Profesii

Romanii nu mai vor la munca in Spania

Romanii nu mai vor la munca in Spania
07.11.2008, 16:49 28

Numarul contractelor de munca pentru Spania incheiate in primele sase luni ale anului a fost de 2.253, fata de 3.755 cate au fost inregistrate in acelasi interval al anului trecut.

Toti romanii care au aplicat pentru un loc de munca in Pensinsula Iberica in primul semestru au plecat sa lucreze in agricultura, unde salariile variaza intre 700 si 1.170 de euro.
Cu toate acestea, nu se poate vorbi inca de despre o scadere a numarului de romani care vor sa munceasca in strainatate in primul semestru al acestui an, dat fiind ca numarul contractelor in Germania a crescut cu 10.000 in aceeasi perioada.
Astfel, numarul total al contractelor intermediate de ANOFM in prima jumatate a anului a crescut cu 36%, pana la 32.645, fata de 24.063 in intervalul similar din 2007.
Prin intermediul agentilor privati de ocupare a fortei de munca au plecat sa lucreze in strainatate 7.245 de romani, cele mai multe contracte fiind obtinute in SUA, respectiv 2.243. Cea mai mare parte a joburilor obtinute in strainatate prin intermediul agentilor privati sunt in turism, agricultura, constructii sau pentru pozitii necalificate.
Spania este una dintre tarile care au fost lovite cel mai puternic pe urma crizei financiare, mai multe voci anuntand posibilitatea ca o mare parte din cei un milion de romani care lucreaza neoficial in Spania sa se intoarca acasa ca urmare a disponibilizarilor anuntate in constructii si a cresterii somajului. Grupul spaniol Cosmos, specializat in consultanta si recrutare, negociaza cu patronatele din constructii aducerea a aproximativ 100.000 de muncitori romani care lucreaza in Spania, pe fondul recesiunii din Peninsula Iberica.
Romanii sunt dispusi sa revina in tara chiar si pentru jumatate din salariul pe care il primeau in Spania. In prezent, salariul mediu net in constructii in Romania ajunge la circa 300 de euro, insa un muncitor calificat poate ajunge la castiguri lunare de 750-1.000 de euro.
Aproape 38.000 de romani au plecat anul trecut sa lucreze in strainatate prin intermediul ANOFM, in scadere cu aproximativ 30% comparativ cu 2006, cand numarul lucratorilor mediati de ANOFM pentru gasirea unui loc de munca in afara tarii a fost de 53.029.
Cu toate acestea, este posibil ca numarul total al plecarilor la munca in strainatate sa nu fi scazut in ultimii ani, dat fiind ca cea mai mare parte aleg cai informale pentru a-si gasi un loc de munca, prin intermediul cunostintelor, al rudelor sau direct la angajator, fenomen care nu poate fi cuprins in statistica. 
Muncitorii romani care lucreaza in Spania au trimis anul trecut in tara mai bine de 2 mld. euro, arata datele BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO