Profesii

O miza cu multe zerouri

O miza cu multe zerouri

Click pentru imaginea marita

13.11.2006, 15:45 84

Specialistii in resurse umane vorbesc despre o criza generalizata de personal pe mai multe paliere, de la top management si pana la lucratorii comerciali din marile lanturi de magazine. Cu toate acestea, extinderea afacerilor, cresterea consumului si a investitiilor reclama tot mai multa forta de munca.
Daca planurile de recrutare ale companiilor sunt extrem de optimiste - peste 20.000 de angajari in acest an -, efervescenta se mai domoleste cand vine vorba despre gasirea specialistilor. Cei mai activi angajatori din economie sunt, de departe, retailerii, care au anuntat ca vor face aproximativ 6.000 de angajari pana la sfarsitul anului, in conditiile expansiunii in teritoriu - prin deschiderea de noi magazine -, precum si pentru completarea efectivelor de personal din sediile administrative.
"Anul 2006 a fost anul retailului si estimam ca 2007 va purta acelasi nume. Aceasta forma moderna de comert are o dezvoltare rapida in Romania, iar miza pentru fiecare jucator de pe piata este acoperirea cat mai rapida la nivel regional. Dat fiind ca numarul mediu de angajati al unui astfel de magazin este de 500 de persoane (acoperind toate posturile), pozitionarea pe locul intai in top este pe deplin justificata", declara Madalina Motora, communication coordinator, Manpower Romania.
Comertul modern este unul dintre segmentele cele mai afectate de migratia de personal. Astfel, se creeaza goluri care trebuie "umplute" apoi. Iar la acesta se adauga extinderea accelerata a ritmului de expansiune a marilor lanturi de magazine. Angajatorii sunt de parere ca acest "boom" al necesarului de personal nu va fi acoperit de forta de munca existenta pe piata.
"In momentul de fata, consider ca exista un deficit de forta de munca la toate nivelurile. Pentru posturile de middle management, practicand promovarile interne, resimtim mai putin aceasta penurie, dar in momentele in care trebuie sa recrutam din exterior, ne confruntam cu reale probleme", a declarat anterior Ana Dumitru, director de resurse umane la Carrefour Romania. Vedeta angajarilor din retail din acest an este real,-Hypermarket Romania, compania care opereaza hipermarketurile real,- pe piata locala.
In conditiile extinderii retelei cu inca sase magazine, angajarile pana la sfarsitul acestui an vor insuma aproximtaiv 2.000 de oameni. Real este divizia de hipermarketuri a grupului german Metro. Si pentru Carrefour, jucatorul numarul doi de pe piata locala de retail, anul 2006 inseamna aproape 2.500 de angajari.

Ultimii intrati pe piata, francezii de la Auchan, care tocmai au deschis primul magazin, la Bucuresti, au anuntat planuri de recrutare de pana la 1.000 de angajati in acest an. Iar planurile de expansiune ale francezilor de la Auchan nu se opresc aici si vizeaza un ritm de doua magazine pe an deschise in Romania.
"Pana la sfarsitul lui 2008, Auchan Romania va numara aproximativ 4.000 de angajati", a precizat Mariana Dragan, manager comunicare al MGV Distri-Hiper, operatorul Auchan pe piata romaneasca. Reprezentantii Metro Cash & Carry, jucatorul numarul unu din comertul romanesc, cu peste 6.800 de angajati si cu o cifra de afaceri de peste 1,25 de miliarde de euro anul trecut, au declarat ca nu este preconizata o crestere a numarului de angajati in acest an. Dupa o expansiune agresiva, care a condus la un portofoliu de 23 de magazine, ce acopera principalele locatii din tara, oficialii Metro spun ca traverseaza o perioada de "consolidare" si ca nu vizeaza neaparat o crestere a personalului.
Companiile de asigurari si bancile sunt o alta categorie de angajatori extrem de activi in acest an. Primii unsprezece jucatori din asigurari, cu exceptia Asirom, au angajat impreuna anul trecut aproape 2.000 de oameni, si cei mai multi dintre acestia vor pastra si pentru acest an acelasi trend.
Daca pentru marii jucatori, precum Allianz-Tiriac, Omniasig sau Asiban, cifrele urmarite pentru recrutari de departamentele de resurse umane nu vor modifica radical numarul de personal, alte companii care isi extind retelele de vanzari si urmaresc obtinerea unei pozitii mai bune pe piata isi vor creste proportional efectivele. Spre exemplu, anul trecut BT Asigurari aproape ca si-a triplat numarul de angajati, oficialii companiei planuind sa ridice acest numar cu inca 50% pana la sfarsitul acestui an, ceea ce ar insemna angajarea a inca aproximativ 500 de oameni. Cautarile asiguratorilor vizeaza cu precadere forta de vanzari si specialistii.
"Consolidarea pozitiilor pe piata s-a facut prin deschiderea de agentii in orice locatie cu potential din tara, asigurand marilor jucatori de pe piata o pozitionare strategica. Asiguratorii au fost, la randul lor, angajatori de top, prin prisma con-stientizarii la nivel de masa a importantei asigurarilor (sub diverse forme) si a reglementarilor guvernamentale care stipuleaza obligativitatea anumitor forme de asigurare", afirma Motora. Industria asigurarilor a depasit in 2005 pragul de 1,2 miliarde de euro, unul dintre efectele concurentei puternice de pe aceasta piata si ale cresterii afacerilor fiind marirea permanenta a numarului de angajati in randul principalelor companii, preocupate sa creasca sau sa mentina cota de piata.
Procesul de recrutare este ingreunat de faptul ca exista o concurenta puternica din partea bancilor care isi dezvolta sectorul de retail. Doar BRD Soc-Gen a recrutat in acest an aproximativ 1.700 de oameni si estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2006, va fi depasit pragul de 2.000 de angajari, a precizat Florin Luca, director de resurse umane al bancii.
"Cei mai multi dintre noii angajati (peste 80 %) vor spori forta noastra de vanzare, constituita in principal din operatori de ghiseu universal si consilieri de clientela. Evident, recrutam si pentru alte pozitii din companie, in functie de nevoile specifice fiecareia dintre axele noastre de activitate", mai precizeaza Luca.
Producatorii de componente auto internationali, cei mai activi investitori straini din vestul tarii, sunt si printre cei mai dinamici angajatori. Cu toate acestea, lipsa personalului calificat si volumul mare de posturi vacante anuntate vor conduce, pe termen scurt si mediu, la o accelerare a ritmului de crestere al salariilor, spun unii jucatori.
"Desi pentru companiile deja prezente pe piata, Romania ramane o locatie atractiva, nou-venitii vor intampina dificultati pe piata muncii", declarau anterior pentru ZF reprezentantii grupului german Continental AG, care detine cinci fabrici in Romania, fiind unul dintre principalii investitori din domeniu.
Doar producatorul de componente auto japonez Takata-Petri a anuntat ca va angaja pana la jumatatea anului viitor aproape 1.000 de persoane numai pentru fabrica de saci pentru airbag-uri de la Sibiu, numarul de angajati urmand sa ajunga aici la 1.200. Campania de angajari are loc pe fondul extinderii capacitatilor de productie. Takata-Petri are deja operationale doua fabrici la Arad, unde lucreaza aproximativ 3.000 de oameni, iar in 2002 compania a transferat din Cehia la Arad operatiunile de imbracare in piele a volanelor auto destinate automobilelor Mercedes.
Zona de vest a tarii a atras in ultimii 5 ani cele mai importante investitii straine in industria componentelor auto, doar in 2005 fiind create peste 4.000 de locuri de munca in judetul Arad, ca urmare a construirii unei noi fabrici de cablaje de catre grupul Delphi Packard.
Industria auto si domeniile conexe au atras pana acum investitii de 5,8 mld. euro, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), valoarea incluzand atat investitiile straine directe cat si cele realizate de sutele de furnizori locali de profil. Industria farmaceutica a fost vedeta recrutarilor in acest an, tinand "capul de afis" al anunturilor de recrutare, in special a fortei de vanzari si a reprezentantilor medicali. Astfel, Sensiblu, cel mai mare lant de farmacii din tara, cu afaceri 63,7 mil. euro in 2005, parte a grupului A&D Pharma, va angaja aproximativ 200 de oameni pana la sfarsitul acestui an, principalele pozitii cautate fiind cele de specialisti in industria farmaceutica.
Eugen Gane, directorul de resurse umane al Sensiblu, a declarat anterior ca lantul de farmacii are in prezent in jur de 1.800 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca in acest an pana la cel mult 2.200, incluzand insa si posibilele achizitii ale unor lanturi mici de farmacii. Iar in cazul in care compania va cumpara unul dintre jucatorii importanti de pe piata, Gane estima ca numarul total de angajati ar putea ajunge la aproape 3.000. Firmele grupate in asa - numitul "Big Four", care reuneste cele mai mari patru firme de servicii profesionale din lume, angajeaza aproape in fiecare an, pe fondul cresterii puternice a volumului de tranzactii pe piata romaneasca.
Desi nu este vorba despre angajari masive, cum se intampla in productie sau in retail, pastrand proportiile, este vorba despre marirea efectivelor cu aproape o treime anual. KPMG, PricewaterhouseCoopers, Deloitte sau Ernst & Young angajeaza in fiecare an in medie aproximativ 90 - 100 de tineri absolventi, ceea ce reprezinta o treime din personalul deja existent al acestor firme. In acest an, numarul celor proaspat-veniti in Big Four este de 400 de oameni, care vor intra in special in structurile departamentelor de audit, cel mai profitabil segment de business din portofoliul companiilor de servicii profesionale.
Profilul candidatului este invariabil acelasi: tineri absolventi ai facultatilor cu profil economic sau de drept. Pietele de IT si telecomunicatii sunt oarecum mature si stabile, marii jucatori asigurandu-si deja pozitii strategice. Cu toate acestea, spune Madalina Motora, "piata nu este nici pe departe inchisa, lasand loc pentru numeroase oportunitati de angajare". Operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania a anuntat ca va angaja 450 de oameni intr-un centru de relatii cu clientii la Ploiesti. Acesta este cel de-al treilea centru de relatii cu clientii pe care il detine Vodafone in Romania. Compania americana Accenture, specializata in servicii de consultanta in management, solutii tehnologice si outsourcing, a intrat pe piata locala prin deschiderea unui centru in Bucuresti, reprezentantii sai declarand ca vor sa ajunga rapid la 1.000 de angajati. Candidatii vizati sunt pregatiti in diverse domenii si vorbesc mai multe limbi straine. Salariile pe pozitii de intrare intr-un BPO center sunt de cateva sute de euro si pot ajunge, in cazul posturilor de management, la peste 5.000-6.000 de euro, spun specialistii de pe piata de consultanta in resurse umane.
Compania Accor Hotels Romania a anuntat lunile trecute ca angajeaza 190 de oameni pentru hotelul Novotel de patru stele de pe Calea Victoriei, in aceste conditii devenind unul dintre cei mai mari angajatori din domeniul hotelier de pe piata Capitalei.
"Numarul mediu de angajati pentru un hotel este in jur de 100 de angajati (cu variatii in functie de dimensiunea hotelului)", spune Madalina Motora. Extinderea retelelor de restaurante constituie alt factor de crestere a efectivelor salariale. Doar pentru restaurantul Heritage, denumit "restaurantul bancherilor", au fost anuntate 70 de pozitii vacante, Desi constructiile sunt un domeniu extrem de activ, dezvoltatorii anuntand proiecte imobiliare de ordinul zecilor de milioane de euro zilnic, realizarea unei medii a volumului de angajari in domeniu este mai mult decat dificil de realizat. Reprezentantii companiei americane Bechtel au anuntat planuri de recrutare pentru aproape o mie de muncitori, forta de munca necesara pentru continuarea lucrarilor la autostrada Transilvania.
Pozitionarea acestor domenii pe primele locuri in topul celor mai mari angajatori din economie poate avea mai multe explicatii. Minola Jac, business development director al Total Business Solutions, crede ca, pe langa strategiile de expansiune, care asigura impunerea la nivel local in competitie cu jucatorii existenti si anticiparea concurentei post-ianuarie 2007 (cazul Auchan), exista cel putin doua alte motive de crestere a efectivelor de personal.
"Pe de o parte, exista angajatori activi de mai mult timp pe piata din Romania si care atrag angajati prin renumele brandului si printr-o serie de beneficii: traininguri locale si internationale, posibilitatea de dezvoltare si avansare pe pozitii la nivel regional si european. Cei mai multi angajatori din aceasta categorie sunt acei -employers of choice-, cei care pot intra in categoria -companii pentru care sa lucrezi-", spune Jac. Ea adauga ca mai exista o categorie de companii-angajator. "Amploarea proiectelor derulate determina pozitionarea in top a unor companii care prin insusi obiectul de activitate angajeaza un numar mare de persoane. E cazul Sensiblu, din distributie pharma, Genpact, din outsourcing, Bechtel, din constructii, sau Renault, din constructia de automobile", explica Minola Jac.
Valul de angajari anuntat in acest an de unii dintre cei mai importanti jucatori vine pe fondul unei cresteri generalizate in economie a numarului de angajati. Astfel, angajarile din ultima perioada din comert, administratie si industriile legate de tehnologie au dus numarul de salariati din economie la cel mai ridicat nivel atins din noiembrie 1999 incoace, adica 4,61 de milioane de persoane in luna iunie, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Dupa ce numarul de salariati din economie a scazut de la 4,67 milioane in noiembrie 1999 la 4,3 milioane in ianuarie 2002, a trecut apoi pe un tred de crestere accentuat incepand cu anul trecut.
Daca cele mai multe angajari au fost facute in comert si in administratie publica, domeniile cu cele mai multe disponibilizari au fost agricultura si industriile grele. Marile lanturi de magazine sunt responsabile pentru mai bine de 20% dintre angajarile din comert, restul fiind operate in randul magazinelor mici si medii.
Doar Metro Cash&Carry, cel mai mare retailer prezent in Romania, intrat pe piata in 1996, si-a angajat trei sferturi dintre salariati dupa 1999. Metro are in prezent circa 6.700 de salariati in 23 de magazine, ritmul de crestere al retelei fiind in ultima perioada de 3-4 magazine pe an. Deschiderea unui nou magazin inseamna angajarea a cel putin 250 de noi salariati.

Colosii industriali ai statului raman cei mai mari angajatori
Patru dintre cele mai mari 10 companii romanesti dupa numarul de salariati sunt inca de stat, potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finante la jumatatea acestui an. Proportia de 40% firme de stat in topul celor mai mari angajatori se pastreaza si in cazul primelor 100 de companii, ierarhizate dupa numarul de salariati. Cel mai mare angajator din economie este Petrom, cu circa 43.500 de salariati, in scadere cu aproape 9.000 de persoane fata de 2004, explicabila prin procesul de reorganizare. Compania petroliera este detinuta in proportie de 51% de austriecii de la OMV, dar statul continua sa-si pastreze o participatie de aproape 41%. Compania petroliera este secondata de regia de stat RNP Romsilva, cu aproximativ 26.000 de angajati. Desprinsa din Petrom in 2002, Petromservice ocupa locul al treilea in topul celor mai mari angajatori, cu peste 20.000 de salariati. Clasamentul celor mai mari angajatori este completat, in ordine, de compania de stat CFR Calatori, combinatul siderurgic Mittal Steel Galati, Regia Autonoma de Transport Bucuresti, RomTelecom, BCR, Electrica SA si Distrigaz Sud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO