Profesii

Noua romani au studiat la Columbia Business School in 17 ani

26.09.2008, 19:53 77

Doar noua romani se afla printre cei 38.000 de absolventi ai programelor de MBA si Executive MBA pe care i-a produs scoala americana de business Columbia Business School, una dintre cele mai bune scoli de business din lume.

Scoala de business a dat primul absolvent roman de MBA in 1993, iar anul trecut doi romani au absolvit programe de MBA ale Columbia Business School. Absolventii romani au ajuns sa lucreze, peste ani, in companii de top de pe piata locala si din strainatate, cum ar fi Goldman Sachs, Freeman & Co. sau CapGemini. "Anual, unu-doi romani ab-solva cursurile Columbia Business School. Imaginea pe care si-o creeaza studentii romani la Columbia este cea a unor persoane foarte muncitoare, care incearca sa se autodepaseasca si sa obtina note bune", spune Tony Romani, unul dintre cei doi romani care au absolvit anul trecut un MBA la scoala americana de business. El si-a inceput cariera lucrand in presa, iar mai apoi pentru compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers. In prezent, lucreaza pentru firma de consultanta Freeman & Co in Statele Unite.
Tony Romani i-a convins pe reprezentantii scolii de business americane sa vina in Romania saptamana trecuta si sa le prezinte studentilor Academiei de Studii Economice din Bucuresti avantajele unui MBA la Columbia Business School.
"Am venit in Romania pentru ca ne dorim sa atragem mult mai multi studenti din Europa Centrala si de Est, China si India, pentru ca in momentul de fata avem foarte putini aplicanti pentru un MBA sau EMBA. De asemenea, Tony Romani ne-a convins ca merita sa venim in Romania", spune Linda Meehan, dean assistant, Columbia Business School. Ea mentioneaza ca adesea oamenii din Romania si din alte tari emergente nu detin parghiile necesare prin care sa poata aplica la un MBA la o scoala de business de genul Columbia si de aceea au dorit sa vina si sa prezinte in institutia potentialilor candidati romani. "Nu ne-am propus sa atragem un anumit numar de aplicanti romani pentru programele noastre, ci pe cei care pot sa recunoasca valorile unui MBA, bazat pe caracteristici antreprenoriale. Romania este o tara antreprenoriala, iar prin programele noastre ne propunem sa-i facem pe candidati sa recunoasca o oportunitate si cum sa puna in practica un plan bine facut", mentioneaza Meehan.
Cei care vor sa studieze la scoala de business americana trebuie sa treaca prin trei etape de evaluare si pot alege sa urmeze un program de MBA, Executive MBA sau un Executive Programme. Durata unui MBA poate fi de 16, respectiv 21 de luni. Programul de business cu durata de 21 de luni cuprinde si un internship pe care studentul este obligat sa il sustina timp de 5 luni.
"As recomanda celor care vor sa urmeze un MBA sa faca acest lucru dupa ce au acumulat o experienta de 1-2 ani pe piata fortei de munca, pentru ca e necesar sa aiba o imagine cat mai reala asupra evenimentelor cotidiene. Totodata, o persoana care isi doreste un MBA ar trebui sa se apuce cat mai repede de asta", spune Matteo Codazzi, directorul general al furnizorului si distribuitorului de energie electrica Enel Romania.
Codazzi a absolvit un MBA la Columbia Business School in 2002, dupa ce a obtinut o bursa. A ales sa urmeze un MBA la Columbia pentru calitatea scolii, a studentilor si a absolventilor.
"Ai ocazia sa cunosti si sa intri in competitie cu studenti din toate colturile lumii si sa asisti la cursuri tinute de profesori chinezi, sud-africani, europeni sau americani", afirma CEO-ul Enel Romania.
De-a lungul timpului, nume celebre au ales sa studieze la Columbia Business School, printre acestea aflandu-se si miliardarul american Warren Buffett, detinatorul imperiului Berkshire Hathaway.
Scoala americana de business ofera printre cele mai bune progame MBA full-time dintre institutiile similare existente la nivel mondial, arata topul pe 2008 intocmit de Financial Times. Potrivit publicatiei britanice, Columbia Business School se afla pe locul al treilea in clasament, dupa Wharton (SUA) si London Business School (UK), dar inaintea unor nume ca Stanford University (SUA) si Harvard Business School (SUA). De evidentiat este faptul ca patru dintre cele mai bune cinci scoli de business din lume sunt din Statele Unite
Care este insa viitorul scolilor de business americane, in conditiile actual, in care SUA nu mai sperie pe nimeni, din cauza dificultatilor financiare carora trebuie sa le faca fata? " Foarte multi dintre absolventii nostri au ramas fara slujba in urma prabusirii unor companii ca Bear Stearns, Merrill Lynch sau Lehmann Brothers. Incercam sa ne folosim de reteaua noastra de contacte pentru a-i ajuta sa treaca peste aceste lucruri, iar cei care nu isi gasesc de lucru in SUA pot incerca sa lucreze acolo unde este nevoie, iar unul dintre aceste locuri ar putea fi reprezentat de catre tarile emergente", spune Meehan. Ea mentioneaza insa ca o perioada de criza cum este cea cu care se confrunta Statele Unite in momentul de fata reprezinta momentul ideal ca o persoana sa mearga sa urmeze un MBA sau pur si simplu sa studieze pentru a se pregati pentru ceea ce va urma.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO