Profesii

Manpower: Trei sferturi din companii nu vor face concedieri în următoarele trei luni

Manpower: Trei sferturi din companii nu vor face concedieri în următoarele trei luni

Autor: Adelina Mihai

07.09.2010, 11:35 32

Majoritatea (56%) angajatorilor români nu anticipează nicioschimbare în structura de personal în următoarele trei luni, întimp ce 21% previzionează o scădere a numărului de angajaţi, unprocent similar anticipând că-şi vor creşte efectivul de personal,arată cel mai recent studiu al firmei de recrutare Manpower,realizat pe un eşantion de 751 de angajatori.

"Pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă, mediul estedestul de incert. Este evident că angajatorii sunt din ce în ce maiprecauţi când îşi planifică angajările viitoare. Astfel înainte dea-şi asuma o creştere de personal, preferă să primească semnaleclare de creştere a comenzilor şi abia apoi să confirme noileangajări. Cu toate aceste dificultăţi de pe piaţa muncii,comparativ cu perioada similară a anului trecut, mulţi angajatoriprevizionează o îmbunătăţire a evoluţiei angajărilor şi deci orevigorare a propriilor afaceri. Implementarea unor politiciflexibile privind gestionarea forţei de muncă este esenţială înacest stadiu al ciclului de relansare economică. Ne aflam într-ofază incipientăa redresării pieţei forţei de muncă şi, deşi maiavem o cale lungă de parcurs, avem semnale că trendul este unulpozitiv", susţine Camelia Stanculescu, General Manager al ManpowerRomania.

Cele mai multe angajări se pare că vor să facă angajatorii dinvestul ţării, unde previziunea netă de angajare (diferenţa dintreprocentul firmelor care estimează o creştere a numărului deangajări şi procentul companiilor care estimează o scădere avolumului de angajări)este de 12%. Angajatorii din centrul, sudulşi sud-vestul ţării anticipează un ritm lent al angajărilor, cupreviziuni de 3%. În alte trei regiuni se estimează valori negativeale activităţii de angajare, cu previziuni pesimiste de -14%raportate în nord-vest sau cuprinse între -7 şi -5% în sud-estul şinord-estul ţării.

Ca sector de activitate, cel mai puternic ritm de angajare esteraportat de companiile din industria prelucratoare, undepreviziunea netă de angajare se ridica la 13%. În sectorulfinanciar pu imobiliar, numai 9% din angajatori cred că-şi vormajora efectivul de personal. Cele mai multe concedieri se vor faceîn administraţie publică şi servicii sociale (cu o previziune de-18%) şi în construcţii sau transporturi, unde se previziunile suntde -15%, respectiv 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO