Profesii

O universitate din Polonia a încercat „o şmecherie românească”: studenţi fără Bac

O universitate din Polonia a încercat „o şmecherie...

Autor: Andreea OFIŢERU

01.10.2014, 11:42 509

Absolvenţii de liceu care nu au luat Bacalaureatul pot, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern, să urmeze cursuri la colegii în cadrul universităţilor. În Polonia, unde există un sistem de învăţământ asemănător celui din ţara noastră, iar situaţia demografică este critică, o astfel de modificare a legii nu ar fi fost niciodată acceptată. Afirmaţia îi aparţine profesorul polonez Jan Sadlak, expert în educaţie care a oferit un interviu Gândul. În Polonia a existat, însă, o şmecherie, la un moment dat: o universitate particulară, care era acreditată şi în SUA, a creat anul zero pentru admitere, în care să primească absolvenţii fără bacalaureat. Reacţia Ministerului Educaţiei din Polonia a fost promptă, iar universitatea în cauză nu a putut organiza asemenea cursuri. Profesorul polonez Jan Sadlak consideră că organizarea de colegii în cadrul universităţilor pentru elevii fără bacalaureat nu aduce nimic bun sistemului de educaţie din România, pe care îl cunoaşte îndeaproape.

Profesorul Jan Sadlak este familiarizat cu sistemul de educaţie din România, unde a şi predat o perioadă la Facultatea de Studii Europene de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Într-un interviu pentru gândul, Jan Sadlak spune că sistemul de educaţie din România poate fi comparat în privinţa neajunsurilor cu cel din Polonia, pentru că ambele ţări sistemul comunist a presupus implementarea unui sistem de educaţie pe stil sovietic, cu separarea universităţilor în mai multe ramuri: economice, teoretice, agronomice, de medicină, de inginerie.

Citiţi articolul integral pe gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO