Profesii

Prima cifră oficială: cel puţin 1.500 de români lucrează la Genpact România

Autor: Laurentiu Cotu

28.11.2010, 23:50 1582

Furnizorul de servicii de business şi soluţii tehnologiceGenpact România a anunţat pentru prima dată că în sediile companieidin Cluj şi Bucureşti lucrează peste 1.500 de oameni. Conformsite-lui Ministerului Finanţelor Publice, Genpact România arealizat anul trecut o cifră de afaceri de peste 168 mil. lei(circa 40 mil. euro), având un număr mediu de 1.311 angajaţi.

"Genpact a crescut substanţial în ultimii doi ani, ajungând laun număr de peste 1.500 de angajaţi, care deservesc clienţi lanivel mondial. Am găsit în Cluj foarte mulţi oameni motivaţi şitalentaţi pe partea tehnică, însă având şi cunoştinţe solide delimbi străine", a declarat pentru ZF Transilvania Akhilesh KVD,director de recrutare pentru Genpact Europa.

Potrivit reprezentanţilor companiei, în următoarele luni echipadin România se va extinde cu câteva zeci de poziţii pe lună, atâtla nivel de începător, cât şi în poziţii manageriale. Conform unordeclaraţii anterioare, făcute de conducerea companiei la începutulacestui an, Genpact România şi-a anunţat intenţia de a angaja între500 şi 1.000 de oameni până la finele lui 2010. "Provocări auexistat în găsirea personalului din management şi a celor cucertificări contabile. Nu putem spune exact câţi oameni vom mairecruta până la finele anului sau în 2011 pentru că totul depindede cerinţele clienţilor noştri", a spus Akhilesh KVD.

5 teste până la angajare

Procesul de recrutare în cadrul Genpact constă în cinci rundeeliminatorii: testarea cunoştinţelor de limbi străine, testultehnic pentru evaluarea cerinţelor specifice jobului, discuţia cuun reprezentat al departamentului de resurse umane, interviul cumanagerul direct (pentru a se evalua modul de adaptare acandidatului în cadrul echipei, în relaţia cu clientul, cerinţeleoperaţionale şi valoarea adusă echipei), iar la final candidatuluiîi va fi prezentat modul de lucru.

"Din totalul persoanelor recrutate, absolvenţii de studiisuperioare depăşesc procentul de 60%, deşi angajăm şi studenţi.Avem parteneriate cu facultăţile din Cluj şi cu cele din Bucureşti,dar şi cu organizaţiile studenţeşti din cadrul acestoruniversităţi", a precizat Iulia Nare, manager HR GenpactRomânia.

Potrivit unor informaţii anterioare furnizate de GenpactRomânia, dacă în 2009 media de aplicaţii pentru o poziţie deentry-level în operaţiuni în cadrul companiei era de 150 decandidaţi, în prima parte a acestui an, 300 de candidaţi aplicaupentru o poziţie similară. În 2008, concurenţa pe un job în cadrulcompaniei Genpact era de trei ori mai mică, de 100 de aplicaţii lafiecare poziţie deschisă.

Cele mai eficiente modalităţi de recrutare folosite în cadrulcompaniei sunt recomandările angajaţilor, care aduc o treime dinnoii angajaţi în fiecare an, precum şi aplicaţiile postate pesite-ul companiei. Firmele de recrutare sunt folosite dacăpoziţiile nu se ocupă prin celelalte metode, însă înainte de a seapela la o metodă de recrutare, se încearcă promovărileinterne.

"Una din cele mai bune metode de recrutare îl reprezintăprogramul intern de recomandare, prin care angajaţii propunprieteni sau membri ai familiei pentru un job în cadrul companiei.Alte metode folosite sunt formularele de aplicare de pe site-ulnostru, târgurile de joburi, campaniile de promovare şi agenţiilede recrutare externe", a mai spus Nare.

Salarii între 285 şi 380 de euro înoutsourcing

Conform informaţiilor primite de la firmele de recrutare, unangajat din outsourcing de pe o poziţie de entry-level câştigă, înmedie, 1.200 de lei (285 de euro) net pe lună, iar salariul poatecreşte până la 1.600 de lei (380 de euro) net pe lună, dacăangajatul mai cunoaşte o limbă străină în afară de engleză.

Genpact este prima companie de management al proceselor debusiness intrată în România în anul 2005. În acest an, compania aînchiriat un al doilea sediu de birouri în Cluj-Napoca, cu osuprafaţă totală de 1.200 metri pătraţi.

Compania furnizează servicii unui număr de peste 20 de companiimultinaţionale din Europa de Vest şi din SUA şi este listată pebursă, la New York Stock Exchange.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO