Profesii

România are peste 200.000 de vânzători, dar nicio şcoală care să îi formeze. Angajatorii cer introducerea de cursuri de vânzări în şcoli

România are peste 200.000 de vânzători, dar nicio...

Autor: Adelina Mihai

15.08.2014, 15:25 518

Peste 160.000 de români au în contractele de muncă funcţia de „vânzător“, iar alţi 65.000 sunt  încadraţi ca „agenţi de vânzări“, aceasta fiind cel mai frecvent întâlnită ocupaţie în rândul salariaţilor români, însă angajatorii spun că sunt nevoiţi să îi pregătească de la zero pe tineri atunci când fac angajări în vânzări. Motivul? Nu există nicio şcoală care să formeze „vânzători“, deşi aproape fiecare loc de muncă din economie necesită candidaţi care să aibă competenţe specifice acestei ocupaţii.

„Se fac în continuare recrutări în rândul oamenilor de vânzări, dar nu există încă o şcoală care să îi formeze. Există competenţe comune ale oamenilor de vânzări care pot fi folosite în meserii care pot fi de cultivator de legume sau de medic şi inginer, pentru că fiecare om trebuie să înveţe să îşi vândă propria muncă până la urmă. Ar trebui, încă din şcoală, să existe un sistem de învăţare pe bază de proiecte, prin care tinerii să înveţe să îşi prezinte şi să îşi «vândă» ideile colegilor, pentru dezvoltarea acestor competenţe atât de necesare la locul de muncă“, a spus Cristian Seidler, business unit manager în cadrul Wyser, compania de recrutare de middle şi top management care face parte din Gi Group (firmă de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară).

O cauză care a condus la situaţia în care recruiterii se confruntă cu dificultăţi la recrutarea oamenilor buni de vânzări  reprezintă faptul că această profesie nu are o tradiţie foarte îndelungată în România, primii angajaţi din departamentele de vânzări ale companiilor formându-se în anii 1990 – 2000, iar generaţia de atunci nu a pus foarte mult accentul pe dezvoltare personală. De aceea s-a ajuns în situaţia în care, adesea, activitatea de vânzare s-a făcut prost, iar oamenii care ar fi trebuit să devină cumpă­rători au dezvoltat o percepţie greşită faţă de cei care fac vânzări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO