Profesii

Pot opri salariile mai mari din sistemul privat exodul medicilor peste hotare?

24.01.2008, 18:11 32

Salariile medicilor care lucreaza in clinicile si spitalele private pot rivaliza cu cele ale sefilor de multinationala. De ce mai pleaca medicii sa lucreze in strainatate?
Aproape saptamanal sunt publicate pe site-urile de joburi anunturi pentru recrutarea de personal medical in tari ca Marea Britanie, Franta sau Germania: "Cautam medici generalisti si stomatologi romani care vor sa lucreze in Marea Britanie pentru salarii cuprinse intre 4.800 si 5.800 de lire sterline (7.000 - 8.500 de euro) pe luna si asistente medicale pentru salarii cuprinse intre 1.800 si 2.800 de lire sterline (2.660 - 4.134 de euro) lunar".
La stat, un medic castiga cateva sute de euro pe luna, in timp ce in afara tarii poate ajunge la castiguri de cateva mii de euro.
Pe de alta parte, salariile din sistemul medical privat pot ajunge sa rivalizeze cu cele ale ale managerilor de top din companiile mari. Cu toate acestea, nici operatorii privati nu sunt ocoliti de migratia fortei de munca. "In general, aleg sa plece medicii aflati la inceputul carierei, care nu au foarte multa experienta si care nu au inca un post stabil", explica Cristian Sas, director pentru Bucuresti al clinicii private Polisano, adaugand ca fenomenul migratiei este mult mai rar intalnit in cazul medicilor cu multi ani de experienta.
De ce mai vor medicii sa plece, cand solutia cea mai la indemana pare sa fie migrarea dinspre stat spre privat? Salariul unui medic rezident care lucreaza in sistemul de stat, categoria profesionala cea mai dispusa sa plece peste hotare, rareori depaseste 300 de euro pe luna. Insa medicii rezidenti nu pot fi angajati cu norma intreaga in institutiile private. "Rezidentii trebuie sa lucreze full-time la spitalul de stat la care sunt repartizati si pot lucra doar part-time intr-un centru privat. De cele mai multe ori, ceea ce fac la privat este mult sub calificarea lor", spune Sas.
Un alt motiv invocat de medicii tineri care aleg sa plece in strainatate in loc sa se angajeze in sistemul privat are legatura cu posibilitatea de a avansa profesional. "In clinicile private nu prea poti sa avansezi. Este mult mai usor sa mergi sa lucrezi la privat spre finalul carierei, dupa ce ai dobandit experienta intr-o institutie de stat. Iar medicii tineri nu prea au rabdare", spune un medic care lucreaza la Institutul National de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucuresti. El adauga ca foarte multi dintre rezidentii sai aleg sa plece in Spania, unde castiga in jur de 1.500 de euro pe luna. In acelasi timp, nu toate disciplinele medicale pot fi regasite in sistemul privat, ci doar in spitalele mari de stat, cum ar fi neurologia sau chirurgia toracica.
Directorul Sanador precizeaza la randul sau ca plecarile in strainatate au si o consecinta pozitiva: angajatorii de pe piata sunt nevoiti sa creasca salariile pentru a retine medicii in tara.
Poate fi sistemul privat o alternativa pentru medicii care se gandesc sa lucreze in afara tarii? Mircea Cinteza, presedintele Colegiului Medicilor, crede ca da.
"O alta solutie este sa i se permita sistemului privat sa colaboreze si sa incheie parteneriate cu cel de stat. Este bine sa existe privatizari in interiorul spitalelor. Toata lumea ar avea de castigat intr-o astfel de functionare: si medicii, si sistemul si pacientii", spune Cinteza.
Nu exista date cu privire la numarul medicilor care lucreaza in mediul privat, intrcat multi dintre acestia nu semneaza contracte de munca si nu lucreaza exclusiv pentru un operator privat. Spre exemplu, operatorul de servicii medicale Polisano opereaza in acest moment patru centre medicale, unul la Sibiu si trei in Capitala si are 600 de angajati si colaboratori. Pentru Sanador consulta 300 de medici in toate specializarile, insa doar o parte dintre acestia au contracte de munca, restul lucrand in regim de colaborare.
Medicii care lucreaza in clinicile private din Capitala sunt cei mai norocosi, castigand cu 30-40% mai mult decat cei din Cluj sau Timisoara. Diferentele se adancesc si mai mult cand vine vorba de orasele mici din provincie, un medic din Bucuresti putand castiga chiar dublu fata de un medic care lucreaza in Vaslui sau Focsani, spun reprezentantii operatorilor privati din piata.
Principalii operatori de servicii private sunt Medicover, Centrul Medical Romar, MedLife, Sanador, Centrul Medical Unirea, Medsana, Clinica Polisano, Hiperdia, iar piata serviciilor medicale private este estimata la aproximativ 200 mil. euro anual.

Mita pentru medici, in legalitate

Presedintele Colegiului Medicilor din Cluj, Mircea Barsan, a cerut recent autoritatilor sa modifice legislatia astfel incat sa permita pacientilor sa dea medicilor "atentii" dupa ce s-au insanatosit, argumentand ca in acest fel fenomenul coruptiei din sistemul de sanatate se va diminua.
O propunere asemanatoare a avansat si Ministerul Sanatatii, diferenta fiind ca suma respectiva ar urma sa fie donata spitalului in care pacientul s-a tratat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO