Profesii

MBA-ul aduce managerii romani in locul expatilor

28.08.2006, 17:24 9

Companiile multinationale prezente pe piata romaneasca pun tot mai mare accent pe strategiile de pregatire a managerilor autohtoni meniti sa ii inlocuiasca pe expati. Iar unul dintre cele mai agreate instrumente in acest sens raman programele de MBA.
Desi in orice organizatie exista programe interne de training si de pregatire a angajatilor, nu trebuie subestimate progra-mele externe de pregatire de tip MBA, spune Wolfgang Ruttenstorfer, director general executiv al OMV si presedintele Consiliului de Administratie al Petrom.
"Target-ul nostru este sa dezvoltam 60 de manageri din interiorul Petrom. Pentru a realiza acest fapt, in prezent 120 de potentiali manageri romani sunt implicati intr-un proces de training care va dura aproximativ doi ani, dintre care jumatate vor fi selectati pentru pozitii de conducere in cadrul companiei", precizeaza Ruttenstorfer. Acesta mai adauga ca una dintre directiile cele mai importante de dezvoltare strategica este reducerea numarului de expati din cadrul Petrom. "Pe de alta parte, vrem sa dezvoltam foarte bine partea de resurse din cadrul Petrom pentru ca acesta va fi pe viitor principala sursa de personal pentru alte tari in care avem operatiuni", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer.
Rupert Dollinger, seful departamen-tului de resurse umane al Erste Bank, adauga ca si pentru organizatia sa dez-voltarea unui management local puernic este o prioritate in acest moment.
"Vrem sa evitam situatia in care oameni buni pleaca din companii pentru ca nu au cum sa avanseze pe pozitii de management, intrucat acestea sunt ocupate de expati. In acelasi timp, sustinem mobilitatea managerilor in interiorul filialelor companiei", a spus Dollinger. Cele doua companii, OMV si Erste Bank, au realizat un parteneriat prin care vor acorda 30 de burse Executive MBA, fiecare in valoare de 35.000 de euro, in cadrul unui program care se va derula la Bucuresti incepand din luna decembrie. Programul va avea regim part-time, va dura 14 luni si este initiat de Executive Academy din cadrul Universitatii de Stiinte Economice si Administrative din Viena.
"Principalul motiv pentru care ne-am implicat in acest parteneriat este dezvoltarea unui management local puternic", precizeaza seful departamentului de resurse umane al Erste Bank.
Pe piata romaneasca, numarul mana-gerilor care au absolvit programe de MBA sau Executive MBA este de aproximativ 1.500 in prezent, potrivit estimarilor celor care ofera astfel de programe. Desi in ultimul timp au existat voci care au subestimat valoarea MBA-ul in Romania, Astrid Kleinhanns, managing director al Executive Academy din cadrul Universitatii din Viena, crede ca aceasta este o perceptie usor deformata.
"Absolventii nostri ocupa in prezent pozitii foarte importante. Valoarea unui Executive MBA sta in doua dimensiuni esentiale pe care le combina: know-how academic si experienta practica. De aceea, cred ca absolventii vor fi o resursa nepretuita pentru companii", precizeaza Kleinhanns.
Cea mai mare parte a programului se va derula la Bucuresri, cursantii urmand sa faca si o calatorie de studiu de 10 zile la New York.
Programul Executive MBA a inceput la Viena in anul 2000 si de atunci au absolvit 120 de persoane. "Dintre acestea, 43% detin in prezent functii de director executiv sau fac parte din board-ul de conducere al unor organizatii importante. De asemenea, potrivit unui studiu, aproape 80% dintre absolventii acestui EMBA isi cresc considerabil veniturile dupa absolvire", subliniaza Astrid Kleinhanns.
Reprezentantul universitatii din Viena spune ca procesul de selectie nu focuseaza pe anumite industrii sau domenii in mod special.
"Sunt asteptati candidati talentati din corporatii, care au minimum 5 ani de experienta profesionala", explica Astrid Kleinhanns. Aproximativ 40-50% dintre cursantii care participa in prezent la masterul din Viena sunt studenti intenationali. "Printre acestia se numara si cativa romani. Deocamdata, este greu de estimat cate candidaturi vom primi pentru cele 30 de burse disponibile la Bucuresti", spune Kleinhanns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO