Profesii

Retailul angajeaza peste 15.000 de oameni pentru magazine noi

Retailul angajeaza peste 15.000 de oameni pentru magazine noi

Click pentru imaginea intreaga

18.02.2008, 21:34 70

Marile lanturi de retail prezente in piata au tinut in ultimii ani primele locuri in materie de angajari, in special ca efect al expansiunii in teritoriu.
Astfel, in 2006 au fost angajati 6.000 de oameni in comertul modern, pentru ca anul trecut numarul angajarilor sa ajunga la aproximativ 15.000. Pentru acest an, planurile primilor jucatori depasesc 15.000 de angajari.
Reteaua de hipermarketuri Carrefour va angaja in acest an pana la 4.000 de oameni. "In prezent, avem 7.000 de angajati, fara cei aproximativ 1.300 de la Artima (lant de supermarketuri achizitionat recent de Carrefour - n.r.). In 2008 vom face undeva la 3.500 - 4.000 de angajari, majoritatea fiind pentru magazinele noi pe care le vom deschide", spune Andreea Mihai, director de marketing al Carrefour.
Rewe Romania, compania care opereaza retelele Penny Market si Penny Market XXL, are in prezent aproximativ 1.700 de angajati, incluzand aici atat angajatii din cele 50 de magazine, cat si personalul din cele doua centre logistice si din sediul central.
"Pentru 2008, in corelatie cu deschiderea noilor magazine, avem planificat un numar de aproximativ 500 de angajari", afirma Sebastian Popescu, category manager al Penny Market. Principalele canale de recrutare folosite sunt cele online, presa scrisa, dar si firme specializate in recrutarea personalului, un rol important in procesul de recrutare avandu-l si site-ul companiei.
Rewe Romania face parte din grupul Rewe, care mai este activ pe piata romaneasca si cu divizia de supermarketuri Billa si reteaua de magazine Selgros Cash & Carry.
Billa Romania are in prezent aproximativ 2.400 de angajati in toata tara, urmand ca pana la sfarsitul anului sa mai fie deschise inca zece magazine. "Cu fiecare deschidere de magazin, Billa Romania creeaza aproximativ 80 de locuri de munca. Recrutarea de personal se realizeaza atat prin anunturile publicate in presa scrisa, cat si prin cele postate pe site-ul companiei si pe alte site-uri specializate in recrutare", explica Andra Mircescu, reprezentanta Rewe Group Romania.
La randul sau, Selgros Cash & Carry are 5.200 de angajati. In acest an, reprezentantii companiei spun ca intentioneaza sa deschida doua magazine, in conditiile in care pentru fiecare magazin sunt angajate 350 de persoane, spune Pia Krauss, marketing manager al Selgros Cash & Carry.
Pe langa metodele clasice de recrutare, Selgros distribuie flyere speciale in magazine, iar in unele orase sunt folosite si bannere pe gardurile magazinelor.
Operatorul de retail Real, parte a grupului german Metro, va angaja in cele sase hipermarketuri aproximativ 2.400 de oameni.
Retailerul francez Auchan si-ar putea dubla numarul de angajati in acest an, ajungand la aproximativ 5.000 de oameni.
In conditiile in care isi va pastra ritmul de crestere din 2007 si va deschide 15 magazine, reteaua de magazine cu politica de discount Kaufland va crea aproximativ 1.800 de noi locuri de munca in 2008.
Angajatii din retail sunt printre ultimii in clasamentul salariilor. Cu toate acestea, anul trecut salariile din retail au crescut cu 36%, potrivit INS, in special ca efect al expansiunii in teritoriu a marilor lanturi si a deficitului de personal pe acest segment.
Dupa ce s-au impus in marile orase, retailerii au intrat in 2007 in orase cu 150.000 - 200.000 de locuitori, fapt ce a condus la intensificarea concurentei intre retaileri pentru atragerea si pastrarea oamenilor. Si aici, ca in orice alt domeniu, functioneaza regula primului venit: cei care au intrat mai tarziu pe anumite piete au trebuit sa ofere salarii mai mari pentru a atrage oameni deja formati de la primii veniti.

Peste 40.000 de oameni vor lucra in malluri
Peste 20 de malluri vor fi deschise in acest an.
Numarul mediu de angajati intr-un mall este de 1.500 de oameni.
Numarul total al angajarilor ar putea ajunge la 30.000 pana la finele anului.
In cadrul mallurilor sunt incluse si angajarile retelelor de retail prezente in spatiile comerciale, de genul Carrefour sau Auchan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO