Profesii

Managerii români au ieşit la „vânătoare“ de burse pentru MBA

13.03.2011, 23:55 217

Peste 900 de manageriromâni s-au înscris pe listele de participanţi la un târg deprograme de doctorat şi MBA organizat la sfârşitul săptămâniitrecute în Capitală, însă principala întrebare pe care aceştia auadresat-o reprezentanţilor şcolilor de afaceri a fost : "Cum potobţine o bursă?".

"Românii nu par foartehotărâţi să plece. În general, ei rămân la întrebări superficiale,de genul cât costă taxele de studii, cât reprezintă bursele,informaţii pe care le poţi afla şi de pe site", spune TudorMăldărescu, student în cadrul programului de masterat cuspecializare în arhitectură la Universitatea Lugano din Elveţia şireprezentant al instituţiei în cadrul târgului educaţional QS WorldGrad School Tour din Bucureşti, unde 17 universităţi străine şi-auprezentat programele de studii postuniversitare. În cadrultârgului, organizat în mai multe ţări, valoarea burselor s-aridicat la 1,2 milioane de dolari în acest an.

Dacă în anii trecuţimanagerii care voiau să obţină o promovare cu ajutorul unei diplomede MBA îşi susţineau singuri - din economii şi bonusurile anuale-costurile parţiale sau totale ale unui astfel de program, situaţias-a mai schimbat. Angajatorii (care au finanţat în ultimii animăcar parţial programele educaţionale pentru manageri) ezită să maiinvestească în educaţia executivilor din nevoia de reducere decosturi, ceea ce i-a determinat pe manageri să încerce să obţinăfinanţare alternativă.

Cosmin Călina, 30 deani, este unul din românii care au vorbit cu reprezentanţi ai unorşcoli din Marea Britanie, Franţa, Belgia, Danemarca, Germania,Grecia sau Elveţia în căutarea unui MBA care să se potrivească cuprofilul său de însoţitor de bord. Din start, el ia în calcul săîşi finanţeze o parte din program printr-o bursă, dacă găseştestudii în "industria ospitalităţii".

"Eu sunt însoţitor debord, iar după ani de zile în care am vizitat 120 de ţări, pasulurmător pentru mine este o şcoală de management superior pentru arămâne în domeniu. Mai exact, mă interesează sectorul «hospitalityindustry»", spune Călina, povestind că după ce a terminat studii decontabilitate informatică şi gestiune în cadrul ASE, a lucrat un anşi jumătate ca economist, apoi şi-a schimbat complet aria deactivitate, intrând în industria turismului.

Costul unui MBA înElveţia este de aproximativ 45.000 de euro, pe când în Belgia estede 28.500 de euro, iar în Spania 30.000 de euro, însă costul unuiMBA în marketing şi management poate ajunge şi la 60.000 de euro pean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO