Profesii

Oferta de joburi in banci a crescut cu 65% peste media pietei

30.05.2007, 18:38 13

Oferta de joburi in domeniul financiar bancar a avansat in luna mai cu 65% peste media de crestere a pietei, inregistrand astfel una dintre cele mai puternice rate de crestere pe domenii, potrivit ultimului Index BestJobs, un indicator care masoara evolutiile de pe piata muncii.
Media de crestere a pietei a fost in luna mai de 82% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Explicatia sta in expansiunea agresiva a retelelor bancare in teritoriu. "Se deschid sute de noi sucursale. Recrutarea in sectorul bancar s-a mutat de la orasele mari si in cele mici - cu populatie cuprinsa intre 30.000 si 50.000 de locuitori. S-a schimbat si modelul de sucursala, cele noi avand circa 5 angajati, concentrati pe vanzari", spune Ana Barbuneanu, development manager al BestJobs, site de joburi detinut de Neogen.
Astfel, doar pe site-ul BestJobs au fost publicate in luna mai 402 joburi pentru domeniul bancar, comparativ cu 136 de anunturi in luna martie a anului trecut. O majorare semnificativa a numarului de locuri de munca s-a inregistrat si in retail (61% peste medie), in timp ce in topul cresterilor fata de medie se afla domeniul de instalatii/reparatii (peste 100%).
Indexul BestJobs a monitorizat 35 de domenii de activitate, rezultatele aratand cresteri ale cererii de forta de munca in 30 dintre acestea. Printre domeniile in care s-au inregistrat stagnari sau scaderi ale ofertei de joburi se numara managementul, agricultura si IT-ul.
Comparativ cu luna aprilie, cererea de forta de munca din Romania (exprimata in numarul de anunturi) a crescut in mai cu circa 7%. Pentru 2007, site-ul BestJobs estimeaza ca numarul de anunturi se va dubla.
Cea mai complexa oferta de locuri de munca se adreseaza absolventilor de facultate, ponderea pozitiilor de entry-level in anunturile de angjare fiind de 37,5%. Oferta pentru pozitii care necesita experienta de trei ani de zile este de 27,2%, in timp ce joburile de top management au reprezentat doar putin peste 2% din totalul anunturilor de angajare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO