Profesii

MBA-ul este un test de anduranta

MBA-ul este un test de anduranta

Rodica Radulescu, director program Business School Codecs

04.02.2008, 14:01 136

Experienta unui program de MBA nu inseamna doar implicarea unui manager intr-un program de un an sau doi sau posibilitati de networking. MBA-ul este un adevarat tur de forta pentru manageri, este de parere Rodica Radulescu, director al programului Business School in cadrul Codecs, una dintre companiile care activeaza pe piata de instruire manageriala.
"MBA-ul este un test de anduranta. Mai ales in situatiile in care un astfel de program nu te scoate din activitate, managerii trebuie sa aloce timp studiului, pe langa orele de program de la job, ceea ce poate fi foarte solicitant", spune Radulescu
De ce aleg managerii sa faca un MBA? Printre motive se numara dorinta de avansare, dezvoltarea abilitatilor personale si profesionale, imbunatatirea performantelor si, nu de putine ori, cresterea salariilor. Iar decizia de a urma un anumit program de MBA nu este una usoara. "E ca atunci cand alegi un produs de lux si vrei sa vezi care este renumele sau in piata", explica directorul de program.
Rolul profesorilor care predau in cadrul unui program de MBA, al tutorilor cum mai sunt ei numiti, este sa ii ajute pe studenti sa gaseasca solutia, nu sa ofere solutii. De ce? "Pentru ca nu exista solutii unice in management, insa se poate vorbi despre cea mai buna solutie la un moment dat, intr-un anumit context", explica Radulescu.
Cele mai mari castiguri ale unui program de MBA sunt dezvoltarea capacitatii de analiza critica a studentilor si implicarea acestora intr-o retea de networking formata din alti manageri de top. "Un aspect important il constituie faptul ca, pe masura parcurgerii programului, cursantii trec printr-un proces de dezvoltare personala, dobandind noi atitudini si comportamente absolut nece-sare unui manager de succes", spune ea.
Desi este un MBA, programul oferit in Romania de The Open University Business School (OU Business School) prin partenerul sau Codecs se apropie mult de caracteristicile unui Executive MBA. "Se axeaza foarte mult pe latura practica a actului managerial si nu te scoate din activitate", spune Radulescu, precizand ca toti studentii inscrisi in program lucreaza.
Mai mult decat ata, conditia pentru intrarea in program este experienta manageriala de peste trei ani, carac-teristica specifica de obicei programelor Executive.
Desi varsta minima pentru accesarea programului este de 25 de ani, mai bine de 85% dintre cursantii OU Business School in Romania au peste 31 de ani, iar 52% dintre ei sunt top manageri. De asemenea, 42% dintre studenti sunt femei si ponderea acestora este in crestere in ultimii ani. Cea mai mare parte a studentilor au background economic sau tehnic, insa incepe sa creasca ponderea altor specializari, cum ar fi medicii sau farmacistii care au ajuns in pozitii manageriale, 94% dintre cursanti fiind angajati in sectorul privat , in general in companii cu peste 100 de angajati.
Rodica Radulescu spune ca de-a lungul anilor s-a facut simtita tot mai mult o tendinta de trecere a managerilor care au absolvit un program de MBA dinspre public spre privat, de la firmele mici si mijlocii spre multinationale sau de la statutul de angajat in companii a cel de antreprenor sau intrarea in zona de consultanta. "Managerii castiga mai multa incredere in ei dupa ce au o diploma de MBA", precizeaza ea.
Programul de MBA al Open University of Business School costa aproximativ 17.000 de euro si cea mai scurta perioada in care un manager poate sa il finalizeze este de doi ani si jumatate. "Aceasta perioada poate fi prelungita prin optarea pentru un interval de timp de pauza intre module", explica directorul de program.
Programul are doua etape. Prima dureaza un an si este destinata acumularii cunostintelor de baza in management, fiind reprezentata de Diploma Profesional? in Management, varianta in limba romana sau de cursul Fundamentals of Senior Management, varianta in limba engleza. Cea de a doua etapa este orientata spre abordarea strategica a actului de management, iar cursurile sunt sustinute de tutori britanici timp de un an si jumatate.
Pentru a fi admis in prima etapa a programului candidatii trebuie sa aiba studii superioare si experienta manageriala. "Este importanta si buna cunoastere a limbii engleze, atestata prin testele TOEFL sau IELTS", precizeaza directorul de program.
Pentru cei care nu indeplinesc aceste conditii, o alta cale de acces in programul de MBA este absolvirea Certificatului Profesional in Management al OU Business School, program cu o durata de un an. In 1993 a fost introdusa partea de certificare profesionala in Romania, iar in 1999 au fost livrate prime cursuri de MBA.
Aproape 30.000 de studenti au facut cel putin modulul de certificare profesionala, care nu este inclus in MBA.
"Managerii care participa la curs trebuie sa poata raspunde la intrebarea cum poate sa ma ajute acest curs in cariera mea", spune Rodica Radulescu.
Cei mai multi studenti ai OU Business School provin din Europa, dar si din Orientul Mijlociu sau Asia. "Unul dintre principalele avantaje ale programului este sistemul de credite. Managerii pot sa continue MBA-ul la o alta universitate recunoscuta international, intr-o alta tara, in cazul in care intervine o expatriere in cadrul companiei pentru care lucreaza", spune Radulescu.
Evaluarea se face pe baza unor criterii internationale. "Managerii sunt comparati si evaluati cu alti manageri din alte tari, iar examenele se dau in aceeasi zi si la aceeasi ora ca in Marea Britanie", mai adauga directorul de program.
Din anul infiintarii sale, in 1983 si pana in prezent, 18.000 de manageri din intreaga lume au obtinut diploma de MBA la OU Business School. In Romania, numarul acestora a ajuns la aproximativ 200, dintre care 40 au absolvit anul trecut.
Codecs are 12 centre regionale in toata tara, unde predau tutori locali, iar 69% dintre studentii programului de MBA sunt din Bucuresti. "Cel mai bine reprezentate orase sunt Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Ploiesti", spune Radulescu.
Implicarea intr-un program de MBA poate fi destul de solicitanta, mai ales atunci cand se adauga unui job de management cu un grad ridicat de senioritate si de responsabilitati.
"Programul se bazeaza pe trei elemente: studiul individual pe baza materialelor de curs oferite, asistenta tutorilor pe intreg parcursul programului si interactiunea cu ceilalti studenti in cadrul tutorialelor si al scolilor rezidentiale, care se desfasoara in cea mai mare parte in Marea Britanie", spune Rodica Radulescu.

MBA la Open University of Business School, in cifre

17.000 - costul programului
200 de manageri au absolvit in Romania
18.000 de manageri au absolvit in intreaga lume
Doi ani si jumatate - cea mai scurta perioada in care poate fi finalizat programul
85% dintre cursanti au peste 31 de ani
52% dintre studenti sunt top manageri
42% dintre studenti sunt femei si ponderea acestora este in crestere in ultimii ani.
94% dintre cursanti sunt angajati in sectorul privat
25 de ani - varsta minima pentru a intra in program

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO