Profesii

O gena blocata si nu mai plecam de la birou niciodata

16.08.2004, 00:00 29



Cercetatorii americani au reusit sa faca maimutele sa devina dependente de munca si capabile sa lucreze chiar fara a avea perspectiva unei recompense apropiate numai blocand o gena si un mediator chimic.



Dupa blocarea acestei gene, maimutele au pierdut notiunea de relatie intre munca si recompensa si au facut ceea ce li s-a cerut chiar fara a primi ceva in schimb, au explicat cercetatorii de la departamentul de neuropsihologie al institutului.



"Aceasta gena este un receptor-cheie pentru transmisia unui mediator chimic, dopamina", a precizat cercetatorul Barry Richmond. "Cand functionarea sa este blocata, aceasta gena modifica perceptia relatiei dintre munca si recompensa. Ca si oamenii, maimutele isi incetinesc activitatea atunci cand obiectivul este indepartat, dar lucreaza mai eficient si fac mai putine greseli atunci cand se apropie retributia".



"Fara dopamina insa, maimutele isi continua lucrul fara incetare si fac mai putine greseli pentru ca nu mai au repere sau indicii care sa le arate cum le va fi recompensata munca", a spus cercetatorul.



Geneticianul Edward Ginns a produs o substanta care le-a fost injectata maimutelor direct in cortex, privandu-le astfel de simtul recompensei.





Despre dependenta



Dependenta este de cele mai multe ori asociata cu o imagine negativa. Cu o singura exceptie: dependenta de munca. Acesta, chiar daca nu este recunoscuta ca o problema sau o boala, este singura dependenta acceptata de toata lumea. Exista multe persoane care nu trebuie sa aiba o gena blocata pentru a fi dependente de munca. Cei care devin dependenti de munca (workaholic) sunt atat de absorbiti de ceea ce fac incat acesta devine cel mai important lucru din viata lor, precum alcoolul pentru un alcoolic. Cu toate acestea, dependentii de munca sunt priviti in societate ca oameni maturi, responsabili. Ei nu obtin doar promovari si recompense (bani si putere), ci si respectul colegilor de munca si aprecierea superiorilor.





Profilul dependentului



Persoana careia ii place foarte mult sa lucreze se simte satisfacuta de rezultate si munceste din greu si indelung spre un tel care nu este in mod necesar o dependenta. Nu poate fi numita dependenta o persoana care lucreaza ocazional peste program. Dependentul de munca se gandeste la aceasta tot timpul, spun psihologii. Un alt aspect important al dependentei este inabilitatea de a trai fara placerea oferita de munca. Cand un proiect sau o sarcina este incheiata sau intervine o imbolnavire in familie ce necesita o absenta de la serviciu, persoana dependenta se poate simti depresiva sau poate avea stari de panica. Alte semne includ refuzul admiterii oboselii.



Dependentul este deseori incapabil sa refuze acceptarea de noi sarcini si se poate simti vinovat pentru ceea ce nu s-a realizat, deloc sau la un nivel optim. Pentru el este dificil sa separe munca de timpul liber. Chiar si acesta este planificat in cele mai mici detalii, astfel incat ramane putin disponibil pentru relaxare si recreere.



In locul colaborarii, aceste persoane au placerea de a lucra singuri. Ei se pot simti prea epuizati fizic si emotional pentru a se apropia de membrii familiei. Aceia care incearca sa-si satisfaca nevoile de afiliere la locul de munca isi vor definii colegii drept prieteni si pot deveni atrasi sexual de persoane care lucreaza in acelasi loc. Dependentilor de munca le lipseste entuziasmul adevarat ei sunt rupti de contactul cu sentimentele lor.



Psihologii spun ca una dintre problemele acestor persoane este aceea ca nu s-au definit adecvat depinzand de altcineva care sa le defineasca valoarea. Au fost identificate anumite tipuri de personalitati codependente:



* Supereroul - doreste cu infocare recunoastere, putere, respect si recompense financiare. Pentru el nici o sarcina nu este coplesitoare, complexa si nu ii ia prea mult timp sa o efectueze. Sub aceasta bravada se afla necesitatea de a-i controla pe ceilalti. Ei au nevoie sa fie doriti, si multi se concentreaza asupra muncii pentru a evita problemele din viata personala.



* Mamici si tatici de birou - ei se comporta ca niste parinti ai personalului firmei din care fac parte. Astfel, ei cumpara sau ofera prajituri, cafea, pentru colegii care lucreaza peste program, trimit flori la cei bolnavi, felicitari la cei depresivi si isi asuma sarcinile altora in absenta lor. In copilaria acestora multi dintre ei au fost fortati sa se maturizeze rapid deoarece asupra lor atarnau responsabilitatile pe care parintii lor nu si le-au putut asuma. Inconstient au invatat ca pentru a fi apreciati trebuie sa fie simpatici si sa ofere ajutor.



* Evitatori de conflicte - acestia nu pot spune "NU". Ei mai degraba isi neglijeaza familia sau timpul liber decat sa riste un conflict in cadrul companiei. Chiar daca sunt ingropati in munca, nu vor cere ajutor. Ei vor evita conflictele si in alte parti ale vietii lor.



* Consumatori constransi - sunt prinsi intr-un ciclu nesfarsit pe care si l-au creat singuri. Ei isi folosesc toate resursele financiare pentru a cumpara cele mai noi si mai mari simboluri ale statutului pe care trebuie "neaparat sa le aiba". Astfel ei trebuie sa munceasca incontinuu pentru a plati lucrurile pe care nu au timpul sau energia sa le foloseasca.



Ca orice dependent, si dependentii de munca isi vor nega imposibilitatea de renuntare, afirmand ca se pot opri oricand. Totodata pot justifica faptul ca muncesc peste program doar temporar sau datorita faptului ca le permite sa asigure o viata mai buna familiilor lor. De fapt ei muncesc atat deoarece le place ceea ce fac cat si pentru ca se simt mai confortabil la serviciu. In acest timp, membrii familiilor lor ar schimba luxul nu atat de necesar cu mai mult timp petrecut impreuna. Factorul negarii ii impiedica sa vada sau sa traiasca realitatea asa cum este. Ei au o perceptie alterata care se aplica acestei arii din viata lor. De multe ori persoana dependenta poseda o imagine de sine foarte dezvoltata in privinta carierei lor, aceasta ajungand sa-i defineasca ca ceea ce sunt nu prin ceea ce fac.





Stadiile dependentei



In loc sa beneficieze de oportunitatea unei pauze, dependentii de munca stau si fixeaza indelung telefonul, fara sa indrazneasca sa paraseasca biroul de frica sa nu piarda telefonul vreunui client important. Privind in cealalta extrema, cei care au prea mult de lucru se simt puternici, stapani pe situatie si chiar daca afiseaza roluri de martir de fapt le place fiecare minut. Potrivit specialistilor, dependenta de munca are mai multe stadii:



1. Stadiul initial - dependentul este ocupat constant, deseori incercand sa munceasca mai mult decat poate. Se gandeste la munca tot timpul, lucreaza peste program in mod regulat si refuza sa-si ia zile libere.



2. Stadiul de mijloc - dependentul incepe sa renunte la relatii personale pana in momentul cand viata sa sociala este aproape inexistenta. Incercarile sumare de schimbare de obicei esueaza. Ajuns in acest punct, dependentul de munca incepe sa devina tot mai epuizat fizic si poate avea dificultati in a dormi.



3. Stadiul final - dependenta de munca devine tot mai problematica. Persoana dependenta poate avea dureri de cap cronice, dureri de spate, cresterea tensiunii, ulcer si depresie. Imbolnaviri serioase cum ar fi accidentele vasculare cerebrale sau infarcturile pot duce la spitalizare, aceasta determinandu-l pe dependent sa-si schimbe viata.



Pentru a stabili un mai bun echilibru in viata toti avem nevoie de a identifica si cauta sa ne indeplinim prioritatile. Aceasta necesita ajutorul si sprijinul familiei, prietenilor si colegilor de munca. Totodata trebuie sa invatam sa ne relaxam si sa incepem sa avem grija de nevoile noastre personale.



Reducerea gradului dependentei de munca poate detensiona situatiile familiale si chiar reduce riscul problemelor de santate. Stabilirea unui echilibru mai bun intre viata si munca poate duce la cresterea calitatii si eficientei muncii.



Sindromul dependentei de munca nu este un rezultat al vointei, lipsei de talent, educatiei, moralei sau a valorilor familiale ale subiectului. Cei afectati nu sunt, de cele mai multe ori, constienti de natura problemei, ci doar de faptul ca viata nu mai are haz ca inainte si ca le este afectata atat viata privata cat si cea profesionala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO