Profesii

Oana Cutui, directorul de resurse umane al TotalSoft: Aducem un lider din afara numai daca nu putem promova o persoana din interior

Oana Cutui, directorul de resurse umane al TotalSoft: Aducem un lider din afara numai daca nu putem promova o persoana din interior
16.08.2009, 16:20 366

"Aducem un lider din afara numai in cazul in care nimeni din interior nu corespunde profilului respectiv sau in situatii in care ajungem la concluzia ca este preferabila o experienta similara acumulata in afara tarii", sustine Oana Cutui, directorul de resurse umane al TotalSoft, companie in care lucreaza momentan 365 de angajati.

Deciziile de promovare interna nu tin cont de vechimea in cadrul companiei, singurul criteriu luat in considerare pentru avansarea pe o pozitie superioara fiind performanta.

Aproape toti angajatii din middle management din cadrul TotalSoft sunt promovati intern, strategie care se aplica in general si pentru top management.

"Majoritatea angajatilor sunt tineri, media de varsta este in jur 30 de ani. Am avut mai multi colegi care au inceput sa lucreze din anul doi de facultate si au reusit sa-si termine la timp studiile, in conditiile in care lucrau full-time la noi. Acum, au ajuns in pozitii de middle si chiar de top management."

Middle managementul incepe, in principiu, la nivel de project manager, iar angajatii din aceste functii au in subordine team lideri, programatori, testeri sau programatori juniori. Aproape 20% din programatorii care lucreaza in cadrul TotalSoft sunt programatori juniori, iar 12% din acestia sunt inca studenti.

"Consultantii in general depasesc media de varsta din companie, si asta e firesc intrucat pozitia presupune o acumulare de experienta care nu se poate face decat in timp. Nu este si cazul dezvoltatorilor care, in general, se situeaza sub media de varsta - cel mai tanar programator are 19 ani.            

Un procentaj de 10% din numarul total de angajati, respectiv 365, este personal nespecializat, care lucreaza in zona de suport, in departamentele de vanzari, marketing, contabilitate, financiar, resurse umane sau administrativ. Restul sunt toti programatori si fac parte din departamente tehnice.

 

Angajeaza in continuare in 2009

TotalSoft a angajat pana acum 30 de progamatori de la inceputul anului in cadrul unui contract cu compania germana Novero, in urma caruia va dezvolta software-ul ce sta la baza sistemelor multimedia si de navigatie auto produse de Novero pentru firme precum Ford, Skoda, Volkswagen si Land Rover.

"Este un proiect care se va derula pe o perioada mai lunga si de o valoare mai mare. Programatorii angajati in acest proiect au un profil special din punctul de vedere al cunostintelor tehnice. Facem angajari in continuare, mai preconizam vreo 20-25 de persoane care vor lucra la proiect."

Printre criteriile de selectie a viitorilor angajati se numara absolvirea unor studii in domeniul ingineriei electrice sau in tehnologia informatica. "Ii selectam dupa profilul tehnic si desigur ca experienta in proiecte similare constituie un avantaj. Au fost multi aplicanti si inca sunt in continuare: am avut cam 80 de CV - uri in baza de date, din care am selectat vreo 30."

Majoritatea candidatilor sunt absolventi de facultati de profil (automatica, electronica, cibernetica sau informatica). Cu toate acestea, studiile in domeniu nu reprezinta unul din criteriile dupa care se face angajarea, candidatii fiind nevoiti sa mai parcurga un test dat de companie.

"Avem anunturi de angajare pe toate site-urile de recrutare si lucram in continuare si cu agentii pentru ca sunt pozitii la care ne dam seama ca nu se prea aplica pe site-uri, ci se prefera experienta agentiilor. In plus, agentiile mai fac o triere care ne mai usureaza si noua munca".

Atunci cand apeleaza la serviciile agentiilor de recrutare si selectie, angajatii din departamentul de HR al TotalSoft descriu pozitia pe care o cauta si profilul de candidat de care au nevoie si le sugereaza recruiterilor alte companii din piata in care exista pozitii similare, la care candidatii sa fi lucrat.

 

Training pentru 200 de angajati cu fonduri europene

"Anul trecut am facut training masiv si am scolarizat aproape 200 de persoane cu un buget de aproximativ 130.000 de euro, bani proveniti atat dintr-un proiect finantat din fonduri Phare, cat si din fonduri proprii." Trainingurile de anul trecut au fost mai mult tehnice, insa o mare parte din programele de instruire au vizat zone precum project management, limbi straine sau soft skills. Pentru derularea programelor de training din acest an, compania nu a mai accesat alte fonduri europene pentru resurse umane.

"Avem un buget de 30.000 de euro pentru training in acest an, pentru ca anul trecut am scolarizat masiv si pentru ca suntem mult mai atenti in situatie de criza."

Cursurile de instruire a angajatilor din acest an se vor adresa in special angajatilor care lucreaza pe pozitii de programatori si in middle management, dar se pot modifica in functie de proiectele aflate in curs de desfasurare sau care vor aparea.

 "Anul acesta nu am mai facut teambuilding, desi pana acum faceam in fiecare an. Anul trecut am cheltuit cam 30.000 de euro pe activitati de teambuilding."

Potrivit lui Cutui, intentia de a renunta la teambuilding este mai veche, pentru ca programele erau foarte costisitoare, iar impactul asupra angajatilor nu mai era cel de la inceput.

"Ne propusesem ca anul acesta sa nu mai organizam teambuilding deoarce numarul mare de angajati ne obliga sa il facem in doua etape si se pierdea efectul de coeziune dorit. Efectele obtinute in urma teambuilng-ului nu mai justificau un eveniment de o asemenea anvergura."

Desi angajatii nu vor mai lua parte la programe de teambuilding, compania a decis sa inchirieze terenuri de tennis si fotbal pentru angajatii care doresc sa se relaxeze. "De cativa ani incoace inchiriem un teren de fotbal si un teren de tenis. Am organizat de-a lungul timpului diverse competitii de sah, table sau bowling."

 

Fara cresteri salariale anul acesta

"Am inghetat salariile la inceputul acestui an. In mod normal, odata cu sesiunea de evaluari de la inceputul fiecarui an avea loc si o ajustare a salariilor daca rezultatul evaluarilor o impune."

Cu toate acestea, compania nu a facut niciun fel de reduceri salariale anul acesta. Din cauza dificultatilor financiare de pe piata, anul acesta conducerea companiei a decis sa astepte pana la jumatatea anului inainte sa ia vreo decizie de majorare a fondului de salarii, pentru a vedea daca ceea ce si-a propus in planul de business s-a si realizat.

"Analiza nu s-a finalizat inca, pentru ca este mai complexa si include si o reevaluare a ceea ce business plan-ul cuprindea pentru urmatoarea jumatate de an. Probabil ca vom aplica niste cresteri salariale, dar n-as putea spune daca vor fi pentru toata lumea sau daca vor fi substantiale."

Anul trecut, majorarile salariale se acordau in functie de rezultatele din urma evaluarii performantei angajatilor, fara a exista insa un procent standard cu care sa creasca salariile tuturor angajatilor de la an la an.

 

Echipa de vanzari, cel mai greu de recrutat

Angajatii care lucreaza in departamentul de vanzari sunt cel mai greu de recrutat, iar selectia candidatilor se face cu o mai mare precautie decat in cazul programatorilor. "Oameni de vanzari gasesti mai putin in piata decat programatori buni, din cauze evidente: programatori sunt mult mai multi. In domeniul nostru de activitate gasesti destul de greu oameni de vanzari cu experienta, care sa fie cu adevarat valorosi."

Cu toate acestea numarul de CV-uri primite de companie nu este foarte mare, pentru ca in general oamenii se tem sa-si parasesca locul de munca, care este mai stabil decat ar fi urmatorul loc de munca si nu o fac decat cei care nu mai au de lucru.

"Daca pleaca un angajat din vanzari de la noi, recrutarea este mult mai atenta si mai anevoioasa decat in cazul unui programator. Greu e cand iti pleaca orice angajat care isi facea bine treaba, indiferent daca era programator sau consultant."

 

Cariera

 

  • 1995 - prezent: director de resurse umane, TotalSoft
  • 1982 - 1995: analist programator in cadrul oficiului de calcul al companiei Energomontaj
  • 1978 - 1982: Facultatea de cibernetica

 

TotalSoft pe scurt:

  • 365 de angajati
  • Controlata de fondul de investitii elen Global Finance, care detine 80% din actiuni
  • Cifra de afaceri in 2008: 21,6 mil. euro
  • Cifra de afaceri in S1 din 2009: 9,4 mil. euro
  • Prezenta pe piata locala din 2004, cand avea sase angajati
  • Buget de training in 2008: 130.000 de euro
  • Buget de training in 2009: 30.000 de euro
  • Investitiile in teambuilding de anul trecut: 20.000 de euro
  • Are in prezent un portofoliu de peste 1.100 de clienti care activeaza in domeniile financiar-bancar, constructii, servicii, retail sau industrie
  • Printre concurentii TotalSoft de pe piata de software si servicii se numara Siveco, Romsoft RV si Ascenta. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO