Profesii

Munca temporara pune in pericol sanatatea mintala a angajatilor

16.08.2009, 16:07 63

Aproape 5,4 milioane de angajati americani si 1,4 angajati britanici considera ca functia pe care o detin in companiile in care lucreaza este temporara, iar cifrele inregistrate la nivelul intregii Uniuni Europene depasesc sase milioane de angajati, conform celui mai recent studiu realizat de McGill University din SUA.

"Cercetarea arata ca munca temporara deformeaza sanatatea mintala a angajatului, ca urmare a faptului ca angajatii "ocazionali" raporteaza mai multe simptome de depresie si de epuizare psihica decat angajatii care nu lucreaza in pozitii cu o durata determinata de timp", spune Amelie Quesnel-Vallee, sociolog in cadrul McGill University si autor al studiului.

Atata timp cat un angajat lucreaza in pozitii considerate neimportante sau pe functii situate pe o treapta inferioara fata de altele, este posibil sa sufere de deteriorari ale sanatatii mintale.

"Rezultatele studiului ar trebui sa prezinte un interes deosebit pentru angajatori, intrucat ei considera ca impactul pe termen lung asupra sanatatii angajatilor este influentat de faptul ca ei se bazeaza pe forta de munca temporara pentru a-si duce la bun sfarsit necesitatile actuale sau viitoare", a mai spus Quesnel-Vallee.

Si descoperirile realizate in urma unui studiu medical canadian realizat in luna ianuarie a acestui an au evidentiat posibilitatea angajatilor temporari de a avea probleme cu sanatatea mintala. Nesiguranta unui loc de munca conduce la anxietate si depresie, care la randul ei ar putea sa conduca la alte probleme de sanatate, arata studiul realizat de Centrul pentru Dependenta si Sanatate Mintala din Canada.

"In medie, aceste tipuri de conditii impuse la angajare ofera foarte multa flexibilitate angajatorului, dar creeaza un volum imens de nesiguranta, anxietate psihologica si simptome de depresie printre angajati, pentru ca acestia nu stiu cand vor ramane fara loc de munca sau cand isi vor gasi alt serviciu", sustine doctorul Charles Muntaner, care a coordonat cercetarile.

Studiul canadian a relevat ca rata mortalitatii este mai mare in randul angajatilor temporari sau al celor care lucreaza part-time, prin comparatie cu angajatii cu program de lucru full time si ca angajatii cu joburi nesigure sunt de patru ori mai predispusi sa dezvolte o forma de boala mintala.

De asemenea, stresul de la locul de munca creste cu 50% riscul bolilor cardiace pentru angajatii care nu au un job stabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO