Profesii

De ce vin investitorii străini: O companie din România are costuri de 800 de euro pe lună cu un angajat, de cinci ori mai mici decât în restul statelor UE

Sanda-Valentina Balaş, HR manager, Maschio-Gaspardo România:

„Problema angajaţilor români este eficienţa. Când lucrăm în ţară, tragem mâţa de coadă, dar când mergem în Italia pe salarii de cinci ori mai mari, ne dăm şi sufletul”

Sanda-Valentina Balaş, HR manager, Maschio-Gaspardo România: „Problema angajaţilor români este eficienţa. Când lucrăm în ţară, tragem mâţa de coadă, dar când mergem în Italia pe salarii de cinci ori mai mari, ne dăm şi sufletul”

Autor: Adelina Mihai

02.02.2017, 00:05 824
O companie din România are costuri salariale totale de 800 de euro pe lună cu un angajat, de cinci ori mai mici decât media din rândul statelor Uniunii Europene, arată o analiză a ZF pe baza datelor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
 
Doar în România şi în Bulgaria (unde costul salarial mediu este de cca 660 de euro pe lună) angajatorii au chel­tuieli de sub 1.000 de euro per an­gajat. În schimb, în Franţa şi în Ger­ma­nia, de exemplu, costurile cu anga­jaţii sunt de 6-7 ori mai mari decât în Ro­mâ­nia, în timp ce în Cehia acestea sunt duble, iar în Polonia cheltuielile medii cu un anga­jat sunt de aproape 1.380 de euro pe lu­nă, cu peste 70% mai mari ca în Ro­mâ­nia.
 
„Dacă oamenii şi-ar creşte eficienţa şi nu ar mai pierde timpul la serviciu, nu ar mai merge atât de des la fumat şi nu ar mai face tot posibilul să fenteze sistemul, salariile ar putea să li se dubleze. De asemenea, dacă mana­ge­mentul, la rân­dul său, se va concentra pe găsirea unor pro­iec­te de reducere de costuri sau de atragere de fonduri şi ar putea fi accesate şi beneficii din zona fiscală, atunci salariile ar putea creşte mai mult. Pentru salarii mai mari e nevoie de o eficienţă mai mare, atât a angajaţilor din execuţie, cât şi a mana­gerilor”, a explicat Sanda-Va­len­­­tina Balaş, human resources manager în ca­drul produ­că­torului italian de utilaje agricole Maschio-Gaspardo România, care deţine o fabrică în localitatea ară­deană Chişineu-Criş, unde în prezent lucrează circa 350 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO