a obţine funcţia pe care odeţine, Savu a parti­cipat la un examen, întru­cât postul a fostscos la concurs. De asemenea, în iulie 2008, el a fost cooptatpentru a participa la o comisie de descentralizare, ca urmare afaptului că şi-a făcut specializarea cu primarul general alCapitalei.

Ce rezul­tate a avut până în prezent ? "Dintre cele 20 despitale aflate în gestiune, cred că în cel puţin 10 au fostschimbări majore, câteva exemple în acest sens fiind Colţea,Filantropia, Foişorul sau Carol Davila", a spus Savu, care crede căintroducerea manage­mentului privat la regiile de stat ar putea fio măsură bună, pentru că acolo ar putea să se implice mai multdecât se poate implica un manager într-un spital.Head-hunterii suntînsă de părere că, pentru ca un manager din privat să facăperformanţă la conducerea unei companii de stat, trebuie să fielăsat să ia decizii, să aibă obiective bine stabilite şi să aibăoameni cu care să lucreze, aduşi tot din privat.

"La nivel declarativ, sună foarte bine să aduci un manager dinprivat la stat, însă dacă nu se schimbă cel puţin o linie demanagement de sub directorul general, demersul ar fi fără folos. Arfi numai o cosmetizare a realităţii, pentru că dacă e singur, unmanager din privat nu poate face nimic la stat", a spus Sorin Popa,managing partner al firmei de executive search Accord GroupRomânia, un head-hunter cu expe­rienţă de peste 10 ani îndomeniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO