Profesii

Ritmul de crestere a salariilor "bancherilor" incepe sa incetineasca

Ritmul de crestere a salariilor "bancherilor" incepe sa incetineasca

Click pentru imaginea marita

28.01.2008, 16:52 226

Directorii financiari castiga, in medie, peste 3.000 de euro pe luna, iar in situatii exceptionale salariile lunare fixe nete pot depasi 8.000 de euro.
In cele mai multe dintre situatii, CFO-ul (chief financial officer) este numarul doi in companie, imediat dupa CEO (chief executive officer). Media generala in piata depaseste 3.000 de euro pe luna la nivelul salariului fix al unui director financiar, la care se adauga un pachet consistent de bonusuri si beneficii.
Loredana Ladunca, operations director in cadrul LCL Recruitment& Selection, firma specializata in recrutarea in domeniul financiar-contabil, spune ca bonusul anual al unui CFO este de aproximativ 9.000 de euro pentru pozitiile din cadrul companiilor cu capital romanesc si ating chiar 12.000 de euro in cazul unui CFO de multinationala.
"Directorii financiari au, fara indoiala, pozitii strategice in companii, sunt oameni care fixeaza strategia financiara si de investitii si tot ei trebuie sa estimeze in momentul construirii bugetelor evolutia pietei in urmatorul an si a indicatorilor macroeconomici", spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de consultanta si executive search la Total Business Solutions.
Salariile directorilor financiari romani sunt asemanatoare cu cele ale omologilor din Vest. "In conditiile in care un CFO bun poate castiga si 6.000 de euro net pe luna pe piata locala, salariile pe aceasta pozitie sunt echilibrate cu cele din alte tari europene", adauga Necefor.
Panos Manolopoulos, managing partner la firma de executive search Stanton Chase Romania, precizeaza ca unii directori financiari ajung sa aiba salarii de 100.000 de euro pe an. "Acestia sunt minoritari si pot fi intalniti mai ales in cadrul multinationalelor, iar beneficiile pe care le au sunt aproximativ aceleasi cu ale unui CEO", apreciaza el.
Potrivit lui Manolopoulos, cel mai bine platiti sunt directorii financiari din industria bancara, asigurari, fonduri de investitii si real estate. "Sunt domenii in continua expansiune, in care se investeste masiv acum in Romania", explica el.
In ceea ce priveste remuneratia unui senior accountant cu experienta de 2-3 ani, salariul acestuia poate ajunge la 1.300 de euro net lunar, in timp ce un chief accountant castiga aproximativ 1.500 de euro pe luna. Bonusurile pe aceste pozitii sunt si ele la un nivel inferior celor acordate unui CFO, cu valoare cuprinsa intre 1.300 si 1.500 de euro. Necefor estimeaza ca in acest an salariile pentru toate pozitiile de management, inclusiv cele ale directorilor financiari, vor creste in mod real cu pana la 15%, in conditiile in care in 2007 avansul salarial a fost bazat pe criza de personal, si nu pe criterii de performanta.
Incepand cu acest an angajatii din banci vor fi analizati ca orice activ, adica prin valoarea generata de catre acestia si prin rata de profitabilitate individuala.
"Pentru 2008 estimam o tendinta de completare a pachetului salarial prin adaugarea unor componente variabile in functie de indicatori specifici fiecarei companii. Daca in 2007 un sef de agentie bancara era recompensat in functie de volumul vanzarilor - credite contractate, numar conturi deschise, numar de carduri - recompensarea acestuia se va baza in acest an pe indicatori privind calitatea acestor vanzari - rata creditelor restante, numarul de produse bancare pe fiecare client", spune Loredana Ladunca, directorul LCL Recruiting&Selection.
Pachetul salarial a fost folosit ca argument principal de atragere a specialistilor.
In acest an nu vom mai asista la cresteri salariale substantiale in domeniul financiar-contabil, considera directorul LCL Recruiting&Selection.
"Ritmul de crestere al salariilor nete va fi mai lent decat anul trecut, situandu-se la un nivel mediu de 7%", precizeaza Ladunca. Ea adauga ca "incepand de anul acesta companiile vor acorda bonusuri individuale strict pentru performantele profesionale ale fiecaruia, si nu in functie de profitul companiei sau alti factori".
Si la nivelul sistemelor de bonusare financiara, 2008 nu va aduce cresteri substantiale in domeniul financiar-contabil, mai ales pentru pozitii de middle si top management.
"Incepand cu anul acesta companiile vor acorda bonusuri individuale strict pentru performantele profesionale ale fiecaruia, si nu in functie de profitul companiei sau alti factori. Aceasta tendinta va determina o evolutie nu doar pozitiva a valorilor bonusurilor anuale cum s-a intamplat pana acum", explica Ladunca.
Dintre jucatorii de pe segmentul financiar-contabil local bancile raman si in 2008 cei mai generosi angajatori, potrivit specialistilor in recrutare, cu salarii mai mari pe segmentul financiar-contabil decat ofera companiile de consultanta financiara si companiile de audit.
Pe de alta parte, 2007 este anul eliminarii plafonului din baza de calcul pentru contributia individuala la bugetul asigurarilor sociale, fapt ce a determinat scaderea cu aproximativ 9% a salariilor de peste 3.000 de euro. Acest factor, impreuna cu devalorizarea de 10% a leului din ultima parte a anului, a determinat reducerea in euro a salariilor. "Persoanele cu salarii de 3.000 de euro net la inceput de an au ajuns sa primeasca 2.500 de euro net la sfarsit de an", explica Loredana Ladunca.
Anul acesta va fi unul linistit pentru segmentul financiar-contabil in contextul in care institutiile financiar-bancare nu vor opta pentru extindere agresiva, ci pentru consolidarea unitatilor pe care le au deja. "In 2008 strategia jucatorilor de pe piata financiara se va concentra pe consolidarea si eficientizarea operatiunilor, mai mult decat pe expansiunea teritoriala sau structurala. Cele care vor continua dezvoltarea organigramelor sunt societatile nou-intrate pe piata", mentioneaza directorul companiei de recrutare.
Noii jucatori ar putea fi grupuri financiare europene, societati de asigurari, fonduri mutuale si societati care administreaza fonduri de pensii. Intrarea acestora pe piata va accentua criza de personal in aceste domenii: specialisti pe piata de capital, pe piata monetara, manageri de portofolii investitionale si analisti financiari.
Pentru a acoperi deficitul de oameni, angajatorii de pe piata de profil se vor concentra asupra universitatilor economice si a companiilor multinationale.
"In contextul in care universitatile de profil sunt una dintre principalele surse de profesionisti pe segmentul financiar-contabil, acestea fac eforturi pentru a alinia nivelul de cunostinte al absolventilor la solicitarile din piata locala. Facultatea de contabilitate si informatica de gestiune din cadrul ASE Bucuresti a obtinut acreditare ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), astfel incat prima promotie de studenti, care va absolvi in 2008, va fi scutita de doua treimi din examenele programului ACCA", explica Ladunca. Ea adauga ca "aceasta oportunitate va determina accelerarea dezvoltarii profesionale a celor care isi incheie studiile universitare anul acesta".
Tendinta s-a manifestat si in cadrul companiilor multinationale care inscriu din ce in ce mai multe persoane la programe specializate de training de genul ACCA sau CFA (chartered financial analyst).
Pe de alta parte, anul 2008 va aduce pe piata locala tipuri noi de profesionisti in institutiile financiar-bancare, necesitate aparuta in urma alinierii la normele legislative europene.
"Alinierea companiilor locale la cerintele europene si nord-americane de prudenta financiara vor contribui la dezvoltarea unor noi profesii de genul compliance officer - responsabil cu gestionarea respectarii normelor si politicilor interne, precum si a regulamentelor si a legislatiei in domeniu, risk manager, pozitie deja introdusa in o parte din companiile de pe piata locala, IFRS (International Financial Reporting Standards) specialist, auditori si specialisti in domeniul calitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO